Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държави, които ги няма на картата, и загадъчни устройства показват претенденти за завърнали се от бъдещето

Пътуването назад в миналото или напред в бъдещето е отколешна мечта на човечеството. То е и между най-експлоатираните теми в научната фантастика.

Но ако подобен феномен е възможен, поради самата му същност има голяма вероятност вече да е бил наблюдаван. В тази връзка напоследък в световната мрежа все по-често се появяват снимки и видеозаписи, които претендират, че са документирали появата на хора от епоха, различна от тази, в която са заснети. Фалшиви или не, на тези изненадващи изображения може да се видят хора, които разговарят по мобилните си телефони в началото на ХХ век или пък са облечени по последна мода, докато другите носят дрехи, характерни за отдавна отминали времена. Но както в съда, така и в науката, за да се приеме подобно явление за доказано, е нужно много повече от обикновен кадър. Все пак не е малко, че за подобни възможности някои открития в областта на физиката на елементарните частици изглеждат обещаващи и в скоро време могат да потвърдят тази невероятна възможност.

А и гениалният Айнщайн, който откри относителността на времето, говори за него като за „четвърто измерение“.

В своята специална теория на относителността великият учен допуска подобни парадокси да се случват, поне що се отнася до микрокосмоса.

Но се оказва, че отдавна има и документирани случаи, които сякаш показват, че фантастичните пътешествия вече са се случвали.

Вероятно най-популярният от тях е за т. нар. „човек от Тауред“. Разказва се, че през един горещ юлски ден на 1954 г. на летище „Ханеда“ в Токио пристигнал странен чужденец. Както се полага, когато стигнал до гишето за визовия контрол на японските власти, той подал паспорта си. Документът изглеждал напълно редовен, но какво било учудването на митничарите, когато в графата „държава“ видели да пише: „Тауред“. Дотогава в Япония никой не бил чувал за подобна страна и затова служителите поискали от туриста да обясни къде се намира тя. А той не само невъзмутимо повторил точно наименованието й, а дори я посочил на предоставената му географска карта - била в Европа, на границата на Франция с Испания - точно на мястото, обозначено като Андора. И той самият се озадачил много, след като видял, че на предоставената му съвременна карта името е променено, и казал, че няма обяснение за този факт, тъй като родината му съществува вече най-малко от 1000 години. Според по-късни описания мъжът бил от бялата раса, в портфейла му имало разнообразни европейски валути и макар, че се представил на френски, владеел добре още няколко езика, между които и японски.

На международното летище настанала суматоха и след малко повели съмнителния чужденец, охраняван от двама полицаи, към близък хотел, за да изчака там подробна проверка

дали не е някой опасен шпионин.

На сутринта обаче полицаите пред вратата били стъписани - строго охраняваният чужденец бил изчезнал от стаята, сякаш се е изпарил.

Дали това не е доказателство за пътуване във времето или за преминаване от паралелна вселена в нашия свят, четете в новия брой на сп. "Космос"