Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плащали 60 000 лв. сметка за ток

Къща, в която да се сложат машини за добив на биткойни, са купили 3-те мулета, които групата QQAAZZ е използвала, за да пере парите на хакери. Имотът е бил в село в област Варна, а сметките му за ток, стигащи 60 000 лв. на месец, са били чинно плащани от тримата българи.

Те се срещнали случайно с грузинец, член на бандата. Били наети да ремонтират втория етаж на къща. На първия имало ресторант, който се стопанисвал от грузинеца. Той извикал българите и ги попитал могат ли да ремонтират заведението. Тримата се съгласили и след 2 месеца били готови.

Тогава грузинецът им обяснил, че държи и дискотека в Лондон. Искал те да правят ремонта и дори им подал самолетни билети. Тримата се съгласили и

заминали

за столицата

на Англия

още на следващия ден.

На летището ги чакал друг грузинец. Закарал ги в апартамент с пълен хладилник и цигари. “Яжте и пушете”, казал им мъжът. На следващия ден ги завел на разходка из Лондон. Показвал им забележителности. Едва на третия ден започнал да им говори по работа.

“Трябват разрешения, за да работите тук легално”, обяснил грузинецът. Водил ги до инспекцията по труда, както и в още няколко институции. Накрая ги закарал и до банката. Отворил сметки и на тримата, уж за заплати, твърдели те пред разследващите от отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

В действителност сметките се използвали за препиране на парите на хакери, които наемали QQAAZZ. Схемата започнала да действа още през 2016 г. Тогава член на групата пуснал пост в хакерски форум. “Здравейте, ние сме QQAAZZ и можем да изперем вашите пари. Ако ни се доверите, ще получите изчистена сумата, която искате. Можем да ви я дадем в брой, по банков път или в криптовалути. Нашата история на хакери е дълга, но решихме да специализираме в изчистването на придобитите от нас авоари. Време е да помогнем и на вас срещу разумно заплащане”, гласи постът.

Той е публикуван във форум, в който се влиза само с покани. Затова и офертите започват да валят, а

средната цена

за изпирането

на пари е

40% от сумата

Грузинците вече имали отработена схема. Един от членовете на бандата бил бивш служител в паспортната служба на Грузия. Той решил да използват истински български международни паспорти.

Измерил, че дебелината на снимките е точно 5 милиметра. Измислил как да ги изтънят до 2 милиметра, а отгоре лепели снимки на други хора. Така получавали истинска самоличност, която да не бъде разкрита дори при детайлна проверка. С тези паспорти се откривали банкови сметки в Португалия.

Тъй като били нужни и нови лица, се стигнало до наемането на българите. След като ги върнали във Варна, от групата им казали да намерят къща в околните села. Тримата намерили имот и го купили. В него групата разположила стотици копачки за криптовалути, всяка с цена от над 1200 лв. Тъй като електрозахранването не било достатъчно мощно, от електроразпределителното дружество прекарали трифазен ток.

Сметките били главоломни, достигали 60 000 лв. на месец. Трите мулета обаче чинно ги плащали с мръсните пари на хакерите, които QQAAZZ изпирали. Биткойните били именно за разплата с по-конспиративните, които не искали да получават обратно пари, а криптовалути. Копачките добивали директно в техните биткойн портфейли, за да изглежда всичко напълно законно, разказаха разследващи пред “24 часа”.

Къщата с копачките била открита полуслучайно. При ареста на тримата българи в четвъртък антимафиотите от отдел “Киберпрестъпнопст” в ГДБОП забелязали

множество

кашони за

копачки за

биткойни

От машините обаче нямало и следа.

Къщата се оказала в съседно село, полицай я видял, докато били спрели. Издал я въздохопроводът, който извеждал горещия въздух от стаята. Къщата била толкова модерно оборудвана за добив на биткойни, че за самите машини имало специално водно охлаждане.

По време на акцията, провела се под ръководството на ФБР, е имало арести в 16 държави. Задържани са 20 души за различни киберпрестъпления, основно пране на пари. Мегаделото ще се води в САЩ.