Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бълджър бил преместен в затвора ден, преди да бъде убит.
Бълджър бил преместен в затвора ден, преди да бъде убит.

Джеймс Бълджър удрян до смърт с катинар по главата, не му простили, че донасял

Прочутият бостънски мафиотски бос Джеймс (Уайти) Бълджър, излежаващ доживотна присъда за множество убийства, е бил намерен мъртъв в килията си във вторник, съобщи Ройтерс.

89-годишният престъпник умрял в строго охраняван затвор в щата Западна Вирджиния, където

бил прехвърлен

ден по-рано от

затвор във

Флорида

Според тв канала WPRI Бълджър е бил убит. Сайтът TMZ твърди, че движещият се с инвалидна количка мафиот бил отведен от трима затворници в ъгъл, където нямало камери, и там започнали да го удрят по главата с увит в чорап катинар, докато изпаднал в безсъзнание. Опитали също да извадят окото му с пръчка.

В. “Бостън глоуб” обаче твърди, че двама затворници влезли в килията на Бълджър на разсъмване, а малко по-късно той бил открит от надзирателите мъртъв, след като не се явил на закуска. Тялото му било намерено увито в одеяла.

След шумен процес Джеймс Бълджър бе осъден през 2013 г. за съучастие в 11 убийства, изнудване, пране на пари и притежание на оръжие. Две години по-рано е заловен, след като в продължение на повече от 16 г. е в списъка на ФБР на най-издирваните престъпници.

Бълджър бил един от босовете на бостънската мафия. Прозвището му Белия (Уайти) идва от сребристите му коси. Според в. “Бостън глоуб” той

бил информатор

на ФБР от 1975 г.

и съумявал да се укрива от правосъдието толкова дълго с помощта на корумпирани федерални агенти. Британският в. “Дейли мейл” разкрива, че за убийството му е заподозрян 51-годишният Фотиос “Фреди” Джийс, осъден на доживотен затвор като поръчител на ликвидирането на мафиотския бос Големия Ал Бруно през 2003 г. Според изданието Фреди мразел “плъховете”, т.е. информаторите на ФБР.

Бълджър и неговата престъпна групировка “Уинтър хил” действали над две десетилетия в квартал “Южен Бостън”, населяван предимно от хора с ирландско потекло. Мафиотите се занимавали с лихварство, залагания, изнудвания, разпространение на наркотици и убийства.

В квартала Бълджър бил известен като истински джентълмен. Превеждал възрастните дами през улицата и канел съседите на пуйка за Деня на благодарността. Само най-близкото му обкръжение било наясно, че не би се поколебал да прати куршум в слепоочието на всеки, който наруши интересите му.

Джеймс (Уайти) Бълджър е заловен през юни 2011 г. в Санта Моника, Калифорния, където живеел с дългогодишната си приятелка.

Задържането

му става по

информация на

бившата Мис

Исландия

Анна Бьорндотир, която живеела в съседство. В кроткия пенсионер тя разпознала издирвания престъпник и уведомила ФБР, за което впоследствие получила наградата от $ 2 млн.

Филмът “Черна служба” с Джони Деп в главната роля пресъздава живота на жестокия мафиот. Уайти вдъхновява и образа на Джак Никълсън в “От другата страна” - гангстерски филм, за който Мартин Скорсезе получава “Оскар” за най-добър режисьор през 2007 г.

Бълджър имаше славата на един от най-безмилостните мафиоти.

СНИМКИ: РОЙТЕРС