Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има ли пръст Ислямската освободителна армия в атентата

Само няколко часа след убийството на Даря при експлозия на кола бомба Москва обвини Украйна за атентата. Австрийски вестник съобщи по-късно, че обвинената в убийството на Даря е намерена убита в хотел във Виена, но тази новина не беше потвърдена официално. Въпреки че тази история е много съмнителна - някак не е логично украинските служби за сигурност да посветят толкова много усилия за подобна сложна операция точно сега. Това обаче не попречи на руския ориенталист, известен с близостта си до Кремъл - Виталий Наумкин, да повтаря версията на руските служби за сигурност, вдъхновена от шпионските филми на Холивуд.

В статия, публикувана във вестник Al-Sharqal-Awsat, който излиза на арабски в Лондон, той изрази пълна увереност, че „бързо организирано разследване, в което участваха най-добрите специалисти в борбата с тероризма, показа, че това ужасно престъпление е целенасочен терористичен акт, извършен от млада жена, която не е участвала във военни действия в Украйна или в Донбас”. Според него заподозряната в убийството, която е влязла в Русия под името Наталия Вовк, е украинска гражданка. Родена е в Мариупол, който наскоро бе освободен от руските сили. Вовк според разследващите е пребивавала временно в Москва с фалшив казахстански паспорт на името на 43-годишната Юлия Зайко. Според руските служби атаката е организирана от украинското разузнаване.

Наумкин посочи, че „когато тя влезе в Москва на 24 юли, колата, която кара, беше с донецки номер. Тя се е движела в столицата с казахстански номера и е напуснала Русия през Естония веднага след терористичната атака с украински номера на колата си”.

Близките на Вовк казали на разследващите и на журналистите, че тя се е съгласила да работи с украинските служби заради проблемите, които имала с големия си син. Те предполагат, че е възможно жената да е била изнудвана да участва в това престъпление. Те разказват също, че след като синът й Даниел бил принудително приет на служба в началото на спецоперацията, жената дълго плакала и го търсила, което го съсипало. Те също така спекулират, че на Вовк и е било платено само да шпионира Даря, докато някой друг е извършил атентата. Позовавайки се на версията на службите за сигурността и полицията, Наумкин прави следното заключение: „Ако подозренията се потвърдят при разследването, ще стане ясно, че сме изправени пред така наречения „женски тероризъм”, явление, познато в съвременната история на Русия и много други страни, включително в арабския свят. В такива случаи е много важно да се идентифицират мотивите, които карат жените, доброволно или по принуда, да участват в терористични, а понякога дори и самоубийствени атентати.

Много експерти, посветени в тайните на международния шпионаж, изразиха голямо съмнение относно официалния руски разказ, защото според тях „е неразбираемо защо украинските служби за сигурност трябва да отделят толкова много усилия и ресурси за операция с такава сложност, за да убият човек, който е далеч от военните усилия, и няма никакво влияние върху Кремъл”. Според тях много по-логично е украинските агенции да насочат енергията си за нещо подобно срещу руски политици, пряко отговорни за „специалната операция” и войната. Киев въобще не разчита на варианта да се срине моралът на руснаците чрез убийството на Даря или на нейния баща Александър Дугин.

Неслучайно разузнавачи доста се подиграваха на декларацията на така наречената Републиканската национална армия - организация, чието име нашумя едва сега. Това повдигна нови съмнения от типа: „Как така тя внезапно се роди, далеч от очите и ушите на руските служби?”.

Има много въпроси и как подобна формация може да извърши такава сложна операция. Следващият въпрос е как службите успяха толкова бързо да разкрият извършителя на това убийство, след като години наред не могат да се справят с това на критика на Кремъл Борис Немцов? Никой не вярва, че опозиционна организация и нейните звена могат да действат или да се скрият в страна, където президентът се радва на 80% подкрепа и населението е за продължаване на неговите военни приключения.

