Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шон Конъри в ролята си на Джеймс Бонд.
Шон Конъри в ролята си на Джеймс Бонд.

Къде ще ме погребете? Та аз не съм сигурен, че ще умра, шегувал се великият артист

За да стане актьор, се самообразова, подобрява дикцията си и ходи на уроци по танци

Избират го за образа на легендарния шпионин, защото бил неизвестен и хонорарът му бил символичен

На 13 г. напуска училище и започва да работи, за да помага на родителите си

Oтиде си в съня си и беше много спокоен. Бях с него през цялото време. Просто изгасна. Това искаше самият той. Страдаше от деменция и тя имаше много лоши ефекти.

Това каза Мишелин Рокбрюн, съпругата на легендата на киното Шон Конъри, който почина на 90-годишна възраст на 31 октомври.

Той си отива заобиколен от семейството си в Насау, на Бахамите, където бе домът му през последните години. Синът му Джейсън потвърди, че от известно време баща му не бил добре, и допълни, че

погребението ще бъде в тесен кръг,

а след пандемията семейството ще организира мемориална служба.

Новината за кончината на легендарния Джеймс Бонд потресе киногилдията, а много знаменитости му отдадоха почит.

Шон Конъри почина на 90-годишна възраст.
Шон Конъри почина на 90-годишна възраст.

Съболезнования за него публикува и Стивън Спилбърг, режисьор на “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход”, където Шон Конъри играеше бащата на Инди.

“Имаше само една опция, когато става дума за бащата на Инди, и това бе Джеймс Бонд. Кастингът изобщо не беше сложен. Оригиналният Джеймс Бонд, великият Джеймс Бонд е Шон Конъри”, пише Спилбърг.

В кариерата си актьорът има над 90 филма, работил е с прочути режисьори като Стивън Спилбърг, Сидни Лъмет, Брайън де Палма, Жан-Жак Ано. Конъри е носител на "Оскар", на награди БАФТА, на "Златен глобус" и много други. През 2000 г. е удостоен с орден на Британската империя от кралица Елизабет Втора.

Още преди 17 г. обаче световноизвестният актьор взе решението повече да не участва във филми.

Той се отдаде на благотворителните си кампании и най-вече на любимата си Мишелин, с която са заедно 45 г. При прощаването си с него тя сподели, че

животът й с легендарния артист е бил прекрасен

Всъщност двамата се запознават, докато играят голф и се женят през 1975 г. Те нямат деца, но това никога не е пречело на щастието им. Великанът на киното не вземал нито едно решение без съвета на своята любима и изпълнявал всички нейни желания. Още като млада двойка тази френска художничка завърта сериозно главата на Шон Конъри. В тези години дори тя го ревнувала от красавиците около Джеймс Бонд, които пърхали покрай него на снимачната площадка, но през последните 20 години в семейството царувало истинска идилия.

За него е известно, че за разлика от повечето богати знаменитости той не обичал да прахосва парите си.

Дори веднъж не се посвени да признае: “Преди няколко години ми дадоха няколко чифта обувки на снимачната площадка за един филм и още ги нося”.

Може би само голфът го приближаваше до другите богаташи. Конъри обичаше да играе голф и не се отказа от това хоби дори и през последните години от живота си, когато имаше проблем със сърцето.

Междувременно той и съпругата му често са забелязвани да купуват недвижими имоти в различни части на света. Но Бахамските острови се превърнаха в неговата резиденция -

двамата обичаха да се разхождат под ръка

или да се придвижват с голф количка. Предпочитаха да вечерят в местните ресторанти, а преди пандемията нерядко събираха своите гости във вилата и не пестяха пари за такива забавления.

Страстта към киното обаче все още кипеше у великия актьор и той посещаваше салоните, но все по-често мрънкаше на премиерите и предпочиташе да гледа стари филми. Дори се шегуваше със себе си: “Изглежда, се превърнах в досаден старец, който непрекъснато поучава всички и ги наставлява. Не мисля, че бих искал да съм такъв. Бих искал да мисля, че съм научил нещо през годините. Но от грешките, които продължавам да правя, следва, че съм научил твърде малко”.

