Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Световният шампион в тежка категория избра семейството и спокойствието пред мач за обединяване на всички титли в бокса

Искам да съм журналист и да говоря каквото ми дойде наум, казва Циганския крал

Точно на Великден Тайсън Фюри нокаутира с впечатляваш ъперкът американския си съперник Дилиън Уайт пред препълнените трибуни на “Уембли”. Така

Циганския крал остана непобеден

на професионалния ринг и затвърди хегемонията си в тежката категория на световния бокс.

В заглавията обаче бе изведена не само категоричната победа, а изказването му след края на мача, в което той обяви, че се отказва от големия спорт: “В тази игра съм от двадесет години. След няколко месеца ще съм на 34. Казах, че третият мач срещу Уайлдър ще ми е последен, но почувствах, че дължа едно последно прибиране вкъщи на феновете си.

Това вече определено е краят на Циганския крал и той си отива с апломб!” Това каза Фюри на пресконференцията след победата над Дилиън Уайт. От този момент нататък медиите по света спекулират – дали Фюри наистина се отказва, или това е поредната сюжетна линия в неговата спортна сага?

Никой в спорта не иска Тайсън да “окачи ръкавиците”. Заради усмивката му и непринудената му доминация на ринга феновете из целия свят го издигнаха на пиедестал.

Пълните трибуни на стадионите и залите

и тлъстите сделки

за тв права пък го превръщат в любимец на промоутърите. На ринга в Лондон Фюри бе категоричен, че се отказва, но медиите не са убедени в това.

На първо място, разбира се, е потенциалната мечтана битка за Англия и за обединяването на поне 4 световни титли между него и Антъни Джошуа. За да се състои тя, първо

Джошуа трябва да се справи с украинеца Александър Усик,

който през септември миналата година го надигра убедително на стадиона на “Тотнъм” в Лондон. Въпреки това британските, а и повечето световни фенове на бокса мечтаят за битка между гигантите в спорта от последните няколко години – Джошуа и Фюри.

Разбира се, подобен мач би докарал милиони паунди на всички замесени в него – боксьорите, промоутърите (най-вече), телевизиите, рекламодателите. На този етап обаче по-голямата пречка е не толкова упоритият и техничен Усик, колкото нежеланието на Циганския крал да се качи отново на професионалния боксов ринг. В интервю пред британския журналист Пиърс Моргън Фюри отново потвърждава намерението си да се откаже:

“Това е истината, Божията истина, нищо освен истината – приключих. -

На всеки добър пес му идва краят!

Както е казал един римски пълководец – винаги има още някой, с когото да се биеш. Кога обаче ще е достатъчно? Все още съм здрав, все още съм с всичкия си, все още мога да говоря. Имам красива жена и шест деца.

Имам не знам колко си колана и достатъчно пари. Имам успех и цялата слава на света. Защо ми е да продължавам да го правя”. Пред Пиърс Морган Фюри в типичен стил убеждава слушателите си (а сякаш и себе си), че е обикновен човек, който кара “Фолксваген Пасат” и не се нуждае от “тонове пари”, за да впечатлява хората.

“Кога иначе ще ми остане време

да съм баща?”,

допълва изказването си световният шампион в тежка категория.

Шампионът със съпругата си Парис
Шампионът със съпругата си Парис
Нокаут на съперника пред 100 000 човека на “Уембли” наистина звучи като перфектния начин да слезеш завинаги. Това обаче би означавало Тайсън Фюри доброволно да се откаже от титлата на Световния боксов съвет, която защити в битката срещу Уайт.

Англичанинът все още не го е направил официално, а от организацията побързаха да кажат, че му дават няколко седмици да осмисли финалното си решение. И въпреки пламенните си речи самият боксьор започна до известна степен да си противоречи, като заговори за демонстративен мач срещу ММА шампиона в тежка категория на UFC Франсис Нганоу.

Подобен двубой, особено ако се проведе по правилата на бокса, би бил по-близък до спаринг мач за Циганския крал, отколкото сблъсък срещу титан като Джошуа. Парите от мача обаче ще са много въпреки “демонстрационния” му характер. Прогнозите са, че след мача между Джошуа и Усик

може би ще станем свидетели на ново голямо завръщане

от страна на Тайсън Фюри, за да направи още един велик мач за обединяването на всички важни титли в големия бокс.

Бащата на Фюри – Джон, сподели пред английска медия, че се надява именно на такъв сценарий: победа на Джошуа и велик британски сблъсък за шампионските колани: “Ако Ей Джей (Антъни Джошуа) спечели, и диви коне не могат да спрат Тайсън да си остане в пенсия”, сподели Фюри-старши. Бащата има определяща роля в живота на шампиона. Все пак именно той го е кръстил на великия Майк Тайсън, предопределяйки съдбата му на голям боксьор. Също така – сред ирландските чергарски семейства думата на бащата е закон. Ако Джон Фюри каже, синът ще трябва да отиде да се бие пак.

Дали ше стане така, не е ясно. Пред Морган Пиърс обаче Циганския крал твърди друго:

“Голямата ми

цел в живота

сега е да си намеря работа до теб, Пиърс, да интервюирам хората и да говоря каквото ми е на ума”.