Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Георги Чинев. Снимки и видео:Елена Фотева
Прокурор Георги Чинев. Снимки и видео:Елена Фотева

"Искам да разсея всякакви спекулации по темата с г-н Недялко Йорданов. Трябва категорично да е ясно, че законът не позволява при пътно-транспортно произшествие, допуснато на пешеходна пътека, наказателното производство да бъде прекратено по искане на пострадалия. Това произтича от нормата на закона, а не от волята на наблюдаващия прокурор. Нормите на закона са такива, каквито законодателят приема. Прокуратурата е спазвала стриктно закона, тя е задължена /и заслужава адмирации/ да действа по закон, независимо с оглед субекта на престъпление. Всякакви упреци граничат с тенденции и манипулации. Имаме пътно произшествие на пешеходна пътека - квалификацията на деянието изключва прекратяване на наказателното производство по искане на пострадалия. И тук личността на г-н Недялко Йорданов, безспорно голям поет, няма нищо общо с еднаквото приложение на наказателно-правната норма спрямо всички".

Така окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев коментира казуса с поета Недялко Йорданов, който се оплака в социалните мрежи, че тенденциозно е станал обвиняем след катастрофа от преди седем месеца. Въпреки очакванията си, че след като блъснат от него пешеходец няма претенции, делото ще бъде прекратено, прокуратурата му повдигнала обвинение и му наложила мярка за неотклонение "подписка". 

Както "24 часа" писа по-рано, става дума за пътно произшествие от 26 март, т.г. на бургаско кръстовище до Трета поликлиника. Йорданов, който бил зад волана на опел, блъснал възрастен мъж, пресичащ на зебра и зелен светофар. В резултат от удара пострадалият получил фрактура на крака - състояние, определено като средна телесна повреда, за което законът предвижда от 2 до 6 г. лишаване от свобода.