Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чета, че тази вечер на Царевец във Велико Търново 1200 души – българи и гости на престолния град, са аплодирали "Лебедово езеро" в изпълнение на Имперския руски балет. Преди четири години същият балет гостува и в София. Тогава зададох логичен въпрос: защо „имперски”, а не например „императорски”. Задавам го и сега.

Че има Кралски балет в Лондон, знаем. И го има вече 88 години. Но Великобритания си е кралство и е нормално да си има Кралски балет. А „Имперският руски” слага балетните пантофки през 1995 г. На коя „империя” тогава той е „имперски” балет. Всичко е прозрачно, цинично и типично по руски нахално. Не оспорвам, пази Боже, художествените достойнства на балета създаден от световноизвестната Мая Плисецкая. Напротив. Но защо "имперски"? Ако се прави връзка с някогашната Руска империя, то тя е имала цар до 1918 г. Да приемем, че е император. Защо тогава балетът да не бъде "императорски"?

Но „имперски” всъщност скрива една страшна трагедия разиграла се в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в дома на Ипатиев в Екатеринбург. Оттогава са изминали 101 години. Мисълта ми е за убийството на последния руски император Николай II и неговото семейство.По заповед на ненормалника Ленин и с решение на Областния съвет на Уралския областен съвет на работническите, селските и войнишките депутати, е разстреляно цялото царско семейство, включително и децата, а за по-сигурно и придружаващите ги лица. И това става след като императорът вече е бил абдикирал от властта. Това гнусно дело е работа на безмозъчни болшевики. След него близо 80 години съветската власт хулеше и пустосваше всички световни „империи” и „кралства”. Те бяха врагове. И изведнъж, хоп: ИМПЕРСКИ РУСКИ БАЛЕТ. Защото някак си не е удобно да си претрепал последният си император и да наречеш балета си "императорски". По подобие на Кралския балет в Лондон.

Знак за какво е присъствието на "Имперския руски балет" на свещения за българите Царевец? Знак за култура?Може би. Но не само. По-скоро е демонстрация, внушение, че днес руснаците са си прегърнали болшевишкото и имперското минало, фукняват се с тях, макар че сами си унищожиха и руската, и болшевишката "империи". И ни демонстрират новото си самочувствие с балетни стъпки и по пантофки. Но утре може да го докажат и със сапоги. Впрочем у нас е традиция те да нахлуват с ботуши. Затова нека да бъдем, казано по руски, осторожни.