Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Hоздрите се уголемяват при всяко вдишване и издишване, мускулите играят под излъсканата до блясък кожа, острите уши улавят крясъка на тълпата, а мощното пръхтене издава възбудата на животното миг преди да се впусне в лудата надпревара. После идва сигналът, металните решетки се отварят и конете политат напред, бясно пришпорвани от своите жокеи.

Тълпата реве

оглушително,

хиляди мъже и жени стискат до посиняване билетите със залози и крещят името на своя фаворит. Много малко от вълнуващата атмосфера се е променило, откакто преди векове на Острова започват да се организират конни надбягвания.

Англичаните и до днес с удоволствие отиват на хиподрума да загубят сто, двеста или десет пъти по толкова лири само и само да са част от голямото шоу. За тях основна атракция през годината е конната надпревара “Гранд Нешънъл”, която се провежда от 1829 г. в покрайнините на Ливърпул. Тази година обаче нищо не минава по план. Събитието, което някога бе любимо и на кралица Елизабет II, е помрачено от смъртта на три от състезателните животни.

Най-голям отзвук предизвиква гибелта на коня Хил Сикстийн, който пада фатално малко след старта. 15 минути по-рано

над 300 защитници на

животните щурмуват

хиподрума с идеята да осуетят забавлението на повече от 70 000 по трибуните. Полицията дава решителен отпор на екоактивистите, но петнайсетина от тях успяват да пробият кордона и да достигнат до пистата, където се залепят за някои от препятствията. С повече преговори и по-малко сила натрапниците все пак са изведени извън пределите на спортното съоръжение. Въпреки всички вълнения стартът е даден, но още на първото препятствие конят Хил Сикстийн не успява да отскочи добре и при падането си получава несъвместими с живота наранявания.

“Те го убиха! Дойдоха с някакви измислени лозунги и причиниха смъртта на едно прекрасно животно, което уж трябва да защитават. Не могат да разберат, че конете се смущават, когато първо ги подредят, а после ги върнат от стартовата решетка.

Моят питомец беше силно превъзбуден от човешката агресия и това му костваше живота”, избухна треньорът на нелепо загиналото животно Санди Томсън.

Обвиненията му бяха подкрепени и от жокея на Хил Сикстийн, но не успяха да жегнат инициаторите на мащабната акция, при която

бяха арестувани

118 екоактивисти

“Три загинали коня за три дни ясно показват колко брутално се потъпкват всякакви правила за безопасност. Собствениците и жокеите безжалостно експлоатират тези благородни животни, за да напълнят джобовете си”, отвърна говорителят на екодвижението Animal Rising Алекс Локууд и подкрепи думите си със стряскаща статистика.

“Средно

един състезателен кон

умира всеки ден

на пистата и в тази бройка не включваме тези, които загиват по време на тренировка. “Гранд Нешънъл” е едно от най-смъртоносните състезания не само в Англия, но и по целия свят заради прекалено сложните препятствиял За съжаление повечето хора предпочетоха да се фокусират върху нашите протести, а не върху жестокото отношение към животните”, допълва Алекс Локууд.

Въпреки акцията на неговите събратя в екодвижението и въпреки смъртта на Хил Сикстийн състезанието все пак е проведено и победител става фаворитът Корач Рамблер. Победата му е истински триумф за 21-годишния Камерън Суорд, който след края на надпреварата осъзнава, че е забогатял със 100 000 паунда. Преди три години младият студент изважда 3400 паунда, когато с още няколко човека решават да инвестират в покупката и грижите за състезателен кон. С победата си на “Гранд Нешънъл” състезателният жребец

носи печалба от

над 700 000 паунда

на своите 7 собственика.

“Това са най-добрите 3400 паунда, които някога съм харчил. С печалбата ще си платя последната година в университета, но ще останат и за голям купон”, пресмята Камерън Суорд, който не се скри от въпросите за трагичната гибел на трите коня и протестите на екоактивистите.

“Каня ги всичките да посетят конюшнята на Корач. Ние наистина се грижим царски за него. Той никога не е бил бит или насилван по някакъв начин. Той определено харесва това, което прави. Да, има риск, но така е във всеки спорт. Работим в екип с животните и всеки е научен да дава най-доброто от себе си”, категоричен е 21-годишният собственик на големия победител.

И докато той се стяга да покани другите собственици на коне на голям купон, от Кралското дружество за защита на животните призоваха за промени както в конните надбягвания, така и в трасето на “Гранд Нешънъл”.

“Организаторите позволяват участието на твърде много коне, които

често се препъват

едни други

и така се създават предпоставки за опасни инциденти. Другото ни изискване е възможно най-бързо да бъде забранено използването на камшик като метод за насърчаване на конете да тичат по-бързо”, призова Ема Славински от дружеството за защита на животните. В отговор от асоциацията на собствениците на състезателни коне отговориха, че спортът е по-сигурен от всякога и не се нуждае от допълнителни правила, които биха повлияли на големия интерес към техния бизнес. Съботното състезание на “Гранд Нешънъл” е било гледано от 500 млн. души по целия свят, а годишно спортът носи над 4 млрд. паунда приходи на британската хазна. Което подсказва, че коне ще продължат да умират, но голямото шоу ще продължи.