Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът на Индия кръщава най-големия стадион на свое име,

Никсън жертва мир, за да го преизберат

Доналд Тръмп, Владимир Путин, Нарендра Моди, Ким Чен Ун и други световни лидери страдат от нарцистично разстройство на личността, твърдят водещи психоаналитици.

Сред всички тях Путин трябва да получи етикета най-голям и най-заслужил, пише сп. “Атлантик”. Още през 2014 г. американски медии отбелязват, че заради лошите отношения САЩ - Русия по онова време Вашингтон смята Путин за нарцистичен деспот.

Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на Джими Картър, дори обвини президента на Русия в “нарцистична мегаломания”. Снимките на Путин, докато се гмурка в река, пилотира самолет или е зад волана на състезателна кола, както и демонстрациите на умения в бойните изкуства и язденето на кон, гол до кръста, само потвърждават, че е нарцисист, отбелязват експерти.

Има и анализатори, според които някои аспекти от поведението на Путин може да оборят теорията за нарцисизма му. Например очевидното желание на руския лидер да обедини бившите съветски републики може да подскаже, че

той крие

фантазии за

неограничена

власт

Но това може да се разглежда и като политически отговор на разпръскването на етнически руснаци в Източна Европа след разпада на СССР.

Освен това стопанинът на Кремъл показва трудности с понасянето на критика, което може да се дължи на факта, че гордостта му е лесно ранима. Това обаче според експертите може да се тълкува и като метод за поддържане на контрол над правителството му.

Нахлуването в Украйна може да се смята за ход на човек, който чувства, че има право да притежава всичко, което поиска. Но това може да е хладнокръвна политическа стратегия, целяща да осигури регионалното господство на Русия и способността ѝ да се противопостави на Запада.

Всички снимки на Путин като от екшън филм пък може да са симптом на грандомания. Но според експерти на снимката с коня например може просто да е свалил ризата си заради жегата.

При изследване на миналото на видни личности, които проявяват черти на нарцистично разстройство, психологът д-р Джоузеф Бърго открил, че много от тях са били побойници в детството си. Това предполага, че самите те може да са били тормозени.

“Побойникът е специален тип нарцисист, който прехвърля чувството си за дефект върху жертвите, които преследва”, обяснява д-р Бърго. Според него с бурен нрав и нетърпение

Путин редовно

се обиждал и

мигновено

отвръщал

с насилие

Д-р Бърго цитира и един приятел от детството на Путин, който си спомня, че ако някой се осмелявал да го обиди, той “веднага ще скочи върху момчето, ще го надраска, ухапе, ще му отскубне кичур коса - ще направи всичко, за да не позволи на никого да го унижи по някакъв начин”.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп също страда от нарцистично разстройство на личността, твърди д-р Джон Зинър, водещ психоаналитик и професор в Медицинския факултет на университета “Джордж Вашингтон”.

“Тръмп страда от изключително тежки психични разстройства, които го правят неспособен да се занимава с какъвто и да е проблем извън личната му нужда от похвала. Психичното състояние, от което страда най-много, е официално известно като тежък случай на нарцистично разстройство на личността”, смята д-р Джон Зинър. Според него разстройството се дължи на провал в детството, след което

Тръмп не успява

да развие

вътрешно

чувство за

стойност

или самоуважение, което го превърнало в човек, зависим изцяло от възхищението на другите.

През 2017 г. д-р Зинър заяви, че психичното здраве на президента представлява “екзистенциална заплаха” за света, тъй като той има способност да изстреля ядрено оръжие по всяко време.

“Тръмп има несигурна самооценка, която върви ръка за ръка с чувство за величие. Така че той има много противоречива представа за себе си”, коментира д-р Зинър.

Още един бивш президент на САЩ попада в списъка с лидери с нарцистично личностно разстройство. Това е Ричард Никсън, който дестабилизира мирните преговори във Виетнам, за да спаси президентската си кампания и да спечели изборите. Никсън “постави желанието си да бъде избран през 1968 г. пред живота на младите американци и мира в света, като извади от релсите възможността да спре войната”, твърдят експерти. Той подслушва сградата на Уотъргейт във Вашингтон, за да открадне информация от политическите си съперници. Изследователи смятат, че

Никсън е

проявявал

едновременно

“високомерие и

параноя”

Президентът тайно приемал ежедневно психиатрични лекарства като валиум и други за тревожност, докато бил в Овалния кабинет. Знае се, че докато е бил вицепрезидент, Никсън е посещавал психиатър. Предписаните му сънотворни поглъщал с алкохол. Хенри Кисинджър, неговият топдипломат, веднъж заяви, че Никсън не е могъл да приеме обаждане от британския премиер по време на криза в Близкия изток, защото бил пиян.

Психотерапевтът на Никсън - д-р Арнолд Хътнекер, признавал, че бившият лидер имал всички признаци за невротични проблеми.

За севернокорейския лидер Ким Чен Ун също се смята, че страда от нарцисизъм. За него се носят легенди как разстрелва или хвърля на кучетата си роднини, които може да оспорят властта му. Според мнозина Ким е наследил това от дядо си Ким Ир Сен, наложил краен култ към личността си. В КНДР има близо 800 статуи на Ким Ир Сен, на негово име са наречени стотици сгради.

Ким Чен Ун беше “помазан” за наследник още на 8-годишна възраст. Той получи генералска униформа, украсена със звезди, и от този момент нататък истински генерали с истински звезди му се кланяха всеки ден.

“За него беше невъзможно да израсне като нормален човек”, твърди леля му, избягала в САЩ през 1998 г.

Премиерът на Индия Нарендра Моди пък преименува най-големия стадион за крикет в света на свое име, предизвиквайки подмазване от поддръжници и обвинения в явен нарцисизъм от опонентите. Откакто Нарендра Моди пое властта, политически коментатори в Индия опитват да декодират характера му.

Експертът Арун Шури описва Моди като “тъмна триада” - комбинация от несигурност, макиавелизъм и социопатия. Той допълва образа на премиера като нарцисист, който трябва да продължи да гледа басейна, за да се увери, че е красив (препратка към историята на Нарцис от древногръцката митология, който видял във водата своето отражение и се влюбил в него).