Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Защо вървя заднешком ли? - възкликна Пипи. - Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да живее както си иска?”

Години преди Пипи Дългото чорапче, най-непокорната пакостница в световната литература, да спечели малки и големи, едно дете е принудено да порасне и да научи своите безценни уроци за живота. Едно свободолюбиво шведско момиче се превръща в Астрид... Линдгрен.

Първата кинобиография на световноизвестната писателка “Приказка за Астрид” (Unga Astrid 2018) разказва съкровената история на майката на редица обичани приказни герои, и то 111 години след нейното рождение.

Лентата е дело на датската режисьорка Пернил Фишер Кристенсен (Dancers, А Family, Someone You Love), която работи и по сценария заедно с Ким Фупс Аакесон.

В главната роля пред камерата се изявява Алба Аугуст, която с изпълнението си спечели симпатиите на критиците, определили я за най-добрия избор за актриса след прожекции на филма по време на “Берлинале” и ред други кинофоруми.

“Вашите собствени деца и внуци ли ви вдъхновиха, за да напишете книгите си?” е въпрос, който често ми задават. Искам да кажа следното: Никое друго дете не ме е вдъхновявало толкова, колкото детето, което самата аз бях. Не е задължително да имате деца, за да пишете детски книги. По-важното е добре да помните собственото си детство”, казва Линдгрен.

В продукцията, посветена на нейния живот, бива разкрита и една дълго пазена тайна, която лежи в основата на личностното израстване на писателката.

Астрид се ражда в град Вимербю през 1907 г. в стара червена къща, заобиколена от ябълкови дървета. Нейното детство минава сред горите и полята в Смоланд, Швеция. Има по-голям брат - Густав, и две по-малки сестри - Стина и Ингрид.

Волна и будна, от малка тя е ограничавана от строгите религиозни ценности в семейството си, но и винаги стимулирана от родителите си да търси своя път, чувствайки се свободна. Така има разрешение да посещава местното средно училище - привилегия за богатите буржоазни деца. Най-важното, което има Астрид обаче, е талант за писане.

Още като тийнейджърка тя спечелва стажантско място в местен вестник. Неусетно обаче се впуска в забранена любов с главния редактор на изданието, който е и неин наставник. Освен всичко господинът е женен, но това не му пречи да се влюби в младото момиче, докато го посвещава в тънкостите на журналистическия занаят. Аферата им води до забременяването на Астрид.

Така едва на 18 години тя е изправена пред тежък избор, който ще предопредели живота й. И въпреки консервативните порядки на 20-те години на миналия век решава, че не желае да се омъжва, а предпочита сама да се грижи за себе си и сина си Ларс...

“Не се тревожи! Все някак ще се оправя!” - това обича да казва, махайки към облаците с мисъл за майка си, Пипи.

С отговорността на възрастен Астрид напуска дома си, за да роди тайно в Копенхаген, Дания. След това поверява детето на грижата на приемна майка и се установява в Стокхолм, но пътува всяка седмица, за да бъде до сина си поне за ден. По-късно го взема при себе си в Стокхолм.

"Това, което се случва в тази история, превръща Астрид в наистина, наистина силен човек. Едно от нещата, които тя вероятно научава, е, че трябва да мислиш сам за себе си", коментира режисьорката.

Узряла за истинска любов, писателката сключва брак със собственика на местен вестник и приема фамилията Линдгрен. Ражда се дъщеря им Карин, която изиграва важна роля за появата на луничавата любимка с щръкнали плитки и нечовешка сила.

Децата на Астрид с удоволствие слушат интересните истории, които майка им често им разказва, като ги измисля сама. Така веднъж, когато Карин е болна, пожелава да чуе нова приказка - такава за Пипи Дългото чорапче.

И така започва всичко... Благодарим ти, Карин, за вила “Вилекула”.

“Аз лично не бих била същият човек, ако нямах Пипи”, сигурна e Кристенсен, чието мнение навярно се споделя от още хиляди пораснали деца.

В биографичната лента участват още Бьорн Густафсон, Трине Дирхолм, Мария Боневие, Магнус Крепер, Хенрик Рафаелсен и др.

Редовната премиера на “Приказка за Астрид” у нас е на 19 януари.