Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полиция и жандармерия блокираха Кюстендил в издирване на заподозрения за убийството.
Полиция и жандармерия блокираха Кюстендил в издирване на заподозрения за убийството.

Пиянски, а не етнически е скандалът, твърдят от полицията и прокуратурата

Масово меле между цигани и българи доведе до смъртта на 35-годишен мъж в Кюстендил, ранени са още 4-ма.

В основата на боя са хора от известната фамилия Гольовците от ромския кв. “Изток”, която от години създава проблеми на полицията с участие в сбивания и скандали.

В ранните часове в неделя двама от клана Гольовци отишли пред нощен клуб в центъра на Кюстендил и поискали да влязат. Започнали да се заяждат с гардовете. Охраната обаче не ги допуснала, защото мъжете били във видимо нетрезво състояние.

Тогава ромите вдигнали скандал, обадили се по телефона на свои роднини и за минути пред заведението се изсипали с коли 10-ина човека. Започнал бой с метални колове, камъни и ножове.

Групата от кв. “Изток” и другата компания българи от Кюстендил и с. Слокощица се гонели по улицата десетина минути и се били зверски.

На централната ул. “Цар Освободител” се строполил мъртъв от силна кръвозагуба 35-годишният българин Валери Дъбов с прободна рана в областта на корема и сърцето.

“Сигнал в дежурната част на полицията е подаден в 7,23 ч. На място след 3 минути са пристигнали два патрулни автомобила, които са предотвратили по-нататъшно развитие на конфликта”, каза шефът на ОД на МВР Елиан Стамболийски.  

35-годишният Валери Дъбов, починал от кръвозагуба след мелето.
35-годишният Валери Дъбов, починал от кръвозагуба след мелето.

Четирима ранени са откарани в местната болница.

В кома в

“Пирогов” е

закаран един

от тарторите

на Гольовците

- 53-годишният Ангел Игов. Той е бил с тежка черепно-мозъчна травма.

На друг от ранените е направена операция и също е транспортиран за “Пирогов”. Той имал 5 прорезни рани на предмишницата, прерязан нерв и артерия, със силна кръвозагуба. Останалите са с прорезни рани по лицето и гръдния кош, но са контактни и без опасност за живота, каза директорът на болницата д-р Александър Величков.

Сред пострадалите има и роми, и българи.

“Категорично не може да говорим за етнически конфликт. Това е битов инцидент, причинен от сериозна употреба на алкохол”, каза окръжният прокурор Камелия Стефанова.

Задържани са 8 от участниците в сбиването, които са с криминални прояви.

Кюстендил бе буквално блокиран от полиция и жандармерия, защото се издирва 19-годишен племенник на тартора на Гольовците. Предполага се, че точно той е нанесъл фаталния удар с нож и е убил 35-годишния Валери. Избягалият младеж има 3 криминални прояви, две от които са за нанасяне на телесни повреди, уточни шефът на полицията. При обиските е иззет газов пистолет, с който обаче не е стреляно.

“Имаме свидетелски показания, иззети са записите от видеокамерите пред заведенията и по улицата. По тях ще уточняваме дали починалият е участвал в сбиването, или е бил случаен минувач. Той не е криминално проявен”, каза комисар Стамболийски.

Той допълни, че заведението ще бъде проверено прецизно според правомощията на полицията, както и от други институции, които издават различни разрешителни за функционирането на клуба.  

Стотици кюстендилци се събраха на мирен протест, организиран в социалните мрежи.
Стотици кюстендилци се събраха на мирен протест, организиран в социалните мрежи.

В социалните мрежи веднага започна организация и тръгнаха призиви за мирен протест от 15 ч със сборен пункт кръговото кръстовище при плажа. Стотици жители на града се събраха на мястото, за да изразят своето възмущение от убийството.

Полицията бе

на крак, за

да не допусне

ескалиране

на напрежение

между българи и цигани в града и прояви на отмъщение срещу ромската общност.

В махалата пък коментираха, че кланът Гольовците създавал страх дори и сред общността.

“И ние не ги искаме, защото са агресивни и скандалджии”, казаха пожелали анонимност роми от квартала.

“Голи до кръста са били и е било страшно”, каза вчера сутринта жена от Кюстендил. Друга добави: “Чу се изстрел, момчетата побегнаха по тротоара и вече стана голямо меле. Като минахме оттам, две деца се търкаляха и другите линейки ги натовариха.”