Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Елена Фотева
СНИМКИ: Елена Фотева

Задържаният за взрива в айтоското село Черноград Димитър Недялков е работел като охранител във фирма "Аркус", смятана за близка до несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите. Това стана ясно в Бургаския окръжен съд, който остави зад решетките Недялков, обвинен за директен извършител и смятания за подбудител Антон Кабаков.

Както "24 часа" писа, взривът е избухнал в нощта на 19 февруари т.г. и е бил предназначен за жена, която имала дете от Кабаков, за щастие атентатът се разминал без пострадали. По време на заседанието стана ясно, че двамата са имали брак, от който им се родило дете. Именно скандали покрай детето станали причина Кабаков да поръча на Недялков да сплаши бившата му жена. Така в нощта срещу 19 февруари по терасата на къщата в село Черноград била хвърлена самоделна бомба. Тя обаче се ударила в парапета и паднала на земята, след което се възпламенила. В този момент в къщата имало само една жена, която не е ранена. При обиск в дома на охранителя Недялков в руенското село Дъскотна са открити взривни вещества и боеприпаси. 

Днес в съда той почти се разплака и поиска да не бъде задържан. Гардът се оплака, че е бил бит от полицаите. "Говореха преди мен, аз само се съгласявах. Изядох много бой. Удариха ме два пъти с шока, щеше да стане беля, имам белези. Три дни се чудя как да легна, всичко ме боли", каза 34-годишният Димитър. За откритите  в дома му взривни вещества каза: "Куфарчето го намерих на язовир, явно е на бракониери. Взех го да не стане беля, но се притесних как да го дам на полицията, за да не стане ей такова объркване". 

Частични признания пък направил обвиненият за подбудител Антон, който казал, че искал само да сплашат бившата му жена, но не да я взривяват. От няколко години Антон живеел в Германия, където имал ново семейство - жена българка и дъщеря на 2 г. Кабаков и жена му си направили строителна фирма в Германия ,плащали заплати на 15 работници.  Ако не мога да управлявам фирмата хората ще отидат на улицата, каза Кабаков. Според адвокатите Бойчо Боев, защитник на Кабаков и Веселина Василева - на Неделчев, по делото няма достатъчно доказателства, които да уличават клиентите им в престъпленията, в които са обвинени. Нямало и опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление. Прокуратурата обаче бе на обратното становище, което бе и мнението на съда. 

Решението на БОС може да се обжалва на 28 ноември от 14 ч. в Апелативния съд.