Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ирена се

борила

и за

инвалидна

пенсия на

детето си

Ден преди четворното убийство в Нови Искър майката на задържания Георги пътувала до София заради документи, които е подготвяла за ТЕЛК, научи “24 часа”. Не е имало решение на комисията. Синът ѝ е страдал от туберкулоза, епилепсия и куп други заболявания, заради които е щял да бъде трудоустроен с инвалидна пенсия. Той е

преглеждан в

Центъра за

психично здраве

до Сточна гара

в София. Ирена посетила лечебното заведение в четвъртък на 14 февруари. След това се прибрала в къщата на ужасите в Нови Искър. Оттогава никой не я е виждал. Предполага се, че Георги избил семейството си в петък вечерта. Труповете бяха намерени в понеделник. Още не е ясно дали младият мъж, който никога не е работил, ще може да носи наказателна отговорност за убийствата. Той е задържан за 72 часа. Разследващите вече са иззели всички документи от прегледите му.

Убитото семейство. С кръгче е  ограден синът Георги
Убитото семейство. С кръгче е ограден синът Георги

“Говорих с Ирена във вторник. Каза, че

децата са

по-добре и мисли

да започне

работа

След това обаче знаете какво стана”, разказва през сълзи съседка на убитите Иван Ранов, съпругата му Ирена, малкия им син Александър и бабата Славка. Докато си спомняше за тях, жената остави малък букет от кокичета пред вратата на къщата.

“Сашко много обичаше цветята. Съученик е на дъщеря ми”, каза тя. 19-годишното момче е било абитуриент през май м.г. И то е имало няколко заболявания, сред които преплитане на червата. Развил и лека умствена изостаналост. “Трагедията е голяма, той беше невероятно добро дете”, описа го комшийката.

По думите ѝ задържаният Георги от малък бил затворен в себе си. “От Ирена знам, че двамата са се карали много често за компютъра. Не можем да повярваме, като четем за ужасиите”, казва жената.

Когато полицаите отворили вратата и влезли в къщата на Ранови, Георги се появил с филия със сирене. Запитан къде са родителите му, отвърнал, че са на погребение на роднини в Пловдив. Полицаите обаче проверили, че семейството няма близки в града под тепетата, и набрали мобилния телефон на Иван, който започнал да звъни отвътре. Униформените влезли вътре и намерили три от труповете под легла, а тялото на Иван - под стълбището. Всички са удряни с малка брадва в областта на главата. От огледите се разбрало, че само Славка не опитала да се предпази - нямала защитни рани по ръцете. При разпита си

Георги говорил

на полицаите за

британските

тайни служби

МИ6

и психотропни оръжия. Не обяснил защо е убил роднините си. Според възрастна съседка на семейството Ирена искала да го настанява в психиатрично заведение. Жената смята, че именно това е отключило агресията на 25-годишния мъж.

Семейството живеело много бедно, но напоследък позакърпило финансовото си положение, тъй като Иван, който е пенсиониран военен, отново се хванал на работа. Ранови имат и къща в Мировяне, която дават под наем.

Квартирантката

Емилия Руменова:

Въпреки трудностите

не ни притискаха за наема

Къщата в с. Мировяне
Къщата в с. Мировяне

- Г-жо Руменова, вие сте наемател на семейство Ранови, какви са впечатленията ви от тях?

- Много добри хора бяха, от 8 години живея при тях, не сме имали никакви проблеми. Децата им бяха болни, Ирена ги гледаше и за тях живееше. Видяла съм само добро от тях. Още не мога да повярвам какво се е случило. Първо живеех на долния етаж, при брата на Иван, после наех техния етаж, след като те се преместиха в Нови Искър, когато бащата на Рени почина. Въпреки всичките трудности нито веднъж не ги чух да се карат.

- Притискаха ли ви за наема?

- Не, нито веднъж, въпреки че им трябваха пари за лечението на децата. Винаги ме чакаха. Като им се обадя и кажа: “Чичо Иване, лельо Рени, ще закъснея ден, седмица с наема”, винаги отвръщаха: “Няма проблеми”.

- Тежеше ли на Ирена да гледа децата?

- Да, много се мъчеше, едно върху друго ѝ се натрупа. Иван много ѝ помагаше.

- Очаквахте ли това от Георги?

- Не, той беше болен, но беше затворен в себе си, нямаше много контакт с хората. Идваше дотук, поздравяваше ни и влизаше вътре.

- А брат му?

- Беше доста по-общителен, умственото изоставане не му личеше. Рени се справяше някак, не се оплакваше. Откакто я уволниха като личен асистент, тя спря да идва дотук. Аз пращах наема по баща си. Доколкото зная, чичо Иван почна работа. Ние гледахме да не ги безпокоим.

Полицаите правят втори оглед във вторник
Полицаите правят втори оглед във вторник