Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съмнения, че кредитите под 10 млн. рубли ще бъдат отписани, защото само над тази сума се погасяват, а вноските вместо в чуждите кредитори, отиват в Руската централна банка

Прогнозират, че ще върне на богатите евтино изкупените акции и облигации

Помните ли светналите от възхищение лица на руснаците на "Лужники", които приветстваха президента Путин? За света това бе не просто шок, а земетръс от 9-та степен. Възможно ли е обикновените хора в Русия да търпят кошмарните неудобства и дефицити на санкциите и въпреки това да обожават лидера си? Как може 141 държави да осъдят Русия като агресор, а населението й да не вижда трагедията на украинците?

Манипулирани или не, социологическите проучвания сочат, че подкрепа за Путин след войната продължава да е над 70%.

Причините за тези

аномалии

са няколко.

Първо, западните банки напуснаха Русия и едва ли скоро ще се върнат там. Русия започна сама да печата пари при това колкото й трябват. Никой не знае "виртуалната" им стойност каква е. Според експерти това е най-лесният начин държавата да опрости ипотечните и потребителските кредити, отпускани от чуждите банки на руснаци на стойност до 10 млн. рубли. Сумата дори и в момента не е никак малка - около 95 527 долара при курс 100 рубли за долар. За заемите над 10 млн., давани основно на бизнеса, се открива сметка на името на финансовата институция, която ги е отпуснала, но тя е в Руската централна банка. Тоест, не е ясно дали тя ще влезе в контакт с чуждите кредитори, за да им възстанови сумите над 10 млн. рубли или вноските ще си останат в полза на Русия. Мерките са мотивирани с факта, че трябва да се осигури защита за населението и бизнеса срещу санкциите.

Кризата е най-трудна за възрастните в Русия.
Кризата е най-трудна за възрастните в Русия.
Така за обикновените руснаци и за бизнеса Путин се оказа един щедър лидер, който засега им спести вноските, които иначе биха връщали години наред. Жест, който на първо време е достатъчен, за да забравят за инфлацията, която се колебае между 30 и 40%, за неудобствата от това, че не могат да открият чужди стоки по магазините и че трябва да чакат пред банкоматите за пари, че не могат да плащат в чужбина.

Олигарсите

също няма да бъдат забравени. "168 часа" вече писа как още в първите дни на войната акциите на руските компании се сринаха. Заедно с това се развиха няколко сюжета. Първо, руският парламент прие закон, който улеснява правителството да използва средствата на Националния фонд за благосъстоянието (NWF) „за закупуване на акции на руски компании и държавни облигации”.

Досега парите във фонда можеше да се харчат, ако са

над 7%

от БВП. Депутатите решиха, че това може да става и под този процент. В момента средствата са 6,6%, което е около 112 млрд. долара.

Банкоматите невинаги са заредени.
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Банкоматите невинаги са заредени. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Второ, според източник на Ройтерс още в първите дни Русия е изкупила обезценени акции на компании за около 10 млрд. долара.

“Купувате нещо за милиарди, а то струва трилиони”, обясни експерт пред „168 часа”, запознат със ситуацията. Според него Кремъл тайно национализира най-атрактивните руски компании, възползвайки се от моментната ситуация.

“Много е неприятно да си въобразяваш, че управляваш частна компания, а изведнъж да се окаже, че в нея основен акционер е руската държава”, обясни специалистът.

Цените на руските облигации на отделни компании също удариха дъното, тъй като инвеститорите не вярват, че те ще са в състояние

да плащат купоните по тях. В първите дни нижата на “Лукойл” се котираха средно около 32 цента за един долар, но от JPMorgan смятат, че могат да се възстановят до 100 цента за долар.

Същото може да се каже и за останалите руски компании, тъй като те са ориентирани в добива на ресурси като алуминий и никел, други работят в сферата на стоманодобива.

Руската централна банка поддържа лихвения процент около 20%.
Руската централна банка поддържа лихвения процент около 20%.

Прогнозите са, че “Газпром” е в най-добра форма, тъй като регистрира

рекордна печалба

за миналата година от 23 млрд. долара.

Според запознати руската държава изкупува чрез Националния фонд за благосъстоянието книжа на безценица, като целта е Путин да ги върне при определени условия на олигарсите.

"Той отлично знае, че това е неговата гаранция да оцелее - нещо като

застраховка,

за да няма изненади", твърди експерт, който следи ситуацията.

Досега най-богатите руснаци са листвали акции на световните борси, в един момент ще се окажат съакционери с руската държава, която ще има сериозни претенции към тях.

Разбира се, част от тях ще са да няма подривна дейност и никой да не се изкуши да финансира преврат или опозиционна сила, която да атакува президента Путин.