Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първия си играел с внука си, милвал го и му казвал: “И ти си самичък, и аз съм самичък, моето момче”

След развода на Маруся и Владимир бившата снаха е обвинена в опит да отвлече детето, изпращат я в Москва

Заедно с нея за похищението е заподозрян и американец с псевдонима "Лорда" - агент на ЦРУ според нашите служби

Людмила се отнасяла най-топло с първата жена на брат си, запознала я с Ванга

На 10 ноември 1979 г. се ражда Тодор Живков, син на Владимир Живков и Маруся Мирчевска, внук на Първия. Точно 10 години по-късно дядо му ще падне от власт, а молитвите на майка му ще бъдат чути и тя ще се събере със сина си след принудителна раздяла.

Днес Тодор Живков-младши живее в Нортридж, Лос Анджелис, и е професионален покер играч от 2007 г., който се подвизава с името Тед Живков. Най-доброто му представяне в кеш игра на живо е $42 990.

През годините той винаги се е пазил от медийното внимание към него и за начина му на живот днес се знае малко. Преди да се установи в САЩ заедно с майка си и двамата да започнат да градят живота си там, като съвсем малък расте под опеката на своя прочут дядо. В детството на Тодор за него се водят редица битки, в които Мирчевска винаги се оказва губеща, но в крайна сметка тя успява да се събере с детето си след Десетоноемврийския пленум. Историята за хубавицата Маруся започва като приказка. В нея се влюбва безумно наследникът на генералния секретар на ЦК на БКП. Владимир бил омагьосан от своята любима и се кълнял,

че тя е

най-красивата жена,

която е виждал. Пищната сватба не закъсняла. Двамата се вричат един на друг през пролетта на 1979 г.

Щастието им се допълва и от раждането на сина им, когото съвсем логично кръщават на дядо му - Тодор.

Неволите в брачния живот обаче също не закъсняват. Години по-късно в свои интервюта Мирчевска казва, че с Владимир можели да изгладят различията си, ако зависело само от тях. Но намесата на външни фактори и сили нанесли

непоправими вреди на съдбата

и на двамата.

От цялата фамилия най-топло с Маруся се отнасяла Людмила Живкова. Нейната загуба е сред най-големите и непрежалимите в живота на Мирчевска, споделяла самата тя. Като е подчертавала също така, че е срещала много хора по света, но нито един не можел да се сравни с дъщерята на Първия, защото тя е била личност, изпреварила времето си.

Най-ценните съвети, които бившата съпруга на Владимир научила от етърва си, са степените на усъвършенстване на човешката личност - да искаш, да знаеш, да можеш и да мълчиш.

Именно Людмила също така запознава Маруся с Ванга, която се държала като майка с нея. Преди да почине, пророчицата дори извиква при себе си Мирчевска, която взима камера с намерението да направи филм за нея. Самата Ванга й дава благословията си.

Със смъртта на Людмила напрежението в семейството става непоносимо за Маруся, която подава молба за развод три години след приказната си венчавка.

През 1984 г. пред хотел “Плиска” Мирчевска е отвлечена и държана под ключ седмици наред. По нареждане "от горе", заради сигнал, че искала да изведе сина си от България.

На закрит съдебен процес й отнемат родителските права с довода, че е планирала държавна измяна, а именно бягство в чужбина.

След поредица от арести и разпити тя е извикана в кабинета на вътрешния министър Димитър Стоянов. Той заявява на Мирчевска, че решение на правителството я задължава да се установи в СССР. Иначе казано - пращат я на заточение. Младата жена няма друг избор, освен да замине за Москва, където в следващите години учи кинорежисура. И се измъчва от раздялата с детето си, като има пълна забрана да го вижда.

Самият Владимир Живков е обяснявал по темата: “Жена ми се опитваше да ми отнеме сина още през 1983 г. Тогава се беше свързала с един американец. Имали план да отмъкнат детето ми с летателен апарат в Гърция. Опитът им бе осуетен. Марусия до края не призна истината. Американецът тогава бе отзован от страната”.

Заедно с нея в заговора за отвличането на внука на Живков е заподозряно лице, скрито от бившата ДС зад псевдонима “Лорда”. Според нашите служби той е бил агент на ЦРУ.

Разследване на “24 часа” от 2009 г. показва, че ДОП “Лорда” е открито през септември 1984 г. от Николай Златков и майор Петков. Обектът е нюйоркчанин, кинопродуцент, собственик на филморазпространителска къща в Лос Анжелис. По препоръка на Л. Стайков с него трябвало да се сключи договор за разпространението на филма “Хан Аспарух” на Запад. В публикации на Недялко Йорданов се твърди, че лицето се казвало Томас Маршал и идвал в България под претекст, че лентата е поставена под наблюдение от службите. Впоследствие чрез запис било установено, че “Лорда” получавал важни сведения от Маруся, която още поддържала отношения със свекъра си. След разкритието тя е изпратена в Москва, а на Маршал е забранено влизането в България.

