Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Вилното селище “Велика” е финансирано с 372 хил. лв. по договор от 2010 г.

Съдружник е Анатоли Стоянов - баща на арх. Пламен Тодоров

Полицията ще проверява дали е имало туристи там и плащани ли са данъци

Водачът на европейската листа на БСП съветва “жълто-кафяви сайтове” да спазват журналистическите правила за разследвания

Прокуратурата започва проверка на къщи за гости, свързани с бащата на мъжа до Елена Йончева, съобщиха от държавното обвинение във вторник.

Причината е, че в публикация на ПИК има данни за престъпление - получена е субсидия с представяне на неверни данни. Проверката е възложена на Националната полиция. Служителите на МВР ще изискат всички документи от Държавен фонд “Земеделие” за проекта на “Парк Велика” ООД, където един от съдружниците е Анатоли Стоянов, баща на архитект Пламен Тодоров, от когото Елена Йончева има дете. Ще се проверява дали къщите за гости, финансирани с 372 хил. лв., се ползват по предназначение, ще се изискат заверени

копия от регистри

за настанените

туристи,

документацията за регистриране и категоризиране на обектите, за платените туристически данъци.

ПЛАМЕН ТОДОРОВ
ПЛАМЕН ТОДОРОВ
Свекърът на Елена Йончева е съдружник във фирма, която има две къщи за гости, финансирани със субсидия от 372 хил. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), показа проверка на “24 часа”.

73-годишният Анатоли Стоянов е баща архитект Пламен Тодоров, с когото

Йончева живее

на семейни

начала от 2010 г.

Същата година родителят на Тодоров е вече съдружник във фирмата “Парк Велика” ООД заедно с Яна Куцарова и дружеството “Фючър позитив консулт” ЕООД на бизнесмена Людмил Недялков. Тогава е сключен и договор на “Парк Велика” ООД с Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) по проект за ваканционно селище. Финансирането е по мярка 311, или “Разнообразяване към неземеделски дейности”.

Фирмата, в която съдружник е свекърът на Йончева, е заявила, че

вилното селище

ще струва 538

хил. лв., но от

ДФЗ одобряват

за финансиране

376 хил. лв.

Максималната сума за къщи за гости е 391 хил. лв., което означава, че “Парк Велика” ООД е вложила и собствени средства в проекта.

“Бенефициерът е подал заявка за междинно плащане през септември 2011 г. и заявка за окончателно плащане през юни 2012 г. Обектът е

посетен на място

от служители на

ДФЗ през

ноември 2011-а и

през юли 2012

година”, отговарят от Държавния фонд “Земеделие” на въпроси на “24 часа” за това как е реализиран и финансиран проектът на “Парк Велика” ООД. Проверката на място на фонда е показала, че дейностите отговарят на одобрените. Сумата за финансиране е намалена с 403 лв.

Така се появяват две вили с обща застроена площ от 387 кв. м до село Велика, което е на около 3 км от морския бряг на Лозенец.

Проектант на вилното селище е столичното студио “Зуум”, което е собственост на синовете на Анатоли Стоянов. Това е мъжът до Елена Пламен и брат му Теодор. Според интернет страницата на архитектурното студио проектът е завършен през 2011 г., но

не става ясно

колко са

получили от

субсидията

за къщите

за гости

Когато бащата на Пламен Тодоров като съдружник в “Парк Велика” ООД кандидатства в ДФЗ, той още не живее с Елена Йончева, но когато работи по проекта за вилите, двамата вече са заедно. Тогава Йончева работи чрез офшорна компания в съдружие с Цветан Василев по телевиционен проект в ТВ7, финансиран от КТБ. Заради това журналистката е привлечена като обвиняем.

Елена Йончева

и мъжът ѝ са

гостували във

вилите на

баща му

Според хора, които притежават имоти в същото село, къщите са в края му и се ползват главно от Елена Йончева и нейните близки.

Според изискванията къщите за гости трябва да се ползват по предназначение поне 5 г., за да се създава поминък в малките населени местэ

“Проектът е бил в период на мониторинг до 19 ноември 2015 г.”, казват от Държавния фонд земеделие за “24 часа”.

Партидата на “Парк Велика” ООД в Търговския регистър показва, че последният подаден за публикуване финансов отчет е за 2015 г. В него пише, че приходите от оперативната дейност са 28 хил. лв. за годината.

Самата Елена Йончева през целия ден не вдигаше телефона си, а по-късно пред Нова тв тя определи новината за трите морски къщи като медийна атака

“Моят свекър е

управител още

преди да

познавам това

семейство

В България има жълто-кафяви медии. Ако искат да направят журналистическо разследване, има основни правила.”, обясни журналистката.

Тя самата обяви за журналистическо разследване огласената от нея на пресконференция касета със запис, пусната в пощенската й кутия. Така Елена Йончева обвини министъра на културата в скандални договорки със строителя на Ларгото в София.

Проверката на прокуратурата на морските вили ще продължи 1 месец. Ако се докажат данните за злоупотреби, ще има наказателно преследване. Наказанието за това престъпление е от 1 до 6 г. затвор.

Манолев подаде оставка по същия казус

АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ
АЛЕКСАНДЪР МАНОЛЕВ
Зам.-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка миналата седмица заради проверка на прокуратурата по казус с къща за гости, за която се твърди, че не функционира като такава и се ползва от него и семейството му. Бяха съобщени и резултати от проверката.

През 2011 г. Александър Манолев е предоставил 9,7 дка земеделска земя на ЕТ “Ани Димитрова”, която е бенефициент на проекта за къща за гости до Сандански. През 2013 г. е учредил право на строеж в полза на същата фирма. През 2015 г. като управител на “Ес Ди Ес Про” ЕООД е дал 700 хил. лв. заем на ЕТ “Ани Димитрова”. Манолев е бил неин представител пред институциите във връзка със строежа на къщата за гости. От юли 2017-а до април 2019 г., когато подава оставка, е бил член на Управителния съвет на ДФЗ, откъдето е отпусната субсидията и които контролират изпълнението на проекта. Прокуратурата нареди проверки на НАП, КПКОНПИ и ДФЗ по казуса.