Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дуплантис притежава всички възможни титли от европейски и световни първенства на закрито и открито.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Дуплантис притежава всички възможни титли от европейски и световни първенства на закрито и открито. СНИМКА: РОЙТЕРС

Шведът вече подобрява собствените си световни рекорди в овчарския скок и в следващите 100 години едва ли ще се намери кой да посегне на величието му

Младият лекоатлет спечели всичко на пистата, но сега си е поставил нелеката задача да спечели сърцето на шведския супермодел Дезире

„Подобряването на рекорди винаги стои записано в графата със задачи, но този път не мислех толкова за върхови постижения, колкото за стремежа ми просто да съм първи. Само това отличие ми липсваше и страшно много исках да го прибера в колекцията си с другите медали“, обяви с усмивка Арманд Дуплантис около час след като се превърна в най-великия спортист в овчарския скок.

По този въпрос две мнения няма. Едва 22-годишният швед вече притежава всички възможни титли от европейски и световни първенства на закрито и открито. В колекцията му има и златен олимпийски медал, спечелен на игрите в Токио. И за да е напълно безспорен легендарният му статут, трябва да се отбележи, че той подобри всички възможни рекорди в една от най-атрактивните лекоатлетически дисциплини.

Да припомним тъжната за световния спорт, но изключително щастлива за Дуплантис 2020 г. Тогава на състезание от Диамантената лига в Рим 20-годишният младок подобри с един сантиметър рекорда от 6,15 метра на легендарния Сергей Бубка, поставен цели 26 години по-рано.

„Винаги съм искал някой след мен да скочи по-нависоко, но честно казано, след толкова много години започнах да живея с убеждението, че съм направил нещо изключително и няма кой да го надмине. Е, намери се по-добър от мен и аз съм щастлив“, каза тогава Сергей Бубка.

Спортният герой се е запътил към покоряването на висока летва в любовта. 
СТОП КАДЪР: ИНСТАГРАМ
Спортният герой се е запътил към покоряването на висока летва в любовта. СТОП КАДЪР: ИНСТАГРАМ

Наследникът му Дуплантис се зарадва като малко дете, когато прехвърли безукорно летвата, поставена на 6,16 метра от земята. Лъжичката катран в кацата му с щастие бяха празните трибуни и оглушителната тишина, които посрещнаха неговото постижение. През септември 2020 г. светът се бореше с Ковид-19, хората си стояха по домовете, а всички спортни състезания се провеждаха без публика.

Две години по-късно ситуацията изглежда не се е променила особено. Болестта отново настъпва и ограничителните мерки отново чукат на вратата. Дуплантис също като преди две години подобри световен рекорд, но разликата е, че сега надмина собствените си постижения от последните две години. В американския град Юджийн шведът записа невероятните 6,21 метра, надминавайки с един сантиметър успешния си опит за световен рекорд, направен по-рано през годината в зала в Белград. Този път трибуните бяха препълнени и новият-стар световен шампион получи заслужените аплодисменти от американската публика, която знае как да приветства победителите.

Красивата Дезире се съмняваше в добрите намерения на Арманд, но сега живее с него. 
СНИМКА: ФЕЙСБУК
Красивата Дезире се съмняваше в добрите намерения на Арманд, но сега живее с него. СНИМКА: ФЕЙСБУК

В интерес на истината никой на стадиона в Юджийн не се изненада особено от факта, че едно 22-годишно момче за пореден път подобрява световен рекорд, който самият той е постигнал съвсем наскоро през годината. Арманд Дуплантис сякаш е гост от друга планета, където са специализирали в създаването на супермени. Малко след като прави първите си опити на състезанията за юноши, той започва да трупа победи и да подобрява брадясали рекорди. За крехките си 22 години той е спечелил абсолютно всичко, което има да се печели. Ако утре реши да се откаже, сигурно ще минат още 100 години, преди да се намери кой да посегне на рекордите му. Дори най-амбициозните му конкуренти са съвсем наясно, че ги чака боричкане за второто и третото място, докато младият световен шампион е на пистата и има настроение за състезания.

„По време на битката ни с Дуплантис имах усещането, че съм треторазряден футболист, който е излязъл да се състезава на един терен с Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Превъзходството му е толкова изразено, че чак се чувствам нелепо, когато се опитвам да се съревновавам с него“, лаконичен е Крис Нилсен, който има щастието да спечели сребърен медал на игрите в Токио, докато е в компанията на големия фаворит и безапелационен победител в олимпийското състезание.

„Може и да ви звучи самонадеяно, но още от самото начало на моето приключение имах вътрешно усещане, че ще постигна нещо голямо. Откакто се помня, искам да се занимавам само и единствено с това, в което сега се представям доста добре според собствените ми изисквания и тези на близките ми. Започнах да тренирам скокове в задния двор на къщата ни в Америка, а след това поисках от родителите си да ме запишат на тренировки. Баща ми е бивш състезател в овчарския скок и от него научих колко велик е този спорт. Майка ми пък дълги години се е занимавала с волейбол и също успя да възпита у мен необходимата дисциплина, за да постигна спортни успехи“, разказва Дуплантис.

Сега шампионът, който завоюва каквито медали и купи имаше в спорта, се е прицелил към друга летва, която наистина е поставена много нависоко. Най-популярният шведски лекоатлет в момента се бори за сърцето на шведския супермодел Дезире Ингландер. И нали си е роден победител – нещата му се развиват повече от добре. Двамата влюбени вече се нанесоха в общ апартамент в Стокхолм.

„В началото ми беше трудно да убедя Дезире в добрите ми намерения. Но я разбирам, защото в днешно време повечето мъже на моята възраст искат само да се забавляват. Аз съм сериозен човек и не търся изживявания за една вечер. Щастлив съм, че тя присъства на стадиона, когато скочих 6,21 метра, и беше първата, която ме поздрави“, споделя влюбеният Арманд.