Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никола Антикаджиев почина малко преди да навърши 93 г.
Никола Антикаджиев почина малко преди да навърши 93 г.

Звездите често го вземали с тях на снимки, давали му ролята на "третото дърво вляво"

3 пъти изселват Никола Антикаджиев от родната му къща в Петрич, която е използвана от фелдмаршал Лист

Легендарният софийски ресторантьор Никола Антикаджиев, който почина 4 дни преди да навърши 93 г., има история, достойна за холивудски филм. В продължение на 70 години бил управител на култови заведения като клуба на актьора, клуба на Сатиричния и на Народния театър, ресторант "Антик". Покрай работата си се запознава с най-големите знаменитости в България - от политици до артисти.

Много хора не искаха да повярват, че този човек е полетял към други висини.

"Изпращаме човека Никола Антикаджиев-Антиката – посочват внуците му Александър и Любка Николови. - Изпращаме един век на принципност, дискретност, грижовност, доброта и благодеяние.

Пример за всички нас

Навярно всеки от нас се е питал какво е приятелството и има ли истински приятели. Сигурен съм, че всеки, имал честта да бъде приятел на Антикаджиев, е спрял да се пита тези въпроси. Никола винаги знаеше какво и как да каже, за да те окуражи и оправи настроението ти. Името му отваряше врати и решаваше нерешими проблеми. Знам, че всичките му приятели, които вече не са тук, го чакат с нетърпение, за да направи поредното им събиране незабравимо. В гигантското му сърце имаше място за всички поравно, а душата му бе подслон за всеки потърсил го. Вярвам, че светлината и любовта, с които озаряваше всички ни, ще бъдат с нас завинаги."

Антикаджиев е роден в Петрич на 18 ноември 1929 г.

Семейството му било заможно

и патриархално. В огромна къща живеели 21 души, разпределени в 4 апартамента и 4 летни кухни, а отдолу имали 4 магазина. Дядо му направил първия магазин за кинкалерия и галантерия, а баща му отворил единствения за времето си маркет за брашно и зърнени храни в града.

Домът му бил толкова красив, че няколко пъти семейството му е изселвано. На 6 април 1941 г. германците завзели къщата и там се настанил щабът на немската армия на Балканите начело с фелдмаршал Вилхелм Лист. След 3 години, през септември 1944 г., Седма рилска дивизия също използвала сградата. Третият път обаче бил най-стресиращ. През нощта на 1 август 1950 г., докато всички спели, милиционери влезли в жилището с насочени пистолети и с викове ги събудили: "Ставайте веднага! И си вземете за 2-3 дни дрехи и нещо за ядене".

Преместили ги в Твърдица, а след това семейството на Никола Антикаджиев се установило в София. Бил три години трудовак, като през последните 6 месеца бил в Ансамбъла на трудова повинност и тогава

се запознал с Георги Парцалев,

Саркис Мухибян, Енчо Багаров и др. Малко по-късно се оженил за Магдалена, която била в танцовата трупа.

Животът му се завъртял по такъв начин, че се влюбил в ресторантьорството. Вероятно наследява таланта в търговията от дядо си и баща си. През 1964 г. започнал работа в счетоводството на "Балкантурист". Директорът обаче му предложил да го направи управител на кулинарния магазин, защото работата изобщо не вървяла. Продавали се всякакви торти, пасти, кексове и сладолед. Никола Антикаджиев бил първият, който внесъл от Италия кафемашини, и всяка сутрин пред магазина се редели най-известните личности у нас.

За всеки празник Антиката поръчвал 100 торти от ресторанта на "Плиска", 100 от "България" и 200 от хотел "Балкан". С колата на най-добрата си приятелка Невена Коканова ги прекарвали на няколко курса и ги слагали в големи хладилници. Цената на една торта била 3,20 лв., а най-скъпата била "Гараш" по 7 лв.

Много хора купували от сладкишите, но писателката Дора Габе всеки вторник поръчвала "Гараш", за да черпи приятелките си. Сутринта звъняла на Никола и му казвала: "Добро утро, г-н директор, днес е вторник". Разбира се, той знаел, че тя ще дойде точно за тази торта.

Дора Габе веднъж седмично събирала приятелките си и искала да ги черпи със сладкишите на Антикаджиев.
Дора Габе веднъж седмично събирала приятелките си и искала да ги черпи със сладкишите на Антикаджиев.

Великият ресторантьор Никола Антикаджиев е бил изключително близък с всички известни актьори у нас и е участвал в сериала "На всеки километър". По случай 40-годишния си рожден ден решил да покани всичките в апартамента си от 56 квадрата, като присъствали и негови близки футболисти. Там били Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Нейчо Попов, Ламбо, Григор Вачков, Кольо Анастасов, Гунди, Жечев, Пенев, Гаганелов, Шаламанов, националният вратар Симеонов и още много хора. Всичките били един върху друг, защото нямало място.

За да бъде купон до зори,

Антиката купил една каса с 20 бутилки ракия от "Евксиноград", от гастронома в ЦУМ каса уиски "Грексън" по 4 лв. бутилката и две каси сингапурска бира "Тайгър" в кутии. Всичко било изпито до 5 ч. сутринта.

Невена Коканова и Нейчо Попов държали реч, а Стоянка Мутафова през смях викала на футболистите: "А тия там, неграмотните, няма ли да кажат нещо".

Никола Антикаджиев бил приятел с всички известни актьори.
Никола Антикаджиев бил приятел с всички известни актьори.

Любопитното е, че благодарение на част от екипа на "На всеки километър" се ражда идеята да се направи клуб на актьора в София. Докато снимали в Западен Берлин, една вечер на разходка излезли Антиката, Любомир Кабакчиев, Георги Черкелов, Стефан Данаилов и жена му Мери, Невена Коканова и Любомир Шарланджиев, Григор Вачков и съпругата му Силвия и режисьорът Неделчо Чернев. Кабакчиев знаел перфектно немски и им предложил да им покаже приятно заведение, което се оказало клуб на актьора. Когато си тръгнали, Любо им предложил: "Дайте да си направим и в София такова място".

Веднага след като се върнали в България, Антиката намерил помещението на бившия бар "Астория", което било пусто, и там създал бохемското място.

Малко по-късно правят и другото известно заведение в тези среди – клуба на Народния театър. През 1975 г. в сградата имало голям ремонт и всички решили заведението на актьорите да се премести почти на покрива на театъра. Тогава обаче сградата все още не била открита официално. Едва на 30 април 1976 г. със спектакъла "Хъшове" оживява голямата сцена. След края на пиесата всички заедно с Тодор Живков, който също бил на представлението, се качили на последния етаж и вдигнали наздравици. Сега вероятно Никола Антикаджев е събрал всичките си приятели, които са го чакали с нетърпение.