Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С телефонен разговор Вожда спасява живота на писателя. Смъртта го застига чак след години, дори от отвъдното праща писмо на съветския лидер

Сякаш мистична сила също закриля дръзкия драматург. Първо на Сталин той казва, че е написал и изгорил роман за Дявола

Цели 13 години творецът пише своя шедьовър и все го намира за недовършен. Трябва още една фраза, още едно допълнение, още... и още.

"Така е то, май литераторите вървят след смъртта?"

Това е последната поправка, която Михаил Булгаков нанася в "Майстора и Маргарита" на 13 февруари 1940 г. След месец писателят ще бъде мъртъв. В Москва на 10 март нефросклероза слага край на мистериозния и фантастичен роман на неговия живот.

Вестта за смъртта му разтърсва мнозина и особено един човек, който дори не може да повярва, че това е истина. В дома на драматурга се получава обаждане от секретариата на самия Йосиф Сталин. Въпросът е само един: "Вярно ли е, че Булгаков е умрял?"

Да. Няма съмнение. Самият той дори майтапчийски предсказал: "Ще тръгнат с ковчега надолу по стълбището и непременно ще ударят ъгъла му във вратата на съседа." Така и станало.

Малко преди да навърши 50 години, оцелял на фронта в ужаса на Първата световна война, преборил зависимост към морфина, запазил себе си при кръвопролитията на Руската революция, болшевишката диктатура и след възвратен тиф - накрая Булгаков си отива въпреки своята фатална обвързаност... с Дявола.

Сякаш мистична сила го закриля цял живот, за да може да напише романа си за Воланд (Сатаната) - като образ не на злото, а на справедливостта. Някои смятат, че именно работата по "Майстора и Маргарита" изсмуква жизнените сили на писателя.

Всъщност едно съвсем действително обстоятелство отравя душата му на сатирик и поданик най-вече на свободата на словото. Цензурата.

Друго реално влияние обаче го опазва значително дълго време, макар и потискайки го на свой ред - особената протекция и симпатия на Сталин към него.

Писателят се съхранява физически и дори творчески, въпреки че е определен от ГПУ за "типичен идеолог на съвременната зложелателна буржоазия". Той просто е идеален за унищожаване. Майка му е от свещеническо семейство, както и баща му, който бил и доктор по богословие в Киевската духовна академия, а първата му жена Татяна Лапа е дворянка и дъщеря на статски съветник.

Михаил изглежда обречен, но... не е.

Неслучайно Борис Пастернак казва за него: "Булгаков е явление незаконно".

За невероятния късмет на писателя и енигматичните му отношения със Сталин - четете в списание "Космос".