Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниш Садики печели наградата заради снимките си за насилието, с което бежанците рохинги се сблъскаха при бягството си от Мианмар.
Даниш Садики печели наградата заради снимките си за насилието, с което бежанците рохинги се сблъскаха при бягството си от Мианмар.

Първата камера на фоторепортера на Ройтерс Даниш Сидики е взета назаем от съсед

Президентът Байдън планира да завърши 20-годишната военна мисия на САЩ в края на август и да евакуира афганистанците, помагали им във войната

Три дни след като администрацията на Белия дом обяви, че започва операция по евакуирането на афганистанците, помагали на САЩ в 20-годишната война в Афганистан, индийският фоторепортер и шеф на бюрото на Агенция Ройтерс Даниш Сидики бе убит при престрелка между афганистанските сили за сигурност и талибаните.

Сидики е бил присъединен към специални сили в град Кандахар, за да отразява боевете на фона на изтеглянето на силите на САЩ. Президентът Джо Байдън обяви, че войските ще напуснат до 11 септември, 20-ата годишнина от терористичните атаки в САЩ. До 31 август САЩ ще предадат и най-голямата военна база в страната. На този фон талибаните ожесточиха офанзивата си.

Даниш Сидики е бил с конвой на афганистанските сили,

които се опитват да си върнат контрола над района на град Спин Болдак в боеве с талибаните. По-рано същия ден фоторепортерът е бил ранен от шрапнел в ръката, но след като е получил медицинска помощ, е продължил работата си. Сидики е разговарял с продавачи на пазара, когато талибаните предприели нова офанзива и той е станал жертва в кръстосан огън.

41-годишният Сидики е роден в Ню Делхи, женен е и има две малки деца. Работи за Ройтерс повече от 10 години и документира военни конфликти, бунтове и човешки страдания. Бил е в Афганистан и Ирак, отразявал е кризата в Рохингия в Мианмар, демократичните протести в Хонконг и вълнения в Индия. Той беше част от екип, удостоен през 2018 г. с

наградата “Пулицър” за документална фотография за отразяването на кризата с бежанците от малцинствената общност рохинги в Мианмар. Поредицата бе описана от журито като

"шокиращи снимки, които показват света на насилието,

с което бежанците рохинги се сблъскаха при бягството си от Мианмар". Наскоро неговите фотографии на масови погребения в пика на опустошителната втора вълна от Covid-19 в Индия станаха световноизвестни и му спечелиха признание в цял свят. Приятели и колеги разказаха, че убитият военен фоторепортер винаги е проучвал фактите внимателно, преди да се заеме със задачите, и се е фокусирал върху хората и техните истории.

"Макар да ми харесва да отразявам новини - от бизнеса до политиката и спорта, - най-много ми допада да уловя човешкото лице и вълнуваща история. Снимам за обикновения човек, който иска да види и почувства история от място, където той самият не може да присъства", коментира Сидики пред Ройтерс. И допълва: "Най-ранните ми спомени за фотографията са

камера, взета

назаем от съсед,

черно-бели филми, закупени с половината ми джобни пари, и училищна екскурзия до Хималаите."

"Даниш беше невероятен журналист, отдаден съпруг и баща и обичан колега. Изразяваме съболезнованията си на семейството му в този ужасен момент", се казва в изявление на агенция Ройтерс. Посланикът на Афганистан в Индия Фарид Мамундзай заяви, че е дълбоко обезпокоен от новината за "убийството на приятел". Администрацията на Байдън и американските законодатели определиха смъртта на Сидики като "голяма загуба".

"Твърде много журналисти са убити в Афганистан. Продължаваме да призоваваме за прекратяване на насилието. Справедливото и трайно мирно уреждане е единственият път за бъдещето на Афганистан" - каза Джалина Портър, зам.-говорител на Държавния департамент на САЩ. "Трагичната смърт на журналиста от Ройтерс Даниш Сидики в Афганистан, докато отразяваше талибаните, ни напомня за риска, който журналистите поемат, за да споделят новините – смята сенатор Джим Риш, член на Комисията по външни отношения на Сената. - Никой репортер не трябва да бъде убит, докато си върши работата" - допълни той.

