Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Каква е вероятността всичко да приключи до 6 месеца?

Освен варианта Украйна да се раздели по подобие на Северна и Южна Корея съществуват още шест други сценария за края на войната, коментират наблюдатели.

Първият е битката да е продължителна, но за сметка на това без ясен победител. Това ще напомни ситуацията в Сирия, твърди анализаторът Майкъл Диклос от института "Монтание", специален съветник по геополитика и бивш посланик. Вярно е, че унищожението и в същото време липсата на каквото и да е политическо решение за Дамаск трудно могат да се приложат в Украйна. И все пак само преди няколко седмици цялостната инвазия на Русия в съседната й страна също изглеждаше невъзможна.

Разликата е в това, че Москва подкрепя официалния режим на Башар Асад,

а се надява да смени украинското правителство в Киев. Въпреки това Кремъл и в двата случая прилага стратегията на демонизиране на своя противник. В Сирия Москва се биеше с "терористи", а за Украйна твърди, че се намесва срещу "нацисти".

Общото при двата конфликта е, че Русия обсажда и бомбардира цели квартали, добавят анализаторът. В Украйна този процес е само в началото. За да сломи волята на населението за съпротива, руската армия се насочва към обществени места като болници и училища, за които твърди, че са прикритие на военни обекти. В същото време излиза с хуманитарни или дипломатически предложения, за да раздели и дезориентира съпротивляващите се сили и да се опита да легитимира военните си операции. Голямата разлика между Украйна и Сирия е, че този път Западът реагира.

В сп. "Форин полиси" този сценарий за края на кризата е определен

като кървава безизходица.

Въпреки че изпрати близо 200 000 войници в Украйна, Москва е затруднена заради собствената си неефективност и ожесточената украинска съпротива. Месец след началото на конфликта руските сили завзеха периферията на територия по източните граници на Украйна и успяха да превземат само един голям украински град – Херсон.

Според висш американски служител от отбраната Кремъл обмисля как да попълни снабдяването и да вкара подкрепления, което може да затрудни контраофанзивата на Украйна. Един от по-възможните сценарии е: нито една от страните не е в състояние да завладее достатъчно територии, но се стреми да изтощи другата.

"Подозирам висок риск от патова ситуация, като се има предвид лошото представяне на руската армия и превъзходният морал и западните оръжия на украинците", заяви пред "Форин полиси" Джеймс Ставридис, пенсиониран адмирал на ВМС на САЩ и бивш висш командир на САЩ и Силите на НАТО в Европа. Според него неблагоприятното за Москва е, че пехотата й е на полето и страда от лошата логистична подкрепа. Той предполага, че

руските сили ще се върнат в Донбас

и ще твърдят, че през цялото време това е била тяхната цел.

"Има вероятност от сценарий, при който Путин не може да спечели, но в същото време отказва да загуби", смята Уилям Тейлър от мозъчния тръст на Американския институт за мир и бивш посланик на САЩ в Украйна. "Това може просто да се превърне в кървава патова ситуация", добави анализаторът.

Много наблюдатели се опасяват, че войната може да стане по-жестока, а атаките срещу цивилни райони - по-безразборни, тъй като Русия се стреми да принуди Украйна към отстъпки в преговорите.

Как би приключила битката до пълно изтощение? Зависи – казва пред "Форин полиси" Майкъл Кофман, експерт по руската армия от мозъчния тръст CNA. Много хора смятат, че тя ще се развие в полза на Русия, защото има по-многобройна войска и повече оръжие, оборудване и боеприпаси. Други обаче твърдят, че Украйна ще е печеливша, защото има по-голяма решимост да спечели, а Москва не може да окупира цялата страна.

Вторият сценарий

е почти пълна

руска победа.

В този вариант столицата Киев ще бъде завладяна, президентът Володимир Зеленски ще бъде убит или принуден да отиде в изгнание, коментира Майкъл Диклос.

Подобно развитие според него ще бъде последвано от национална съпротива. Путин няма да се поддаде и ще получи активна подкрепа от Китай, допълват от института "Монтание".

Третият възможен край на войната е разделянето на Украйна. Това би било победа на Русия, но с отстъпка към Зеленски да управлява западната част на страната с нова столица Лвов. Зеленски се съгласява с това споразумение, за да избегне по-сериозни разрушения, подобни на тези в столицата на Чечня Грозни, която руските войски обстрелваха през 1994 - 1995 г., или в Алепо, Сирия. Според експерти река Днепър може да служи като демаркационна линия. Киев също според този вариант може би ще бъде разделен, както някога беше Берлин.

Ген. Кирило Буданов, ръководител на украинското военно разузнаване, предупреди, че това може да е целта на Москва – "да създаде Северна и Южна Корея в Украйна".

