Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Адониев
Сергей Адониев

Комисията: Писменото му съгласие не е нотариално заверено, не е проверено дали е вложил поне 1 млн. лв.

Министърът: Не го познавам, изпълних законовите изисквания

Бившият бананов крал Сергей Адониев, за когото миналата седмица се разбра, че е с отнет български паспорт заради присъда в САЩ, е станал собственик на руския смартфон "Йота" по времето, когато вече е бил наш сънародник. Телекомуникационният магнат е близък до руския президент Владимир Путин

Владимир Путин
Владимир Путин
и редовно се появява на неговите срещи с влиятелни бизнесмени.

Мъжът със състояние $800 млн. според авторитетното сп. "Форбс" е бил “българин” в продължение на 10 г. - от 2008 г. до 2018 г. През това време

никой тук

не е разбрал,

че 58-годишният предприемач е осъждан на 30 месеца затвор за измамна схема за продажба на 25 000 тона кубинска захар в Казахстан, която така и не стига до предназначението си.

В същото време в аванс са били платени 6,7 милиона долара. Около другия заподозрян - Олег Попов, витаят неизвестни. Официално е съобщено, че е застрелян в Санкт Петербург точно преди делото. Но застрахователната компания "Американ лайф иншурънс" твърди, че той изобщо не е мъртъв.

Така или иначе “българинът” Сергей Адониев решава да се признае за виновен по време на съдебния процес в Калифорния през 1998 г.

Това му е дало право да бъде депортиран

в Русия

Оттам обаче са го пуснали предсрочно и много скоро след това не само не обеднял, но започнал да прави първите руски смартфони.

Руският смартфон
Руският смартфон
И след влизането ни в Европейския съюз решил да поиска наш паспорт.

За да стане гражданин на страната ни, бизнесменът е трябвало да направи инвестиция поне от 1 млн. лв., каквото е законовото изискване.

Според решението за получаването на българско поданство руският милиардер е показал "особени заслуги" към България. Какви са точно те, не е посочено. "168 часа" се свърза с няколко бизнесмени, които изобщо не бяха чували какво е купил за 1 млн. лв., за да стане българин.

"Това вече не е непосилна сума и не изисква да си особено богат.

Вече два апартамента

на морето

струват 1 млн. лв.

Там е пълно с руснаци", коментира предприемач. Но справка в Имотния регистър показва, че нито Адониев, нито жена му са купували апартаменти, къщи или парцели у нас.

Няма такива данни и за търговското му дружество "Садко" ЕООД, чийто адрес е в кв. "Кършияка" в Пловдив. Посоченият предмет на дейност са далекосъобщенията, а собственият капитал - 50 000 лв.

Само преди две седмици счетоводителите на руския милионер са внесли отчета на фирмата за 2015 г. Ако се съди по него, компанията не е имала особено много работа. Паричните потоци, които минават през касата й, са

доста скромни

за 147-ия по

богатство руснак

според класацията на "Форбс".

"Садко" е регистрирана през декември 2007 г., а през април 2008 г. Сергей Адониев става български гражданин по предложение на тогавашния министър на транспорта от тройната коалиция Петър Мутафчиев.

В документацията по процедурата пише, че руснакът вече има търговско дружество тук и има намерение да инвестира в страната 10 милиона евро. Комисията по натурализацията допълва, че липсва нотариална заверка на декларацията с писменото съгласие на Адониев, че иска да е българин. Според подчинената на тогавашния вицепрезидент Ангел Марин комисия това нарушава чл. 7, ал. 2 от Наредба № 1/19.02.1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство.

Подобно е положението, в което попада и 50-годишната му съпруга Мария Владимировна Адониева. Тя също не е заверила нотариално писменото си желание да стане българка. Освен това комисията подчертава, че

фамилията й

по документи

не е Адониева,

с каквато кандидатства за наш паспорт, а Чаусенко.

"В предложението на министър Мутафчиев се определя, че фамилията на руската гражданка е Адониева вместо носената фамилия Чаусенко", пишат още членовете на комисията по натурализация. Мотивите на министъра да предложи г-жа Чаусенко-Адониева за наша сънародничка са, че мъжът й иска да инвестира 10 млн. евро в България.

В президентството смятат, че фамилията на Чаусенко е променена без правно основание, което също се отчита като грубо нарушение на документацията. Освен това нямало никакви аргументи какви са нейният принос и особени заслуги.

"Да се провери извършена ли е инвестицията", завършва комисията. 10 г. обаче се оказва, че никой нищо не е направил по въпроса.

"168 часа" се свърза с бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев с въпрос познава ли лично собственика на руския смартфон и как го е предложил за български гражданин.