Ислямската освободителна армия в окото на бурята

Има почти единодушие сред анализаторите, че тази организация може би е една „медийна лъжа", изфабрикувана от ФСБ, наследника на службите за сигурност (КГБ). Въпреки това, както разузнавателната информация показва, в Русия има много подземни опозиционни движения, които имат спящи клетки, които получават подкрепа от Украйна, ръководени от Движението за освобождение на Украйна и Ислямската партия за освобождение, която твърди, че защитава татарите в Крим. Забележително е, че руските служби за сигурност внезапно обявиха преди повече от седмица ликвидирането на „елементи от Ислямската освободителна организация в Крим”.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е ликвидирала клетка, свързана със забранената в Русия Ислямска освободителна партия и състояща се от петима граждани на страни от региона на Централна Азия.

Според изявлението: „Елементи на руската Федерална служба за сигурност успяха да неутрализират конспиративна клетка в Свердловска област, състояща се от петима граждани на страните от региона на Централна Азия”.

ТАСС цитира изявлението на руската Федерална служба за сигурност: „Доказано е, че представители на Хизбут-Тахрир, които се намират в Украйна, са вербували в своите редици руски мюсюлмански граждани в тайни срещи”. Засечени са комуникации и цифрови устройства, използвани в техните терористични операции. Експертите се опитват да разберат дали има нишки, свързващи това съобщение с убийството на Даря, тъй като това може да е четвъртата хипотеза за убийството, което отразява объркването при представянето на доказателства. Затова анализатори смятат, че атаката отваря нова глава в историята на убийствата в Русия и Украйна.

Войната й срещу олигарсите

Според редица добре информирани външни и вътрешни източници Даря е поддържала близки отношения с олигарсите, свързани с Кремъл и със самия президент Путин. Независимите руски опозиционни медии, които излизат в чужбина, публикуват различни версии за нейното огромно богатство. Даря обаче отскоро влезе в конфликти със своите богати съюзници и започна да ги обвинява, като дори настоя милиардите им да бъдат конфискувани и използвани на военната операция в Украйна.

Редица руски сайтове съобщават подробно за концепцията на Даря, която критикува дори Путин за това, че не е направил необходимото за войната срещу Украйна, призовавайки го да приложи максимална сила у дома и в чужбина. Според наблюдатели това би могло да е подразнило руския лидер, който според анализатора Самир Таки „опитва да намери път към мира в Украйна и да достигне до прекратяване на огъня на определен етап”.

Западни и европейски източници от службите за сигурност не изключват убийството на Даря да е провокирано от дълбоката криза между руските политически елити, защото сред тях със сигурност има много губещи от войната, както и от западните санкции. Предположенията са, че тези кръгове няма да стоят със скръстени ръце. Руският журналист Сергей Чапнин твърдо вярва, че този атентат е бил срещу Дугин. Защо? Според Чапнин той е „най-малко защитен и не се крие в мазето”. Журналистът твърди, че ако Шойгу, Герасимов или Песков са някъде дълбоко в бункерите, Дугин не разполага с този лукс, защото той е просто проповедник и мястото му е сред хората. Други анализатори смятат, че дъщеря му Даря е била целта, защото се е конфронтирала с олигарсите и е успяла да насърчи много сегменти в обществото срещу тях и срещу властта, свързана с най-богатите.

Даря смятала Путин за нерешителен в битката му със Запада в Украйна. Това, което трябва да се знае за нея, е, че тя е имала проект да създаде политическа партия. Тази партия е имала големи шансове да привлече много млади руснаци и други слоеве от обществото, недоволни от влошаването на жизнения стандарт и социалните условия. „Дугин никога не е очаквал, че дъщеря му ще бъде президент на Русия - казва Чапнин. - Но той твърдо вярваше, че тя ще бъде лидер на политическа партия, представена в Думата и че ще е ръководител на нейната парламентарна група. Той заяви, че неговата амбиция от тридесет години е тя да влезе в историята на Русия като успешен консервативен лидер, подобно на Мари льо Пен във Франция.”