Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Въпросът с жените и децата на руския президент е важен и от друга гледна точка - те са потенциални наследници на Владимир Путин.

Въпреки официалните справки от Кремъл, които го представят като средно заможен човек, отдавна е публична тайна, че за близо две десетилетия по върховете на властта президентът е

натрупал

огромно богатство

А според ново изследване държавният глава на Руската федерация е станал най-богатият човек на света по време на своите мандати. То е направено от икономиста Андърс Аслунд.

В книгата си Ruѕѕіssiа'sѕ Сrоnу Сарiіtаlisіѕm: Тhе Раth frоm Маrkеt Есоnоmу tо Кlерtосrасу Аслунд изчислява, че Путин е натрупал между 100 и 160 милиарда долара, което може да го направи по-богат от официално най-богатия човек в света, собственика на Amazon Джеф Безос - със 131 млрд. долара.

Вероятно по-интересен обаче е начинът, по който е натрупано огромното богатство. Според книгата политическата практика на лидера е да постави своите “близки” на важни позиции, където те получават несправедливи предимства в бизнеса.

“Разбира се, Путин и неговите приятели не могат да се радват на богатството си.

Всичко е заради властта”

- пише икономистът. - Ако не са най-богатите, те се страхуват, че ще загубят властта си."

Официално Путин твърди, че финансовото му състояние е скромно. В данъчните си декларации той посочва, че се издържа от заплатата си като президент, която е в размер на около 135 000 долара годишно, както и от военна пенсия и някои малки инвестиции.

За сравнение - по време на кандидат-президентската си кампания през 2016 г. Доналд Тръмп твърдеше, че личното му състояние възлиза на около 10 млрд. долара, според Money Magazine.

От друга страна, Аслунд твърди, че от общото богатство на руснаците извън страната, което се изчислява на около 800 млрд. долара, вероятно близо половината принадлежи на руския държавен глава и кръговете около него. От 2006 г. Путин и приближените му са изнасяли годишно между 15 и 25 млрд. долара, или общо до 325 млрд. долара, сочат още данните на икономиста.

Иначе по официална информация от Кремъл имотното състояние на Путин е сравнително скромно за човек от неговия ранг. Той притежава апартамент с площ около 75 кв. м и гараж от 18 кв. м в Санкт Петербург. Използва и друго жилище от 150 кв. м в Москва. От официалната декларация става ясно, че президентът е притежател и на два ретро автомобила -

“ГАЗ-21 Волга”, както и “Лада Нива”

с ремарке за лодка от 1987 г.

Но през годините освен тези на Аслунд има и други сведения за огромната разлика между реалното и официалното финансово състояние на руския президент. Наскоро главният изпълнителен директор на Неrmіitаgе Сарiіtаl Маnаgеmеnt Бил Бpoyдъp, който бе изгонен от Русия през 2005 г., свидетелства пред американския Сенат, че Путин "е един от най-богатите хора на света". "Смятам че за 17 години на власт е натрупал по нечестен начин около 200 млрд. долара", каза той през 2017 г.

По информация на Международния консорциум на разследващите журналисти, руският вестник "Новая газета" и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (ОССRР), които разкриха знакови

случаи на пране на пари в Европа

през настоящата година, голяма част от финансовите средства на Путин, част от които са в акционерни дялове в "Газпром" и други големи компании, на хартия се води на негови близки и роднини.

Отдавна е известно, че руският президент е почитател на лукса. Той е добре познат и с впечатляващата си колекция от скъпи часовници. За тях през 2012 г. политикът Борис Немцов със сарказъм написа: "Путин, изглежда, не е ял и пил шест години, за да си ги купи".

Възможно е, тъй като Русия е една от най-богатите на ресурси страни в света, тези диспропорции да не правят чак такова впечатление. Проблемът е, че стандартът на руските граждани, както и данните за руската икономика като цяло в последните години не са в цветущо положение и видимо буксуват.

Статистиката е безпощадна - cpeдният paзпoлaгaeм дoxoд в Pycия е намалял c 13 пpoцeнтa мeждy 2014 и 2018 г., a cpeдният икономически растеж от 2009 г. насам се оценява на около 1% годишно.

А от общодостъпни данни става ясно, че БВП на огромната страна е сравним с този на страните от Бенелюкс.

Но на управляващите в Кремъл не им липсва самочувствие. Само преди броени дни руското правителство издаде постановление, в което се казва, че

“Руската федерация ще измести Германия

от топ 5 на световните икономики до 2023 г.”.

В същото време според руската Vesta TV обикновените хора са принудени да затягат коланите:

“Руснаците са уморени от това, че през последните години в Русия се живее все по-зле... Реалните доходи падат за пета поредна година, няма никакви надежди за "светло бъдеще", а на този фон чиновниците говорят, че трябва да се затегнат коланите и да се потърпи още малко”, коментират от телевизията.