"Аз съм си изпълнил ангажимента като министър. Не познавам нито г-н Сергей Адониев, нито съпругата му. Идеята е дошла от неправителствена организация или институция, както е по закон, след като е станало ясно, че е направил инвестиция. Придвижил съм го по установения нормативен ред", коментира Мутафчиев пред "168 часа".

Според разпоредбите сферата на инвестициите, направени от чужденец, кандидат за български гражданин, определя кой министър ще го предложи да вземе наша лична карта и червен паспорт. Тъй като фирмата на Адониев е в областта на далекосъобщенията и те по онова време са били към транспортното министерство, името му се озовава на бюрото на социалиста.

След това роденият в Лвов, Украйна, бизнесмен е трябвало да бъде проверен от Агенцията по инвестиции дали е изпълнил обещанието си да вложи пари, откъдето

да получи

документ с печат

Той очевидно не е бил приложен, когато комисията на Ангел Марин е заседавала.

Освен за вложените пари Адониев е трябвало да бъде проверен и от ДАНС, оглавявана в онзи период от Петко Сертов. Той е трябвало да установи, че руснакът е бил осъждан в САЩ през 1998 г.

Оказва се обаче, че не само у нас, но и зад океана присъдата му не пречи на дейността му. Всеки момент трябва да се пререже лентата на 82-етажен небостъргач в Манхатън, в който според американски издания

Сергей Адониев е непряк съсобственик

Сградата се намира точно до прочутата "Карнеги хол" и Сентрал парк - в западната част на на 57-а улица.

В тази кула за супербогати той е съдружник с друг близък на Кремъл милиардер с бизнес в телекомуникациите - Алберт Авдолян, който похарчи

$10 млн. за сватбата на сина си Гаспар

За церемонията бяха наети Лейди Гага и залата на емблематичния "Долби тиътър" в Лос Анджелис, където се раздават оскарите.

Инвестицията в небостъргача е за 21 милиона долара, но се очаква луксозните апартаменти да се продадат за 50 милиона долара. Небостъргачът е един от най-амбициозните проекти в Ню Йорк в момента. Освен двамата руснаци в нея участват и няколко американски мегакомпании. Всички те отказват коментари за небостъргача пред местните медии.

Адониев и Авдолян не участват в строителството на 82-етажната кула със собствените си имена и фирми, а чрез офшорки, пише сайтът "Риал диъл". "Българинът" фигурирал чрез хонконгската Genii Telecommunications Limited.

Сградата обаче е под възбрана, поискана от бизнес компания след множество прехвърляния на дяловете между различни фирми, откакто е започнато строителството преди 5 г., и не е ясно дали изобщо ще бъде пусната в експлоатация.

Казусът

няма нищо общо

с американския списък със санкции,

обявени за руски бизнесмени, приближени на Путин. Телекомуникационният магнат с отнето българско гражданство не влиза в него, тъй като богатството му е под 1 милиард долара.

В забранителния списък на Вашингтон обаче попада фирмата "Телконет Капитал", в която Адониев е съдружник с Авдолян. А през 2011 г. тя подписа съвместен проект с държавната "Ростек" в присъствието на Путин.

"Българинът" с отнет паспорт приличал на всички останали руски бизнесмени. Така го характеризира в портрет за сп. УФорбсФ журналистът Тимъти Дзядко. ДЗапочва с продажба на компютри, после става един от най-големите вносители на банани в Русия. Преди "Йота" той беше непознат в Русия."

Сергей Адониев е

известен с бляскавия си начин на живот, дългата си коса

и очилата с дебели рамки. С жена си, с която заедно са получили наш паспорт, имат 5 деца.

В светските среди се знае, че Адониев е почитател на изкуството и през 2016 г. е награден като "меценат на годината" от руското Министерство на културата, въпреки че тогава вече е български гражданин. В Русия е познат като благодетел, защото създава фонд "Острова" за набиране на средства за болни с муковисцидоза.

Бизнесменът се увлича и по бързите коли. Точно преди да получи наш паспорт, се е състезавал 4 пъти в автомобилни ралита под флага на Русия.

Но това не е всичко. Близкият до Кремъл бизнесмен си купи къща в Бевърли Хилс и изведнъж започна и филмови проекти. През януари 2015 г. УЙота ФонФ съобщи, че ще си партнира с екипа на УЛотусФ за Формула 1. В начинанието са включени ирландският бизнесмен и автомобилен състезател Анди Руан, известен с един от най-скъпите разводи във Великобритания, и люксембургските инвеститори Ерик Лукс и Жерар Лопес.

Небостъргачът в Ню Йорк
Небостъргачът в Ню Йорк
Небостъргачът в Ню Йорк
Небостъргачът в Ню Йорк