Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На митинга в центъра на София бяха задържани 8 души.
На митинга в центъра на София бяха задържани 8 души.

8 задържани, сред тях обявен за общодържавно издирване

С провокации, арести и нарушаване на всякакви противоепидемични мерки премина първият протест след извънредното положение. Той бе организиран от партия “Възраждане”.

Малко преди 12 ч пред парламента се събраха над 200 с искане за оставка на правителството. Масово не носеха маски, а полицията напразно ги призоваваше да се спазва дистанция и да сложат предпазни средства. На първа линия бе вечният протестиращ Йоло Денев, а освен призиви срещу управляващите се чуваха и скандирания на антиваксъри и таксиметрови шофьори.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов (с микрофона) бе организатор на протеста.
Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов (с микрофона) бе организатор на протеста.

Редом с лидера на партията Костадин Костадинов, срещу когото започна разследване на прокуратурата за присвояване на партийната субсидия, бе и съдийката Румяна Ченалова, дисциплинарно уволнена от ВСС. Тя държа реч.

До първите сблъсъци се стигна още в началото на протеста. 3-ма младежи с голи глави и татуировки се опитваха да преминат кордона от полицаи. “Кой ти плаща заплатата на тебе, бе!”, крещеше единият. Бе буквално занесен в патрулката.

30 мин по-късно тълпата вече наброяваше близо 1000 души, последва повторен сблъсък с полицията, която бе обсадила сградата на Народното събрание от всички страни. Провокатори успяха да пробият блокадата и протестът зае без разрешение бул. “Цар Освободител”, спирайки движението по него.

После пак без разрешение за шествие протестът тръгна към финансовото министерство, после към МС и накрая пред здравното, блокирайки и “Дондуков”. Оредяла, агитката се върна пред парламента.

Обявен за общодържавно издирване е сред 8-те задържани, съобщиха от МВР. Той е на 42 г., с множество криминални регистрации. Друг от арестуваните носел нож, двама пък хвърляли бутилки. Други двама също били със стари криминални прояви, единият си носел на протеста марихуана. Жена е сред опиталите да пробият кордона и също е задържана за 24 ч.