Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

До 25 лв. за кило ще стигне нашето месо за празниците, нагоре е спекула, казва председателят на асоциацията на овцевъдите и козевъдите

Замразяват евтино македонско сега, а ще го продават като свежо охладено за Възкресение

- Г-н Караколев, при тези цени и инфлация има ли търсене на агнешко месо за Великден?

- По традиция търсенето е засилено преди Великден. Смущаващо е, че отново се изправяме пред предизвикателство с внос на агнешко от Северна Македония, което влиза с 30 до 40% по-ниска цена от родното производство.

Веднага възниква въпросът: защо толкова евтино? Първо - Македония не е член на ЕС, съответно тя не прилага регулациите, които прилагат държавите членки, в това число и България. Визирам нормативни изисквания, инвестиционни такива, изисквания за вида на фуражите и ветеринарните препарати, които се използват - т.е. никакви регулации от тези, които имаме в ЕС.

- Това създава ли някакви рискове за потребителя, или само за българските фермери, защото им правят дъмпинг?

- Няма как да знаем 100% дали това месо е опасно за консумация. Затова призовахме

земеделското

министерство да

засили контрола

по границите
с лабораторни изследвания, за да може по този начин да се декларира нагласата за защита на родното производство. А от друга страна - защитата на потребителите и дали наистина те ще консумират качествено месо.

- Какво количество агнешко яде българинът по Великден и каква част от него идва от Северна Македония?

- Традиционно по Великден ще се изядат около 500 000 агнета. От това количество се надявам вносът да не е повече от 3% - максимум 5%, защото в противен случай вече има опасност да останат нереализирани български агнета във фермите.

И в Македония започват да се вдигат изкупните цени на агнетата, но при вече осъществени заявки, при намалена консумация, съответно при такава нелоялна конкуренция и при тези скъпи фуражи фермите буквално ще фалират.

- Нека направим сравнение на цените - колко е килограм живо тегло при нас и в Северна Македония и как се търгува в магазините?

- В България в момента живото тегло е между 8-10 лв. Миналата година то беше по 6-6,50 лв. Имаме около 30% увеличение на цените.

Македонското се изкупува от фермите от порядъка на 5,50 лв. на килограм.

В магазините българското месо е около 18-20 лв. на килограм, а македонското влиза у нас на 13 лева.

Цена под 18-20

лева говори

категорично

за вносно месо
И какво се прави в момента - купуват се агнета от Северна Македония, замразяват се, тъй като в момента потреблението е слабо, и непосредствено преди Великден тези агнета се вадят и се продават на по-скъпата цена като охладени.

Това се прави с цел да се реализират по-високи печалби, тъй като и в Северна Македония цената ще е значително по-висока по Великден.

- Каква е вашата прогноза - до колко ще стигне цената на агнешкото за празника?

- Каквото и да се случва, специално за българското агнешко цената не би следвало да надхвърля 22-25 лв. за кг. Над нея вече е спекула.

Чувам слухове за цени 27-30 лв. Това може да е за конкретна разфасовка, но за цяло агне е абсурдна цена.

- При състоянието на семейните бюджети и това е твърде висока цена, притеснявате ли се, че ангешкото ще бъде заменено само с дроб сарма тази година?

- Затова фермерите призоваваме да се пазарува директно от фермите, когато и където е възможно. Иначе да се купува по-малко като количество, но задължително да бъде българско.

Освен македонския внос има съвсем малки количества, които влизат от Гърция. Живи агнета, които ще бъдат реализирани в търговската мрежа.
Важно е да се следи обозначението.

Задължително е

да има син печат
- това е гаранцията за произход от България. Потребителят трябва задължително да иска информация какво е месото, което купува. Да настоява за допълнителни гаранции, че всичко, което купува, е с български произход, освен ако сам не е решил да набляга на вносното.

- Имаме ли достатъчно агнета, за да задоволим пазара за празниците - Великден и Гергьовден?

