Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Султан Абдул Хамид II направил нечуван за мюсюлманин към християнин жест към Фердинанд.
Султан Абдул Хамид II направил нечуван за мюсюлманин към християнин жест към Фердинанд.

Той успява да убеди Абдул Хамид II да си закичи орден-кръст

Борис III не доживява да получи маршалски жезъл
за 150 000 дойче марки

Бижуто престоява 63 г. в трезор в БНБ, преди да бъде показано

Българските царе може да са нямали корона, но са запазени маршалските жезли на Фердинанд. Той е произведен във висшето офицерско звание два пъти.

Първо това се случва през 1896 г. при посещението му в Истанбул при султан Абдул Хамид. "Падишахът го удостоява с тази чест да бъде мюшир (маршал) за ужас на всички присъстващи везири и паши, които

не могат да повярват, че

един неверник

може да получи

толкова висока награда - обясни проф. Петър Стоянович. - Великите сили вече официално са признали Фердинанд за български владетел. Султанът е издал ферман, с който го обявява за княз на България и генерал-губернатор на Източна Румелия."

Отношенията му с падишаха са отлични. На следващата 1897 година решава да предложи на Абдул Хамид да приеме огърлието на ордена "Свети Александър" с кръст и брилянти, изработка на виенската къща Rothe und Neffe. За събитието в голямата столова на двореца край Босфора разказва в спомените си бившият флигел-адютант на княза д-р Никола Радев. Той пише, че след кратка среща насаме с Фердинанд падишахът се появил, закичен с българския орден-кръст "Свети Александър", въпреки че никога преди това не се е показвал с християнски символи.

Близо 20 години по-късно Фердинанд отново е произведен в чин маршал. Церемонията е в Ниш през януари 1916 г. след разгрома на Сърбия, когато той става

маршал на всички съюзнически армии

Маршалският жезъл е връчен на българския цар от името на германския император Вилхелм II.

Два дни по-късно Българската армия също го отличава. Министърът на войната ген. Никифоров връчва още един жезъл на Фердинанд. Той не пропуска да се появи с тях на официални церемонии. Изработени са от известната тогава ювелирна фирма за ордени и медали Gebr.Godet & Co.

След абдикацията му синът му обаче няма шанса на баща си. Висшият военен съвет на БА е подготвил всичко, за да получи маршалски чин по повод 25-годишнината от възкачването му на трона. Тържествената церемония е била насрочена на 3 октомври 1943 г. Цар Борис III умира внезапно на 28 август и не стига до званието маршал.

В този момент вече са били поръчани официален и ежедневен маршалски жезъл, както и маршалски пагони. Те са платени след смъртта му. Парадният атрибут е с

351 скъпоценни камъка - диаманти,

рубини, перли и изумруди, половин килограм злато, още толкова сребро и платина.

Увенчан с корона, подаръкът така и не стига до своя получател.

Маршалският жезъл, поръчан за цар Борис III, е със златни и сребърни инкрустации, а на върха му е поставена царска корона.
Маршалският жезъл, поръчан за цар Борис III, е със златни и сребърни инкрустации, а на върха му е поставена царска корона.

Всичко е пазено в най-дълбока тайна, за да изненадат монарха. Мисията е поверена на майор Георги Славомиров, изпратен под прикритие в Германия с друга задача. Всъщност той е трябвало да открие най-добрите производители на бижута. Лично директорът на компанията се ангажира да достави скъпоценните камъни за жезъла от Амстердам.

България трябва да осигури златото. В средата на август моделът е готов и одобрен.

Официалният е абаносов във формата на камшик.

В долната страна на маршалския жезъл за цар Борис III е медалът на монарха за храброст заради участието му в Първата световна война.
В долната страна на маршалския жезъл за цар Борис III е медалът на монарха за храброст заради участието му в Първата световна война.

Всички са знаели за страстта на царя към ездата и конете. Съдържа орнаменти от злато и сребро. Краят му е въже в цветовете на българското знаме, изтъкано от коприна и златни нишки. Тялото представлява сребърен цилиндър, покрит с червено кадифе с подредени шахматно лъвове и корони.

В основата, в златно осмоъгълно разширение е отпечатан орденът за храброст III степен, I клас, който царят получава за участието си в Първата световна война. В горната част на жезъла е поставена гривна с надпис: "На Негово Величество Борис III, цар на българите". Всичко това е увенчано с платинена корона, обсипана с диаманти.

В края на 1943 г. жезълът е доставен в България и поставен в банков сейф в БНБ. Там е на сигурно място и по време на бомбардировките над София през 1944 г., и при вземането на властта от БКП. Изваден е от трезора чак през 2006 г., за да бъде показан на изложба.