Така малкият Тодор остава при баща си, като прекарва голяма част от времето си заедно със своя дядо. За него се грижи жена, на която Първия плаща лично.

Живков го отрупвал с играчки и книжки, милвал го и си играел с него. Всяка вечер прекарвал най-малко час с детето. Веднъж го бил взел на коленете си, галел го по главата и му казвал: “И ти си самичък, и аз съм самичък, моето момче.”

Малкият Тодор бил самотен, защото все пак живеел предимно с гледачката си и наоколо нямало други деца. Когато Живков се пренася в резиденция “Банкя”, взима внука си със себе си. За това свидетелства медицинската сестра Ани Младенова, която 17 г. се грижи за фамилията.

Времето тече и промяната наближава. Мирчевска се завръща у нас веднага след 10 ноември 1989 г. и успява законно да си върне сина.

“Изглежда няма преграда, която любовта на майката да не може да преодолее - признава в интервю тя. - Нямаше сила, която да може да ме спре. Синът ми е роден на 10 ноември. И в този ден през 1989 г. беше чута молитвата ми. Тогава Тодор се върна.”

Майка и син започват живота си отначало след 1989 г. зад граница.
Майка и син започват живота си отначало след 1989 г. зад граница.

Двамата заминават за САЩ, където Маруся първоначално започва работа в галерия, за да се издържа.

Има слух, че в първите години от живота си зад граница Мирчевска е прекарала няколко месеца в психиатрична клиника, след като изпаднала в нервна криза в супермаркет във Филаделфия.

Днес бившата снаха на Живков е известна като сценарист и продуцент на игрални и документални филми, като е работила с Милош Форман, Серджо Леоне и други именити творци. Първият й филм “Шлеп надежда”, заснет в Русия по време на преустройството, открива международните фестивали в Санта Барбара и Палм Бийч и е обявен за класика. Печели конкурса на Робърт Редфорд за литературен талант в киното. По-късно става професор по кинорежисура в университета на Южна Калифорния, след което създава своя образователна система “Веритас” за откриване и обучение на таланти.

Смята се, че в САЩ успява отново да открие и любовта, но това тя ревностно пази в тайна. Фамилията Морган, която българката също използва, обаче може да се приеме като следа към енигматичния мъж до нея.

В Америка синът й Тодор учи икономика и също отрано започва да работи, за да се издържа. В някои американски регистри фигурира и като Тодор, и като Тед Живков с посочено второ име Влад, но и Морган.

Лице с името Тед Морган Живков е регистрирало на 28 юли 2005 г. компания “Пак промос” в Уудленд, Калифорния. Компанията е регистрирана и за извършване на дейност във Великобритания. Като неин президент е посочен Тед Морган Живков.

Тед Живков е собственик и на малък имот в градче в щата Аризона. В местните имотни регистри обаче не става ясно дали това е внукът на бившия Първи. През 2005 г. съпругата му Вероника Сафонова подписва декларация, че няма да има претенции към имота, за който Живков тегли кредит от $54 000.

Мирчевска и нейният наследник са се завръщали у нас няколко пъти. В първите години след емиграцията им Владимир Живков е признавал, че не поддържа връзка с детето си и това е най-голямата му лична трагедия. Твърди се, че по-късно въпреки сложните отношение между бившите съпрузи Маруся се интересувала от живота на бащата на детето си, особено когато става ясно, че той има проблеми със здравето.

През 2002 г. Мирчевска пристига от Калифорния, за да представи в София своята стихосбирка “Здравей и доскоро”. Тогава самият Радой Ралин, който почива две години след това, се обръща към нея с думите:

“Ела си в България и излекувай болките си, Маруся”.

Сатирикът е казвал за нея, че е много талантлива поетеса. Откривател на нейната дарба е Милчо Левиев, който превел стиховете й на английски. Номинирана е за “Поет на годината” за 2007 г. и 2008 г. Член е на писателската гилдия в САЩ.

На корицата на “Здравей и доскоро” е снимка от приказната сватба на Мирчевска с Владимир, а на гърба пише: “Някога забранени стихове”.

Поетесата посвещава и подарява свое стихотворение на Хилъри Клинтън, която подкрепя в президентските избори през 2008 г. По молба на Клинтън след това тя подкрепя Барак Обама, който след своята победа кани българката да участва в редица негови инициативи. Докато е у нас, тя получава дори благодарствено писмо от тогавашния държавен глава на САЩ, в което той изказва признанието си във връзка с нейния принос към прокараната здравна реформа “Обама кеър”.

За разлика от майка му, почти всяко завръщане на нейния син Тодор у нас е инкогнито. Той не се поколебава да се качи на самолета и да пристигне в София преди смъртта на Живков, когато той е в болница,

за да си вземат сбогом.

Твърди се, че внукът освен всичко разполага с безценна реликва, подарена му от бившия Първи - златен пръстен, копие на древно елинско съкровище.

Живков-младши пазел добре бижуто от дядо си, като разчитал да му носи късмет в играта.