Освен това той изключително много се забавляваше с внуците и сина си Джейсън, който е плод на 11-годишния му брак с актрисата Даян Силенто. Сега на 57 години Конъри-младши е успешен актьор и режисьор.

Шон обожаваше своите внуци - играеше и гледаше филми с тях: “Веднъж се качих на горния етаж и чух... собствения си глас от съседната стая. Оказа се, че внуците ми гледат “Голдфингър”. Седнах и го изгледах с тях. Беше доста интересно. Във филма има известно изящество и регулярност и

аз не исках да прескачам нито една сцена

Въпреки че, разбира се, днес щях да поправя много от тях”.

Въпреки че завещанието му все още не е огласено, се смята, че състоянието на актьора, което се оценява на 300 млн. долара, ще бъде разделено между неговата вдовица, сина, внуците и благотворителната му фондация.

Интересното за Шон Конъри е, че за да стигне дотук, той напуска училище на 13-годишна възраст и започва да работи, за да помага на родителите си, като продължава да играе футбол. Той е роден на 25 август 1930 г. в Единбург, Шотландия.

Баща му бил шофьор на камион, а майка му - чистачка

На 16 години постъпва във флота със седемгодишен договор, но след 2 г. е уволнен по медицински показания. Конъри се връща в Единбург и се захваща отново на работа - като спасител, шофьор на камион, дърводелец. В свободното си време се занимава с бодибилдинг и това му помага да заработва и като модел в Единбургския колеж по изкуствата. Именно това му отваря вратите и към киното, след като през 1951 г. става сценичен работник в Кралския театър в Единбург. През следващите 2-3 години има различни ангажименти в тази сфера и решава окончателно да се отдаде на актьорската професия, самообразова се, подобрява дикцията си, посещава уроци по танци.

Шон Конъри дебютира на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата “Друго време, друго място”. Славата обаче го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в “Доктор Но” през 1962 г. - първия филм от шпионската поредица. Той се превъплъщава в образа на легендарния шпионин в още 7 филма. Любопитното е, че основната причина, поради която продуцентите го избират за този образ, е, че тогава

те разполагат със скромен бюджет

и нямат достатъчно средства, за да наемат истинска звезда. За тях Конъри бил идеален, тъй като бил млад и “евтин”.

Шон Конъри като Джеймс Бонд.
Шон Конъри като Джеймс Бонд.

Инвеститорите дори не подозират, че това ще ги издигне във висините, а Конъри ще стане световноизвестен. Той се превръща в безспорен секссимвол за десетилетия наред и образцов аристократ убиец.

За да се подготви за ролята, Шон Конъри трябвало да се научи да носи смокинг и да

усвои “лицето на закоравял покерджия”

За да изпълнява сам каскадите, актьорът отделя много време на физическата си форма и работи с инструктори. За снимките на “Голдфингър” взема уроци по голф. За последната си роля във филм за Бонд той е на 53 г. и тренира под ръководството на Стивън Сегал - плува и играе тенис.

В един момент обаче легендата потъва в сянката на Джеймс Бонд и се налага да положи максимум усилия, за да се отърси от нея. Започва дори за момент да я ненавижда. Най-дивата, анархична роля на Конъри, с която най-накрая се отървава от робството на Бонд, е Зед - унищожителят от дистопията “Зардоз”.

През последните години легендарният актьор не обичаше да дава интервюта относно превъплъщението на образите си, защото винаги му задаваха едни и същи въпроси. Конъри се оплака, че най-често го питат защо е отказал да играе във “Властелинът на пръстените” като Гандалф, а той отговори така:

“Не прочетох Толкин и не разбрах нищо,

когато ми изпратиха сценария! Някакви хобити... Или бобити?” Дори с възрастта си не загуби прочутото си чувство за хумор.

Шон Конъри дори се пошегува за своята смърт: “Къде ще ме погребете? Та аз изобщо не съм сигурен, че ще умра!”