Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Игуменът на Троянския манастир се извини с писмо на майката на дете с аутизъм, което бе изгонено от един от йеромонасите на манастира. Майката пусна вчера клип в социалната мрежа как свещенослужителят гони нея и болното й дете от църквата.

Случката е станала на 16 декември. Жената - Кристина Борисова и петгодишната ѝ дъщеря заедно с приятели отишли да се помолят пред Чудотворната икона в храма, на която хората се молят за изцеление.

Малката Емма е с поставена диагноза генерализирано разстройство от аутистичния спектър. По думите на майката не говори и има известни затруднения в комуникацията, но е спокойно дете. Това обаче не било отчетено от духовниците в Троянския манастир.

"Но аз съм майка. Майка на дете с проблем. И ако това да ме изгонят от заведение, защото аниматорката (например) не може да се справи с детето ми, е нещо нормално в моя живот, то това духовно лице да ме изгони от свещен храм, защото детето ми "вика и крещи", е нещо, което не мога да оставя в пространството. Църквата е като опора за тези, които влагат надеждата си, че предстоят хубави неща в живота ни. Място, кътче, където да се помолиш тихо и да се надяваш тайничко на изцеление - че от утре детето ти ще проговори, например", пише Борисова под видеото.

Жената се извинява, че пуска клипа, но обяснява, че ако запази случката за себе си, "ще се взриви".

След като то бе публикувано и споделено от десетки хора, майката получи официално извинение от игумена на манастира.

"От името на братството и лично от свое име ви поднасяме извинение, че сте станали свидетели на неподобаващото поведение от страна на йеромонах Георги", пише епископът. Той определя още поведението като "недопустимо и непристойно" и обещава съответсващо наказание.

Сионий изтъква, че през последните години се е борил да възстанови духовността в светата обител и "особено сега, когато още кърви раната от обидата към майките и децата с увреждания, ние не можем да останем равнодушни към подобна постъпка.