Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Трима българи са арестувани като част от банда, спечелила около 80 млн. евро от киберизмами в Европа, съобщиха от МВР и прокуратурата в понеделник. Част от тях са се извършвали от колцентър в София. Няма измами у нас, а сумата вероятно ще набъбне, защото много от жертвите не са се оплакали.
Задържаните българи са Димитър Моралийски, Васил Костов и Алекс Петров, научи “24 часа”. Заедно с тях е арестуван и германецът Доминик Раух, за когото се предполага, че е сред лидерите на групата. Има информации, че и един от българите бил на високо място в йерархията на бандата и в миналото са работили с други техни “колеги” - Гал Барак и Илан Цоря.
По същото време в Сърбия са арестувани петима души, 30 банкови сметки били поставени под наблюдение, а пари и движимо имущество запорирани. В Германия е била блокирана банкова сметка на бандата с над 2,5 млн. евро в нея. Групата за киберизмами се разследвала и в Австрия.
Те пращали мейли на различни хора, ползвали и рекламни банери. Насърчавали жертвите да се регистрират в тяхната платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови инструменти срещу начална такса от 250 евро. Тя обаче не е имала лиценз за подобни дейности, а в ЕС търговията с бинарни опции е забранена за физически лица, тъй като е високорискова.
На измамата се вързали мнозина. Всички веднага получавали обаждания от колцентровете на бандата и най-вече от офисите им в Белград и София. Гласът в слушалката се представял за агент или личен брокер. Всеки “инвеститор” получавал достъп до приложение, от което следял как инвестицията му се “увеличава”.
В действителност бандата бързо превеждала парите през различни банкови сметки, за да ги изпере. След това си ги разпределяли.
От четиримата, задържани у нас, само за Раух Софийският градски съд е решил да бъде оставен в ареста. Един е под домашен арест, а двама са на свобода срещу различни гаранции. Заради действията по задържането им прокуратурата и МВР са получили похвали от Европол, Евроджъст, както и прокуратурите в Австрия, Сърбия и службата на главния прокурор в Бамберг, Германия, която води разследването.
Това е трета подобна банда, която действа у нас. През м.г. бе задържана групата на израелеца Гал Барак, който е работил заедно със сънародника си Илан Цоря. Заподозрени са за измами за над 100 млн. евро. Барак беше екстрадиран в Австрия, където се води разследването срещу него. Година по-рано за друга близка схема в ареста попадна израелец - Давид Менахем. Той бе първият лидер на подобна банда в Европа, който бе арестуван. Заедно с него бяха хванати и другарите му - сърбинът Михайло Матич и 28-годишната българка Мария Велчева. От трите банди те са с най-скромен оборот - 700 хил. евро, но пък измамите били насочени срещу българи.

Гал Барак и шефът му Илан Цоря са сред пионерите на търговията с бинарни опции.
Гал Барак и шефът му Илан Цоря са сред пионерите на търговията с бинарни опции.