Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наесен може да отидем за трети път до урните.
Наесен може да отидем за трети път до урните.

Интерес от тях пряко има само президентът, партиите са изтощени от две кампании

Вероятността наесен заедно с президентските избори да се проведат още едни извънредни парламентарни, също стои на дневен ред. Ако никой не подкрепи кабинета на Николай Василев и ако и следващите два мандата не бъдат реализирани, това е реална възможност.

Кой има интерес от това?

Изглежда, че само президентът, който ще има възможност да управлява чрез служебното правителство няколко месеца, въпреки че

след като гласува, той призова партиите

да съставят работещ Министерски съвет. От политическите сили няма кой да получи дивиденти от още една кампания. Активистите им са изтощени от двете досега, всичко струва много пари, а субсидия в момента не получават.

Според социолозите колкото и пъти да се явим пред урните, резултатът ще е същият и затова

няма особен смисъл от нов вот

Нещо повече – третият път може да доведе до делегитимация на процеса, смята Боряна Димитрова, управляващ съдружник в “Алфа рисърч”. А това означава слаби партии, от което може да се възползва президентът. Според социоложката когато в България е имало подобна ситуация, тя е завършвала зле за страната.

Но никой не е доволен от това, което се получи. Обикновено в нощта на изборите всички партии се бият в гърдите, че са победители, независимо от процентите, които са получили. Сега

само ИТН са удовлетворени

от постигнатото. Или поне така се изказаха неговите лидери. “Резултатите, които получи “Има такъв народ”, са изумителни”, заяви Слави Трифонов в обръщението, в което предложи състав и приоритети на правителството.

ГЕРБ се намират в изолация и още едни избори няма да ги върнат на почетното първо място. БСП се срина тотално до минимума въпреки “голямата” лява коалиция, която сформираха за вота на 11 юли. “Те трудно се примиряват със сребърния медал, а сега им е още по-трудно с бронзовия. Следващия път – какво, за четвъртото място ли ще се борят?”, попита Андрей Райчев.

От другата страна

на полюса

коалицията “Демократична България” беше доволна от повишените гласове, които взе, докато не разбра, че няма да участва пряко в управлението и й се предлага само да подкрепя тематично ИТН. Същото се отнася и до “Изправи се! Мутри вън!”.

За извънпарламентарните партии е много трудно финансово да се явят на трети избори.