Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Тревога заради бежанците обзе Европейския съюз", пише в заглавие днес турският в. "Йени Ася" по повод изявлението на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че ЕС следи със загриженост безконтролния приток на мигранти от Турция към източните му граници. Нашият първи приоритет на този етап е да се погрижим Гърция и България да получат пълната ни подкрепа. Готови сме да окажем допълнителна помощ, по-специално посредством Фронтекс, на сухопътните граници, заяви тя в туит, цитиран от турския вестник.

В. "Докуз сютун" пише, че десетки хиляди мигранти са пристигнали в Одрин от различни окръзи на Турция, придвижвайки се към граничните райони с намерение да стигнат до Гърция, а от там и до Европа. Вестникът нарича миграцията към границата "пътуване на надеждата" и отбелязва, че в него участват хиляди жени, бебета и дори инвалиди, предава БТА.

"След нападението срещу турските военни от режима на БААС (управляващата партия в Сирия - б.ред.) Турция отвори границите си за бежанци, желаещи да стигнат до Европа, и десетки хиляди мигранти достигнаха границата. Броят на онези, които преминават по море, е неизвестен, но тези, които преминаха границата през Одрин, надвишават 80 хиляди към момента", посочва "Докуз сютун".

"Щурм към Европа" - така озаглавява публикацията си по темата в. "Йени месаж". Според изданието от петък до сега около 100 хиляди мигранти са достигнали европейските граници на Турция с Гърция и България. Вестникът посочва, че цената за преминаване по морския маршрут - "най-краткия път до Европа, без да се надишаш със сълзотворен газ" - е 600 долара на човек.

"Борба за оцеляване по пътя към Европа", гласи заглавието на в. "Тюркие", който информира, че турската брегова охрана е спасила от смърт 50 души, чиято гумена лодка се наводнила, докато плавали към остров Лесбос от турския курорт Айваджък. Мигрантите, срещу които гръцката полиция използва бодлива тел, газ и звукови гранати, се опитват да стигнат до Гърция също и с лодки по река Марица, отбелязва изданието.

Ердоган води военна операция

в Сирия и праща бежанци към

Европа, пишат световни медии

В отговор на смъртта на 33 турски войници, които бяха убити в четвъртък в Сирия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, започна две операции - военна в Идлиб и "хуманитарна" по границите на страната с ЕС, където през последните дни се струпаха хиляди бежанци, пише френският в. "Монд".

Целта на военната операция "Пролетен щит" е да се върне контролът над последните контролирани от бунтовници сирийски територии, за които силите на президента Башар ал Асад водят ожесточена борба.

В отговор Дамаск обяви затваряне на въздушното пространство над Идлиб. Това може да лиши турската армия от основното й средство за нанасяне на удари, ако се съобрази с решението на режима на Асад, отбелязва френското издание, като припомня, че досега турските дронове можеха да летят в небето над северозападната сирийска провинция по силата на споразуменията от Сочи.

Турските дронове и артилерия отнеха живота на най-малко 106 сирийски войници и на десетки бойци от паравоенни формирования, помагащи на режима, пише британският в. "Гардиън".

Свалянето на два сирийски самолета постави под съмнение твърденията на режима, че ще защитава въздушното си пространство - роля, която през последните четири години изпълняваше Русия. През последните три дни турските сили избягваха руските, отбелязва британското издание.

Ситуацията на терена е променлива и напредъкът на турската офанзива е труден за оценяване. Изглежда обаче, че турската намеса е успяла да спре или да отблъсне напредващите в продължение на седмици сирийски войски, пише американският в. "Вашингтон пост".

Изглежда, че Турция успя да спечели преимущество в една битка, която досега сирийските сили печелеха.

Турция е прекалено ангажирана в конфликта, за да отстъпи, и президентът Ердоган не може да си позволи унижението на едно изтегляне, пише френският в. "Либерасион".

Русия също може да загуби много, ако остане пасивна, докато турските дронове избиват войници от сирийската армия, която силите на Москва упорито подкрепят и възстановяват от 2015 година.

От друга страна, двете големи сили може да загубят много при пряк конфликт. Все още обаче не е ясно какви биха били условията на евентуално споразумение между тях, подчертава изданието.

В същото време ситуацията на гръцко-турската граница остава несигурна. Гърция и България засилиха контрола на границите си. Хиляди кандидати за убежище се струпват на турските брегове, но до вчера бурното море пречеше на лодките да достигнат гръцките острови.

Развитието на ситуацията обтяга отношенията между Гърция и Турция и остави хиляди хора изложени на зимното време и във все по-нестабилна ситуация, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Стъпките, които Гърция обяви, не са позволени от европейските правила и от международни договори, по които тя е страна, но Атина заяви, че ще поиска специално одобрение от блока.

Германският в. "Зюддойче цайтунг" отбелязва в редакционна статия, цитирана от ДПА, че "Ердоган не иска да пусне в (Турция) стотиците хиляди бежанци, които се събират на границата" й със Сирия.

"Това е разбираемо. Турция вече прие близо четири милиона сирийци", добавя изданието, но предупреждава, че пренасочването на бежанците към Европа също няма да доведе до мирно решение. "Особено не със съседна Гърция, която в момента защитава границите си със сълзотворен газ."

"Путин също използва бежанците в сметките си. Той иска да засили натиска над Турция", подчертава "Зюддойче цайтунг".