"Смъртта на фоторепортера на Ройтерс Даниш Сидики е трагично известие, че дори когато САЩ и техните партньори изтеглят силите си, журналистите ще продължат да работят в Афганистан и да документират това, което става там, с голям риск за живота си - смята Стивън Бътлър, координатор на програмата CPJ в Азия и във Вашингтон. - Военните трябва да поемат отговорност за защитата на журналистите, тъй като десетки журналисти са били убити в този конфликт и има малка или никаква отчетност."

Талибаните предприеха офанзива,

след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви през април, че Америка ще изтегли войските си от Афганистан. Споразумението за това бе подписано през февруари 2020 г. Очаква се то да сложи край на най-дългата война в американската история, която отне живота на десетки хиляди и струва милиарди долари. САЩ се надяват с помощта на споразумението да сложат край на конфликта и да върнат у дома 13 000 войници от Афганистан. Но фундаменталистката ислямска групировка "Талибан", която контролираше Афганистан от средата на 90-те години на миналия век до инвазията на САЩ през 2001 г., предприе офанзива с цел бързо превземане на територия в цялата страна. Действията на движението пораждат опасения за потенциална гражданска война.

На 12 юли стана ясно, че части на милициите на "Талибан" са обсадили важния център град Газни, и са влезли в предградията му.

"Ситуацията в Газни е много трудна. Талибаните се крият в къщи и стрелят по правителствените сили, което ги затруднява да действат срещу талибаните", съобщи Ройтерс, цитирайки съветника на провинцията Хасан Резай. Газни се намира на пътя, водещ от Кабул на юг към провинция Кандахар и по-нататък към Пакистан. Там

продължават боевете за град Кандахар

"През последните дни талибаните атакуваха Кандахар от запад. Афганистанските сили за сигурност, включително специалните части, се опитват да ги отблъснат", цитира Ройтерс участника в боевете и бивш депутат Хамидзай Лалай. Афганистанското министерство на отбраната информира, че извършва въздушни удари и сухопътни операции срещу талибаните и като цяло твърди, че ситуацията в Кандахар остава под контрола на правителството.

На 11 юли правителствените сили, подкрепяни от самолети, отблъснаха атаката на талибаните срещу град Талукан, център на провинция Такхар на границата с Таджикистан. Дни преди това талибаните влязоха в Калай Нау, административния център на провинция Бадгис на границата с Туркменистан, но бяха изгонени оттам.

Досега талибаните не са превзели нито един от административните центрове на афганистанските провинции, но бързо развиват офанзива около тях, поемайки контрола върху по-малките градове, села и цели области, според Би Би Си.

След обявяването на изтеглянето на войските на САЩ от страната

талибаните отвоюват нови територии

на север

Бягството на афганистанци в Таджикистан предизвиква безпокойство в Централна Азия и Русия, пише в. "Нойе Цюрихер Цайтунг". Хора минават покрай Шерхан Бандар, който в момента е в ръцете на талибаните. Това място е символично, защото свързва северния афганистански град Кундуз и столицата на Таджикистан Душанбе.

Талибаните твърдят, че трансграничната търговия продължава безпрепятствено. За това те са се договорили с таджикската страна. Данъците и митата са желан източник на доходи за радикалните ислямски бойци, които планират да установят контрол над северната част на Афганистан, според изданието.

"Когато талибаните поеха контрола над Шерхан Бандар, 134 афганистански граничари и други държавни служители избягаха в Таджикистан. Оттогава не е изминал ден, в който таджикските агенции по 1430-километровата граница да не докладват за преминаването през границата на стотици, а понякога и хиляди представители на правителствените войски и цивилни, търсещи защита от настъпващите бойци. Вече над 70% от общата граница се контролира от талибаните. В ръцете на настъпващите ислямисти е и Пяндж", пише вестникът.

По данни на ООН от юни талибаните вече са окупирали над 50 от 370-те области в Афганистан. Според специалния представител на ООН Дебора Лайънс изтеглянето на американските войски и техните съюзници, започнало през май след решението на американския президент Джо Байдън, е дало "сеизмичен тласък" на офанзивата на талибаните.

В доклад на Съвета за сигурност на ООН от юни се посочва, че талибаните контролират 50 - 70% от територията на Афганистан извън големите градове и 57% от регионалните центрове.