Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отвлечен е от местни хора, категорични са роднините му

24 часа стотици полицаи, пожарникари, планински спасители, доброволци и роднини търсиха мистериозно изчезнало момченце от Якоруда. Накрая намериха Мехмед Юркин жив и здрав в гората край с. Бунцево, на около 20 км от дома му.

“Намерен е от горския работник Муртаза Клечов в местността Малката река, бил е сам. Това е доста отдалечено място за 2-годишно дете”, коментира шефът на ОД на МВР в Благоевград комисар Дойчин Дойчинов.

Изчезването на детето, което е на 2 г. и 7 месеца, е мистерия. Случаят, който вдигна на крак района, странно

съвпада с

подобен отпреди

19 г. в Бунцево

Тогава в края на юли 2001 г. изчезна 4-годишният Абди Абгьов. Детето бе с родителите си в Рила, за да събират сено. Оставили го за кратко в колата и след това установили, че го няма. Започна мащабна акция по търсенето му в планината. Намерен бе след 8 дни на около 2200 м надморска височина. Жив и в добро здравословно състояние. Тогава всички бяха категорични, че Абди няма как да оцелее сам в Рила без храна и вода при температури, които нощем падат до 1-2 градуса. Съмненията бяха, че е отвлечен, но полицията отрече. Случаят приключи, а всички наричаха Абди Малкия Маугли.

Сега Мехмед изчезна за едно денонощие и пак бе намерен сам в гората.

“Тепърва предстои нашата работа. Ще установим как е стигнал до мястото, където бе намерен. В Бунцево семейството има роднини. Разпитвахме ги сутринта, но те нищо не казваха. Родителите му също не ни даваха информация. Важно е, че го намерихме жив и здрав”, допълни комисар Дойчинов.  

През целия ден Якоруда беше обсадена от полицаи и жардалмеристи, които търсиха детето.
През целия ден Якоруда беше обсадена от полицаи и жардалмеристи, които търсиха детето.

Началото на драмата е в 16 ч в сряда. Детето е оставено да си играе в двора на баба си и дядо си. Малко след това майка му го потърсила, но от него нямало и следа.

Родителите Зия и Фатме, които имат общо 4 деца, живеят на същата улица - в края на Якоруда в посока към гората.

“Бях на улицата, а детето дойде с майка си и отидоха към нашата къща. То остана да си играе до каруцата. След малко чух снахата да вика: “Метко, Метко.” Дойде при мен и ме пита дали съм видял детето. Това стана за 5 минути. Само са го отвлекли, ама не знам кой.

С никого нямаме

конфликт”,

разказа дядото на Мехмед. Баба му обяснява, че влязла в къщата за малко и тогава снаха ѝ дотичала да я пита къде е детето.

“Търсихме по стаите, на тавана, обърнахме всичко наопаки. Само е отвлечен и качен в кола”, плачеше баба Емине. Бащата на Мехмед - Зия, също смята, че синът му е бил отвлечен.

“От хора оттука”, допълва Зия. След като близо час роднините го търсят, около 18 ч в сряда бащата подава сигнал в полицията. Униформените със служебно куче се включват в издирването, идват и местни хора, пожарникари, както и планински спасители с две кучета. Претърсени са всички къщи наблизо, след това периметърът е разширен по другите улици в града, както и към планината.

Над 70 полицейски служители и жандармеристи участваха в акцията. Якоруда бе блокирана от повече от 11 коли на полицията, проверяваха се и всички автомобили, плевни, стопански постройки, обикаляха брега на близката река. Освен на адреси в Якоруда детето бе търсено и при роднини във Велинград.  

Родителите на детето (на снимката) и полицията недоумяват как може да измине 20 км.
Родителите на детето (на снимката) и полицията недоумяват как може да измине 20 км.

“Няма как толкова малко дете за минути да изчезне далеч. Някой го е отвлякъл”, коментираха местните, които участваха в издирването. На близкия хълм бе открит детски сандал, но не бе ясно дали е на Мехмед. Това пък породи слухове, че може да е нападнат от кучета. Други разказваха, че чули как предния ден в съседно село

обикалял

микробус с

тъмни стъкла

и мъж приканвал деца да ги повози.

Районната прокуратура в Разлог образува досъдебно производство за изясняване на причините за изчезването на Мехмед, както и дали това е в резултат на извършено престъпление - противозаконно лишаване от свобода на малолетно лице. Разследването е започнало при условията на неотложност с разпит на свидетел и се извършва под надзора на прокурор. За последен път Мехмед бе забелязан около 17 ч в сряда близо до дома си заедно с по-голямата си сестра.

“Засега не се изключва нито една версия. Нямаме водеща, работим и по отвличане. За днес бяхме планирали специализирана акция срещу битовата престъпност, но я отменихме и всички сили бяха насочени към Якоруда”, каза комисар Дойчинов, който бе на място заедно с прокурор Мирослав Каназирев.

Криминалисти усилено проверяваха контактите на бащата. 30-годишният

Зия има

3 присъди

Първата е от 2014 г. условна за шофиране в пияно състояние на кола с чужди регистрационни табели. След това му е взета книжката, а в изпитателния срок е хванат да кара кола без книжка и е осъден на 6 месеца ефективно.

В края на август т.г. има нова присъда от съда в Разлог за кражба. От къща в Якоруда през 2016 г. задигнал телевизор, лаптоп, монитор, камера и вещи за 1043 лв. Част от крадените вещи след това продал за 20 лв., други оставил в дома на свой познат. В съда обяснил, че съжалява за стореното, но ако влезе в затвора, няма кой да се грижи за 4-те му деца, защото съпругата му не работи.

Горски работник открил малкия Мехмед (на снимката) и го наметнал с якето си.
Горски работник открил малкия Мехмед (на снимката) и го наметнал с якето си.