- Малко ще бъдат хората, които ще си купят едно агне за Великден и едно за Гергьовден. Според мен ще си вземат едно за двата празника. Половината сега я готвим, другата я замразяваме и я вадим за Гергьовден. Някои

фермери вече

предлагат

половинки
В зависимост от големината на агнето една половинка излиза около 7-8 кг. Другият антикризисен тренд е семейства да се кооперират и да си поделят едно агне.

- Птицевъди и свиневъди готвят протести, защото правителството се отказало да купува фуражно зърно. Вие от вашата асоциация на овцевъдите и козевъдите подкрепяте ли недоволството им?

- Досега сме провели две срещи с финансовия министър Асен Василев. Ние ясно заявихме, че опцията със зърно за малките и средните стопанства на овцевъди, козевъди, говедовъди, биволовъди не е логистично издържана.

Представете си един човек с 50 овце трябва да вземе 350 кг царевица. Откъде ще ги вземе? Трябва да пропътува 150 км. Тази неяснота и липсата на логистика за самия механизъм за доставка на фуражно зърно отказаха сектора на преживните животни.

Птицевъдството и свиневъдството в България са индустриализирани. За тях е значително по-лесно да отидат до някоя база, която им се посочи. Голяма част имат и собствен транспорт, могат да си натоварят Х тона зърно, имат къде да го складират.

Това в малките и средните животновъдни ферми няма как да стане. Затова нашето предложение беше да се дадат директно финансови средства за тези животни, за да могат фермерите да си закупят каквото зърно преценят, стига да им послужи за изхранване на животните.

- В какъв размер са тези средства за подпомагане и кога ще започнат да се изплащат?

- За овце, кози, крави и биволи стигнахме до споразумение с финансовия министър за подпомагане от 100-110 млн. лв. Трябваше час по-скоро да има разработена методика, по която тези пари да се раздават и обезпечават.

Механизъм все още няма - чакаме го. Надявам се в рамките на тази седмица от земеделското министерство да бъдат любезни да ни осведомят какво са приели, защото

с всяка

седмица

фуражите

се вдигат
Цената на царевицата в сравнение отпреди месец е нараснала с 40%. Ако така продължаваме, в един момент те ще отпуснат помощ, която няма да стигне да се набави и половината от нужните запаси зърно.

Ако държавата стои пасивно в този процес с поскъпването на фуражите, енергоносителите, повишаването на инфлацията, това ще доведе до рязък спад в отглежданите животни.

Според наши наблюдения овцете в България са под 1 млн., може би около 900 000. Връщаме се на нива от Първата световна война. Много е важно държавата да застане здраво и на момента -

тези средства

се дават сега

и веднага,
дадеш ли ги след време, губят своята ефикасност.
Фермерите са живи хора, в един момент те не могат да издържат и финансово, и психически в тази криза. А потреблението на продукти от овче и козе мляко се засилва в последните години - както вътрешното, така и на ниво ЕС.

Затова цените са една идея по-високи. Това говори, че потребителят е започнал да се ориентира точно към такива продукти. Стигаме дотам, че в един момент, дори и да има голямо търсене, няма да има фермери, които да го произвеждат.

Инфлацията расте много осезаемо и тук е много важно как ще се догонят доходите.

- Ядем ли в момента истинско сирене, или вече никой не се интересува, защото имитиращият продукт е доста достъпен?

- Палмата и водата, които се добавят, вървят ръка за ръка. Използва се един ензим - трансглутаминаза, който задържа водата в млечния продукт. Съответно ти си купуваш сирене, а то е със 70% съдържание на вода. На практика купуваш един химически продукт.

Всеки страничен от натуралния вид ензими е вреден. Не трябва да вървим към такива химически продукти.
А за палмата - около 30 хил. тона годишно изяждаме и нивата едва ли са намалели.

Визитка

Роден на 29 май 1978 г. в Стражица

Завършва аграрна икономика във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - Пловдив

Създател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и неин съпредседател

Основател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България - най-голямата организация в животновъдството

Един от основните инициатори на Съюза на овцевъдите в Европа

От 20 г. се занимава с животновъдство

Има две деца