Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Митевски (в средата) разговаря с адвоката си Георги Варамезов (вдясно).
Петко Митевски (в средата) разговаря с адвоката си Георги Варамезов (вдясно).

Митевски изчезна през юли  2017 г., след като получи 15 г. затвор за “кражбата на века”. Апелативният съд потвърди наказанието в негово отсъствие

Около 580 дни от бившия главен касиер на Алфа банк Петко Митевски, подсъдим за кражбата на 21,2 млн. лв. от главната каса на трезора, няма ни вест, ни кост. По-голямата загадка обаче е къде са парите, изнесени в сакове на три пъти между 2008 и 2010 г. Въпросът не намери отговор нито на продължилото 4 години разследване, нито на делото, минало на две съдебни инстанции.

Преди седмица Софийският апелативен съд потвърди наказанието за Петко Митевски от първата инстанция - 15 г. затвор. Той обаче не чу присъдата, защото изчезна безследно през юли 2017 г. Издирва се, но не публично със снимка, както Братя Галеви, Брендо, Цветан Василев и Ветко Арабаджиев.

От касиера, чийто професионален път минава почти изцяло в Алфа банк, няма и следа.

Опитите на апелативния съд да го открие удариха на къмък. В продължение на месеци

той бе дирен

освен на

постоянния си

адрес в кв.

“Красно село”

в София

и в други 3 жилища, на които е пребивавал през годините, едното от тях в кв. “Св. Троица”. Търсен бе и при сестра му в Пловдив. Никъде не бе намерен. Отправено беше и запитване до Националната следствена служба дали Митевски не се намира в някой арест в страната. Гранична полиция съобщи, че не е напускал България.

Изчезването му през юли 2017 г. беше изненадващо, защото по време на цялото дело на първата инстанция

касиерът

демонстрира

т.нар. изрядно

процесуално

поведение,

тоест не пропуска нито едно заседание. Винаги е спокоен, облечен елегантно с костюм и вратовръзка, крачи небрежно и не говори с никого, освен с адвоката си. Митевски пътува с разрешение на съда до Турция за 3 дни и после се върна. Това е и причината съдията Николай Младенов от СГС да го остави на свобода срещу подписка, въпреки че на 16 май 2017 г. го осъжда на 15 г. затвор.

Петко Митевски е задържан през октомври 2011 г., но е пуснат няколко месеца по-късно.
Петко Митевски е задържан през октомври 2011 г., но е пуснат няколко месеца по-късно.
Присъдата изненада Митевски, който бе силно притеснен.

Прокуратурата протестира пред апелативния съд решението Митевски да не бъде задържан. Магистратите нареждат той незабавно да бъде отведен в Софийския затвор. Аргументът им - тежкото наказание е предпоставка осъденият да се изкуши и да се “изпари” от правосъдието”. В средата на юли 2017 г.

Митевски се

явява с багаж в

столичното

6-о РУ, за да

бъде отведен

в затвора

Придружен е от адвоката си Георги Варамезов. Оказва се обаче, че съдебното решение още не е пристигнало в полицията и той е пратен да се прибира вкъщи и да чака униформените. Защитникът му заминава на почивка, но оставя на полицаите телефонен номер за контакт. След по-малко от седмица на 17 юли те търсят касиера в дома му, за да го отведат в затвора, но никой не им отваря. По-късно се свързват със съпругата му, която им обяснява, че не го е виждала от дни и не знае къде е. Отношенията между двамата са силно влошени още от 2016 г. “Не знам нищо за него, нямам представа къде се намира”, каза за “24 часа” адвокат Варамезов, който продължава да го брани в съда. Той е защитник на Митевски от задържането му през октомври 2011 г. Тогава е нает от жената на касиера. Предстои в следващите месеци делото да стигне и до Върховния касационен съд. Откакто изчезна, предположенията къде е Митевски не секват.

Най-често се

споменават

Доминикана и

Южна Африка

Появяват се дори съмнения, че може да не е сред живите.

Скандалът с изчезналите 21,2 млн. лв. от главната каса на Алфа банк гръмва в края на октомври 2011 г., когато е задържан главният касиер на банката Митевски.

Съдия Николай Младенов
Съдия Николай Младенов

Той е роден в Троян през 1968 г. и още на 29-годишна възраст започва работа в софийския клон на Йонийската банка (по-късно преименувана на Алфа банк - б.р.) като куриер преброител. Постепенно се издига в йерархията и през 2008 г. е назначен за главен касиер. До 15 август 2009 г. работи в клона на банката на пл. “Народно събрание”, след това е преместен в клона на бул. “Васил Левски”, където е главната каса.

Всяка сутрин той и управителката на офиса Виолета Вучева влизат заедно в касата, която е зад паричния салон.

Двамата я

отваряли

на принципа на

“четирите очи” -

тя имала код,

а той ключ

и така само заедно имали достъп. Касата оставала отворена през целия ден, а вечерта Митевски я затварял сам. В помещението нямало камери, но пък такива имало в коридорите, паричния салон, по пътя към паркинга. През януари 2010 г. Митевски е преместен на първия етаж на банковия клон и неофициално вече не отговарял за главната каса, по пък ключът останал у него.

Банката разбира за липсата на милионите през пролетта на 2010 г. Първо е хваната от компютърен специалист, а след това е потвърдена от вътрешна проверка. Преди това обаче две ревизии - през април и ноември 2009 г., не засичат липсата на парите.

Цяла година банката не съобщава в полицията и финансовото разузнаване за изчезналите пари - за да не се удари по имиджа на финансовата институция и да се опитат сами да намерят пачките.

В продължение на година Митевски е подслушван и следен, но така или иначе вътрешното разследване не стига доникъде. Главният касиер е задържан за няколко дни във финансовата институция и пише обяснения пред двама одитори, изпратени от Атина.

В тях твърди, че бизнесменът Петър Цалабас, известен още като Пепи Гърчето, му обещал 400 000 евро комисиона, ако за известно време му повери изнесените пари за съхранение, а после щял да ги върне. По-късно пред съда Цалабас отрича да е вярно.

След продължило 4 г. разследване прокуратурата стига до извода, че Митевски е присвоил 21 201 430 лв. на три пъти в периода от 2008 до 11 май 2010 г. Парите изнасял в чанти, които товарел в колата си.

Първата кражба от касата станала в периода от 16 септември 2008 до 29 април 2009 г. Тогава наведнъж Митевски натоварил в сакове 4,1 млн. евро, 450 000 долара и 2,1 млн. лв.

Окуражен, че никой не го хванал, повторил упражнението между 29 април и 6 ноември 2009 г. Тогава изнесъл още 200 хил. долара и 1,7 млн. евро.

По същия начин месец по-късно, пак с чанти, Митевски изкарал още 3,45 млн. евро.

Бившият главен касиер се опитвал да прикрива липсващите пари с фалшиви протоколи.

Той изнесъл безпроблемно парите в чанти, защото

единствен имал

ключ от главната

каса, а и цял ден

прекарвал в

помещението,

в което на всичкото отгоре нямало камери. Не ползвал дори обедна почивка.

Колегите на Митевски обаче отричат някога да са го виждали да идва на работа със сакове. Имало и забрана служителите да носят големи чанти. Митевски идвал само с чантата за лаптопа си. Проверка в имотния регистър показала, че той не е извършвал сделки с недвижимо имущество.

Прокуратурата е на мнение, че Митевски харчил парите за лични нужди. Какви обаче, не се уточнява. Близо 10 години след кражбата на века въпросът къде са парите е без отговор.