Четвъртият сценарий според Майкъл Диклос от института "Монтание" е провал за Русия, ако по различни причини украинците удържат контрола над родината си. При този вариант, изправен пред нарастващите икономически и човешки разходи от инвазията си, Путин в крайна сметка отстъпва. От друга страна, той би се съгласил да спре военните си операции

само ако получи териториални обещания в замяна.

Това със сигурност ще засегне южната част на Украйна – поне до Одеса.

Според "Форин полиси" има и пети възможен изход от войната – решаваща победа, но той е малко вероятен. Видяха се проблемите в качеството, доставките, оборудването и логистиката на руските войски. Всичко това накара много експерти по отбрана и сигурност на Запад да заключат, че пълна окупация на Украйна и падане на правителството на Володимир Зеленски трудно ще се случи.

Това обаче не означава, че е възможна категорична украинска победа.

Украинската армия впечатли експертите със своята решимост и превъзходна тактика, но руската я превъзхожда като численост и въоръжение. И Путин не даде никакви индикации, че щетите, които понесе, биха го убедили да изтегли частите си напълно.

Шестият е постигане на мирно споразумение. Тъй като пълната военна победа изглежда непостижима за двете страни, най-вероятният начин войната да приключи е чрез някакъв вид разбирателство. На този етап преговорите не са обнадеждаващи.

Седмият възможен изход е да се стигне до събитие от типа "Черен лебед", пише "Форин полиси". Това означава използването на химическо или ядрено оръжие или смяна на властта в Москва – най-трудният за прогнозиране сценарий. Предимно защото никой не знае какво е замислил Владимир Путин и

докъде е готов да стигне, за да постигне победа.

Татяна Становая от Московския център "Карнеги" и основател на фирмата за анализи R.Politik заяви пред "Форин полиси", че няма друг случай, в който руският президент наистина да е бил притиснат в ъгъла в резултат на собствените му гамбити. "Нямаме опит, за да кажем как Путин ще се държи в такава ситуация", каза тя.

Миналата сряда американският държавен глава Джо Байдън каза пред репортери, че съществува "реална заплаха" Русия да използва химически оръжия в Украйна. Наскоро обявеният пакет за военна помощ от страна на САЩ включва и оборудване за защита на украинските войски от подобни атаки. Този мрачен сценарий според анализаторите едва ли ще промени хода на войната, а само ще влоши катастрофалните и без това хуманитарни последици от нея.

Малко вероятно според анализаторите е Русия да използва

тактическо ядрено оръжие с ниска мощност.

Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Последното шоково събитие, което би могло радикално да промени хода на войната, е ако Путин бъде свален от власт, въпреки че повечето експерти са единодушни, че няма да се случи на този етап. Руският президент отдавна се стреми в обкръжението му да са само лоялни бюрократи и олигарси, които не биха оспорили властта му. Масово народно въстание изглежда също малко вероятно, твърдят официални лица и експерти.

Руските служби за сигурност потушиха демонстрациите против войната, като задържаха около 5000 протестиращи, пише мониторинговият сайт OVD-Info. Лидерът на Кремъл може да бъде изправен пред по-остър натиск от страна на онези, които подкрепят войната. "Той не се страхува от антивоенни протести, страхува се от провоенни митинги", заяви Становая. Трудно е да се прогнозира какво ще последва в този случай.

Може да има още много сценарии за края на войната, добавят анализаторите на института "Монтание". Какъвто и да е изходът според тях, една по-голяма или по-малка победа на Владимир Путин би била заплаха. Сценарий, при който територията на Украйна бъде разделена, изглежда политически най-малко нестабилен. Това обаче може да доведе до продължаваща конфронтация между Запада и Русия.

А колко дълго ще се водят бойни действия?

Според наблюдателите Д. Скот Бенет и Алън К. Стам 15 месеца е средната продължителност на 78 войни, водени между 1816 и 1985 г. Само 4 са се водили над 5 години. Повече от половината от тази извадка (60%) са били от два до шест месеца и почти една четвърт (23%) са приключили за по-кратко от два месеца. По-малко от една четвърт (19%) са продължили повече от две години. Следователно има голям шанс войната в Украйна да приключи сравнително скоро – до началото на май, защото дотогава руснаците или ще са постигнали целите си в Донбас, или ще се провалят. Те ще трябва да дадат почивка на войниците си. Процесът на набиране и обучение на нови военнослужещи е в ход, но ще минат много месеци, преди те да бъдат готови за бой, коментира пред "Блумбърг" старши сътрудникът в института "Хувър" на Станфордския университет Найл Фъргюсън.

При всички положения явно 2022 г. ще мине под знака на офанзивата и защитата на Украйна.