Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

55% от американците оценяват икономическата ситуация като “добра” или “отлична”

Доналд Тръмп е на път да стане третият в историята на САЩ президент, срещу когото Конгресът е предявявал обвинения. Но неговото политическо бъдеще не изглежда толкова мрачно, колкото предричаха противниците му преди няколко седмици. По-малко от 11 месеца преди президентските избори милиардерът републикане, изглежда, си върна активната форма, комбинирайки много агресивна отбранителна стратегия и добри икономически показатели.

Тръмп е обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. И по-конкретно - че е оказал директен натиск над Украйна, за да накара страната да разследва Джо Байдън, потенциалния му противник от Демократическата партия през ноември 2020 г. Но той е на път да преодолее тази спънка без щети. Пълно отричане на всичко, отказ да участва в процеса и опит да го приравни с обикновена операция, вдъхновена от партийни интереси: стратегията като цяло се увенча с успех. Този подход, целящ да пренасочи дискредитирането върху множество институции, начело с Конгреса, може да има по-дългосрочни ефекти, но за момента се оказва печеливш за Доналд Тръмп.

“Срамота е, че някои хора могат да създадат обвинение от нищото”, заяви 73-годишният президент във вторник вечерта, преди да замине за малкия град Хърши, щата Пенсилвания, за предизборен митинг. “Никога не е имало подобен ентусиазъм в Републиканската партия.

Между два туита, порицаващи и подчертаващи с използване на главни букви “лова на вещици”, безпрецедентен в американската история, той похвали добрите резултати на най-мощната световна икономика. Цифрите наистина са много окуражаващи. Призракът на рецесията, за която се говори от няколко месеца, се отдалечи, макар че растежът се забавя от началото на годината. Пазарът на труда демонстрира прекрасно здраве. Последните данни, публикувани в петък, бяха забележителни: създаване на 266 000 работни места през ноември, цифра, надхвърляща с много прогнозите на икономистите. Вече достигащо 3,5 на сто, равнището на безработицата е на най-ниското си равнище от 1969 година.

Според последното проучване на “Галъп”, 55 на сто от запитаните оценяват икономическата ситуация в САЩ като “добра” или “отлична”. В американската политическа класа съществува твърдо установен консенсус: ако икономиката е в добро състояние, президентът бива преизбран.

Дали това просто правило ще се приложи и към президента Доналд Тръмп, който във всяко отношение е извън нормите? Никой не знае, но то има предимството, че за момента консолидира републиканците в негова подкрепа.

Остават обаче множество въпроси, сред които номер едно е пълната несигурност по въпроса за изхода от водената в момента търговска война с Китай. (По БТА, със съкращения)