Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Затворник поиска обезщетение от 100 хил. лв., защото при престоя си в килия 13 на Следствения арест в Кюстендил му се влошило здравето, но Административният съд отхвърли иска му.

Костадин И., който излежава в Пазарджик присъда от 16 г. и 9 месеца затвор е пуснал молба за обезщетение до Административния съд в Кюстендил и иска ГД "Изпълнение на наказанията" да му плати компенсация 100 хил. лв. за морални вреди.

През 2017 и 2018 г. е бил конвоиран 14 пъти от Пазарджик до Кюстендил и настаняван в килия номер 13 в ареста, където твърди, че условията били ужасни. Нямало вода, въздух, светлина, заради което получил кожно заболяване и усложнения на здравословното му състояние. Оплаква се, че в следствие на това бил уволнен от работа в затвора и не получавал заплата, като бил в невъзможност да заплаща издръжката на непълнолетното си дете.

От събраните по делото доказателства обаче не се установило, че вследствие на лошите условия за живот в ареста, е получил усложнения в здравословното си състояние. При всяко постъпване в ареста, Костадин е преглеждан от фелдшер и не е имал оплаквания. Не се доказало и че заболяванията, които има, са в пряка и непосредствена връзка с условията в следствения арест. Служител на арестите обяснил, че задържаните имат 24-часов достъп до тоалетна и течаща вода, извършва се дезинфекция на арестантските помещения по график, а при необходимост и допълнителни пръскания с препарати срещу хлебарки, дървеници и др. вредители. В ареста в Кюстендил ежегодно са извършвани цялостни и текущи ремонти, купувани са маси и столове за задържаните лица.

"Емоционалните преживявания, които И. твърди, че е преживял докато е пребивавал в ареста в Кюстендил, са негово субективно усещане и не надхвърлят рамките на неизбежната последица от пребиваването му в затвора за изтърпяване на наказанието", категоричен е съдът и отхвърли иска на затворника.