Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНЕС ПОМНИМ САМО СИМО ХАЮХА!

От деня в който съветските агресори нападат независима Финландия и започва героичната за финландците и позорната за Съветите, съветско-финландска война, са изминали 80 години. Историческата памет е съхранила две имена: Симо Хаюха и Финландия. Имената на агресорите никой не помни. И с право. А и Съветският съюз отдавна го няма, изчезна в нищото. Докато Финландия си е Финландия! И вчера и днес. Тя е и наш приятел и съюзник в Европейския съюз. Жива е паметта и за Симо Хаюха - героят от съветско-финландската война.

Роден е Симо в несвобода, зщото Руската империя е била окупирала родината му. Но от малък обиква свободата. Когато Финландия постига независимост той е невръстен малчуган - едва 12 годишен. Но вече знае, че свободата на отечеството трябва да се брани. И двадесет години по-късно той това и прави. Защитава самоожертвено своята Финландия.

Съветските нашественици никога не са знаели какво е свобода, какво е свободна страна. Те са възпитавани само да ламтят за чуждото, да грабят и насилват други народи. Ние, българите, отлично знаем това. През 1939 и 1940 г. СССР напада не само Финландия, но и Литва, Латвия, Естония и Полша. А нас ни окупира през 1944 г. Съветските комунисти бяха зинали да погълнат целия свят. Но преядоха с територии и власт, и накрая загубиха всичко – и комунизмът си, и Съветският си съюз. Загубиха същият този огромен Съветски съюз, срещу когото се изправя в жестоката зима на 1939-1940 г. дребничкият на ръст, но с гигантски дух, финландец Симо Хаюха.

Той е доброволец във войната и е бил висок само 160 см. Но като отличен снайперист и достоен защитник на родината си, е отстрелял 705 съветски нашественици. И какъв само парадокс! Симо Хаюха надживя Съветския съюз. Почина героичният финландец на 92 години през 2002 г. Не просто парадокс, а много поучителна история. Целият огромен Съветски съюз не можа да достигне годините на Симо Хаюха. А помним как се пуйчеше този съюз, как се фукнявеше и напиняше да се прави на „велик”, какво дрънкане на оръжия беше, как тормозеше хората и какви въшливи ленинци и сталинци нарои той, и как мореше от глад собствения си народ и концлагери градеше, за да вкара в тях целия свят. Но балонът се спука. И днес помним само Симо Хаюха!

*От фейсбук!