Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на САЩ Джо Байдън
СНИМКА: Ройтерс
Президентът на САЩ Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

"Това е един военнопрестъпник", каза президентът на САЩ Байдън по адрес на руския президент в отговор отправен от журналистка въпрос в Белия дом. Досега нито един американски представител не бе използвал думите "военнопрестъпник" и "военни престъпления" във връзка с действията на Русия в Украйна.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков реагира светкавично на думите на Байдън. "Считаме за недопустима и непростима подобна реторика от страна на ръководителя на държава, от чиито бомби са загинали стотици хиляди хора по цял свят", каза Песков, цитиран от ТАСС.

 Джо Байдън обяви 800 млн. долара допълнителна помощ за сигурността на Украйна. Така общата сума на помощта, обявена само през последната седмица, достига 1 милиард долара.

„Това са директни трансфери на оборудване от нашето министерство на отбраната към украинските военни, за да им помогнем в борбата срещу това нашествие. Благодаря на Конгреса, че отпусна тези средства”, каза Байдън.

Байдън заяви, че новата помощ включва 800 противовъздушни системи "Стингър", 100 гранатомета, 20 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, гранатомети и минохвъргачки, както и неуточнен брой безпилотни самолети.

В началото той благодари на Володимир Зеленски за „страстното му послание”, отправено към Конгреса на САЩ по-рано през деня.

„Той беше убедителен и речта му беше значима. Той говори от името на народ, който е проявил забележителна смелост и сила пред лицето на брутална агресия. Смелост и сила, които вдъхновяват не само украинците, но и целия свят”, подчерта Байдън.

Американският държавен глава каза още, че руският президент Владимир Путин „причинява ужасяващи, ужасяващи разрушения на Украйна” с бомбардирането на жилищни сгради, родилни отделения и болници, предаде NOVA.