Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анатолий Макаров
Анатолий Макаров

Впечатляващ интерес към интерконекторната връзка с Гърция и към купувачите на гласове за изборите

 До понеделник двама руски дипломати дискретно ще се качат на самолета за Москва.

Поне така е обещал в петък посланик Анатолий Макаров пред високопоставен служител на българското министерство на външните работи. Той е бил извикан на среща, за да му бъде връчена нотата за изгонване на двамата. Външно е дало срок от 48 часа, а посланикът е обещал срокът да бъде спазен.

Двамата руски дипломати, извършвали шпионска дейност, са установени по сигнали на ДАНС, обяви българската прокуратура. Това, което са вършили, попада под ударите на чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда от 10 г. до доживотен затвор без право на замяна за шпионаж. И макар да има доказателства за тяхната дейност, съгласно Виенската конвенция служителите на посолство се ползват с имунитет и не могат да им се повдигнат обвинения.

Този шпионски скандал избухва за втори път в рамките на по-малко от година. За разлика от предишния, при който руски дипломат бе търсил класифицирана информация от българи с достъп до такава, новият се отнася до два различни казуса.

Единият, свързан с енергийната сигурност на страната, а другият -

с опит за

изграждане на

шпионска мрежа

на наша територия.

Единият от уличените в шпионаж руски дипломати е ходил често до южната ни граница, където ще минава трасето на интерконекторната газова връзка с Гърция, научи “24 часа”. Там се е срещал с различни хора и е проявявал нездрав интерес към проекта. Това направило впечатление на агенти от ДАНС, които започнали да работят по него. Оказало се, че търсил и друга информация, свързана с енергетиката в България. След това я докладвал на руска разузнавателна служба в Москва. Действал е от октомври 2018 г. до петък, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати информацията по разследването на външния министър Екатерина Захариева.

Данните, които е изнасял руският дипломат, са със статут на държавна и служебна тайна, посочват от прокуратурата. Той е контактувал и с български граждани, които са имали достъп до подобни тайни. Не се уточнява дали са представители на строителна компания, чиновници от държавната администрация, или хора от службите за сигурност. След като шпионските дейности на руския гражданин вече били следени, се оказало, че той има дипломатически статут като служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

До момента се знае, че ползвайки дипломатическото прикритие на първи секретар към консулската служба, кадрови служител на Службата за външно разузнаване на Русия е бил ангажиран със създаването на фалшиви самоличности и инфилтрирането в българското общество на дълбоко законспирирани разузнавачи. Те са известни като “нелегали” – шпиони, живеещи и работещи у нас, но

с фабрикувани

имена и

биографии Използвайки официалното си прикритие на представител на руската държава, разузнавачът е търсил варианти за въвеждане на “нови самоличности” в масивите с българските граждани чрез смесване на неверни сведения в предварително подготвени неистински документи. За целта разузнавачът е пътувал активно в цялата страна, заснимал е средата, в която подготвените за внедряване “нелегали” е предстояло да живеят. 

Руското посолство в България има 8 първи секретари.
Руското посолство в България има 8 първи секретари.

Тези поредни разкрития за дейността на руските специални служби в Европейския съюз, а в частност и на България, потвърждават добре известен факт в средите на разузнавачите. Процесът по инфилтриране на тези хора с фалшива самоличност е изключително продължителен, изискващ време, подходящи кадри и значителни ресурси. Неслучайно

тази програма

е гордостта на

руското

разузнаване,

още повече че тя се е оказвала доста ефективна в много държави по света, където официалните представители на Руската федерация биват маркирани, а често основателно, с подозренията, че са шпиони под прикритие.

Вероятно зачестилите разкрития за руските служби на Балканите през последните години са причина за търсене на нови методи, които да подсигурят ролята на традиционен плацдарм за действия към Европа и Запада на региона. И по всичко изглежда, че

именно от

България започва

разконспирирането на операциите на руските разузнавателни служби, което се видя от разследването за опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев от предполагаеми агенти на ГРУ.

Последвани от неуспешен опит за държавен преврат в Черна гора, чиято цел бе да се предотврати членството на страната в НАТО.

Безредиците и опитите за завземане на властта със сила в Северна Македония през 2017 г., при които бе ранен бъдещият премиер Зоран Заев.

През 2018 г. Гърция също изгони двама руски дипломати заради опитите им да направляват преговорите за договореност по спорните въпроси между гръцката държава и Северна Македония.

И отново се връщаме в България, която през 2019 г. стана поредната държава, обявила руски дипломат за персона нонграта, като в конкретния случай ставаше въпрос за събиране на класифицирана информация на ЕС и НАТО.

Действията сега на българските институции по защита на националния интерес показват, че паралелно с операциите по овладяване на властови позиции и икономически лостове в региона руските специални служби използват и митичната си програма за инфилтриране на силно законспирирани субекти зад граница.

Все по-категорично става ясно, че разузнаването и прокарването на чужди интереси не е вид елитарен ритуал, а напълно реален вирус, способен да поразява неочаквано всекидневието на цяло общество.

ДАНС е работила по двата случая независимо един от друг. За тях има две производства за шпионаж, или “чуждестранни граждани събират държавни тайни с цел издаването им на чужда държава или чужда организация”, както пише в Наказателния кодекс.

Двамата руски дипломати обаче не могат да бъдат обвинени.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25, ал. 1, т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет”.

Посолството на Москва: Няма доказателства, ще има ответни действия

“На 24 януари посланикът на Русия в България беше поканен във външното министерство, където му бяха връчени ноти за обявяване на дипломат на посолството за “персона нон грата” и за обявяване на служител на търговското представителство за неприемлив в съответствие с чл. 9, пар.1 на Виенската конвенция на дипломатическите отношения от 1961 г.” Това съобщение беше публикувано във фейсбук профила на руското посолство в България часове след информацията на прокуратурата. Според него няма никакви доказателства за дейност на двамата уличени в шпионаж, несъвместима със статута им. 
“Въпросните сътрудници ще напуснат страната в посочените в нотите срокове”, категорични са от посолството. Руската страна си запазва право за ответни действия.
Заедно с това от посолството, ръководено от Анатолий Макаров, казват, че решението на българските власти да разпространят информацията, преди да бъдат официално уведомени, не отговаря на традиционно конструктивния дух на отношенията между двете държави.

Изгониха Русяев и забраниха на Решетников да влиза у нас в последните 4 месеца

Владимир Русяев
Владимир Русяев
Това е третият шпионски скандал с Русия за последните 4 месеца.
В края на октомври прокуратурата уличи в шпионаж друг първи секретар на руското посолство. По-късно стана ясно, че това е Владимир Русяев. Той действал у нас от септември 2018 г., когато пристигнал в посолството. Преди това е работил за разузнаването в Русия. У нас провеждал конспиративни срещи с българи, включително и с ръководен служител, който има достъп до класифицирана информация за Европейския съюз и НАТО. Името му не стана ясно. Тогава София поиска от руските институции да отзоват дипломата в рамките на 72 часа. Ден по-късно беше отказана виза на руски военен аташе. И тогава беше образувано наказателно производство за шпионаж, което беше спряно заради дипломатическия статут на Русяев.
Месец преди това прокуратурата обвини в шпионаж председателя на Национално движение “Русофили” Николай Малинов, който издавал държавни тайни на две руски организации. След това беше наложена забрана на ген. Решетников да влиза в българия за 10 г. Според прокуратурата и ДАНС той е бил връзката на малинов с руския милиардер Константин Малофеев, който трябвало да овладее ключови за националната сигурност предприятия у нас.