Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Второто зачеване също завършва драматично - с принудителен аборт на Бъдни вечер

3 жестоки битки бележат живота на Гергана Илиева, внучката на последния соцгенерал, оглавявал службата за охрана на Тодор Живков - Георги Милушев. Две седмици след сватбата си през 2014 година тя разбира, че в нея расте нов живот и едновременно с това я дебне смъртта – медиците откриват, че младата жена има рак на шийката на матката.

Лечението се оказва успешно, но тя губи бебето. На връх Бъдни вечер следващата година при второто зачеване, Гергана преживява горчилката на принудителния аборт.

Въпреки тези удари тя и за миг не губи надеждата, че един ден ще се радва на здрава рожба. Пред "168 часа" 31-годишната Гергана Илиева разказа за всички битки, през които е минала и как се е преборила с тях.

"Никога няма да забравя лятото на 2014 г. - споделя Гергана. - Със съпруга ми сключихме брак в началото на месец юни. Не съм очаквала толкова бързо да забременея, тъй като в днешно време това щастие не спохожда близките и познатите ми така лесно. След сватбата отидох на рутинен гинекологичен преглед, за да съм спокойна, че съм здрава за бъдеща бременност.

Когато са заедно, Гергана и съпругът й могат да се справят с всичко.
Когато са заедно, Гергана и съпругът й могат да се справят с всичко.

Изследванията обаче сочеха, че имам рак

Не бързах да се паникьосвам и потърсих второ мнение. Консултирах се с един от най-добрите лекари в онкологичната гинекология доц. Славчев. След направена биопсия се потвърди диагнозата - 3б група carcinoma in situ, но докато чаках резултата от вторите изследвания, установих, че месечният ми цикъл закъснява. Направих тест за бременност и той беше положителен. Отивайки при доктора, за да ми разчете изследванията от биопсията, споделих, че съм бременна. Той побърза да ме успокои и да ми каже, че след 3-тия месец от бременността ще преминем към отстраняване на видоизменените клетки."

Гергана обаче така и не стига до 3-тия месец, тъй като след нов рутинен преглед се установява, че

сърцето на плода е спряло

"Бях шокирана, но разумът бързо проговори в мен - спомня си Илиева. - Казах си, нека да оздравея и всичко със здравето ми да е наред."

Тя започва жестоката битка със смъртоносната болест, която макар и трудно, успява да пребори.

"Периодът на лечението беше много дълъг - разказва Гергана. - След принудителния серклаж (процерура, при която се използват шевове за затваряне на шийката на матката по време на бременност. Целта е да се предотвратят спонтанен аборт или преждевременно раждане - бел.ред.), трябваше да се изчака 3 месеца, а след тях се извърши процедурата LETZ (премахване на анормални клетки), след което ми правиха хистологични изследвания."

Въпреки очакванията, че след интервенциите всичко ще е наред, идва третият удар на съдбата.

"Изследванията показаха, че

все още имам засегнати клетки

и операцията ще трябва да се повтори - спомня си Илиева. - Бях съкрушена, не можех да повярвам. Няма да излъжа, ако кажа, че този път си поплаках. Бях ядосана на живота. Трябваше да изчакам още 3 месеца, за да се повтори процедурата. Общо взето загубих повече от година, за да оздравея и да се възстановя."

Така за около 365 дни Гергана печели битката с рака и отново прави опит да роди така мечтаната рожба.

"След като вече бях здрава, забременях отново - разказва Илиева. - На 23 декември 2016 г. обаче на рутинен преглед се установи, че плодът отново е загубил сърдечен ритъм. Точно

на Бъдни вечер ми направиха втори серклаж

След като това нямаше нищо общо с болестта, тогава големият въпрос беше къде е проблемът."

Поредният удар от съдбата принуждава внучката на соцгенерала да води нова битка в живота си.

"Направих редица изследвания, едно от които, смятам, че е задължително за всяка жена, която иска да забременее - то е за тромбофилия (показва дали кръвта се съсирва при бременност - бел.ред) - категорична е Гергана. - Беше отрицателно, но показа, че не усвоявам фолиева киселина, която е изключително важна за износването на плода, и витамин Б12. Това обаче го разбрах година по-късно, след като срещнах правилния лекар, който ми разчете част от изследването."

Всички трудности, през които минава Гергана и семейството й, оставят белег завинаги.

"Тези проблеми ни направиха още по-силни и вярващи в силата на любовта - категорична е Гергана. - Това ми показа, че ако сме двамата със съпруга ми, можем да се справим с всичко.

Никога не сме падали духом

Приемахме, че това са изпитанията на живота, с които трябва да се справим. Не съм допускала, че ще загубя тази битка. Никога не съм се отчайвала, имала съм моменти на слабост, но благодарение на подкрепата на мъжа ми намирах сила и вяра да се боря."

Гергана заедно със съпруга и сина си.
Гергана заедно със съпруга и сина си.

Така след много перипетии Гергана Илиева сбъдва мечтата си и ражда чаканото дете.

"Искам първо да кажа на всички жени, че диагнозата рак на маточната шийка и навременното й установяване не могат да попречат на забременяване - споделя жената. - Може обаче да се усложни износването на плода, тъй като шийката отговаря за това, но с навременен серклаж не би трябвало да има проблем. За да забременея трябваше да изчакам отново 3 месеца след абразиото. За щастие след това бързо се случи и вярвах, че след изследванията съм направила всичко зависещо от мен опитът да е успешен. И така

родих сина си ден след 30-тата си годишнина

Той е най-хубавото нещо в живота ми."

Гергана споделя, че синът й е най-хубавото нещо в живота й.
Гергана споделя, че синът й е най-хубавото нещо в живота й.

Всъщност внучката на соцгенерала разбира за проблема с фолиевата киселина и витамин Б12 след като синът й се появява на бял свят.

"Жалко, че година преди това нямаше доктор, който да ми разчете изследването за тромбофилията и още тогава да ми кажат откъде идва целият проблем - споделя Гергана. - Лекарят, който откри това, каза, че с тези резултати е чист късмет, че изобщо съм успяла да износя и родя сина си."

Всъщност Гергана Илиева избягва медийното пространство и не желае да се спекулира с това, че е от семейство, което преди 1989 г. се е ползвало с определени привилегии.

Въпреки това тази година тя реши да бъде сред участниците в риалити формата "Фермата".

Гергана влезе във “Фермата”, за да докаже на семейството си, че не е градска глезла. СНИМКИ: Би Ти Ви
Гергана влезе във “Фермата”, за да докаже на семейството си, че не е градска глезла. СНИМКИ: Би Ти Ви

"Един от мотивите ми беше да развенчая мита за червените куфарчета и да подчертая, че те не се отнасят за мен и за фамилията ми - категорична е Гергана. - Исках да докажа на баща си и дядо си, че съм достойна дъщеря и внучка, а на баба си, че не съм градската глезла."

Всъщност бащата и дядото на Гергана са собственици на една от най-големите вериги за бяла и черна техника в България.

"Нашият бизнес

не е създаден с

пари на готово

или с нечие покровителство - споделя Гергана Илиева. - Той се дължи на упоритата работа на баща ми и дядо ми. Точно по тази причина влязох във формата и показах всичко, за което бях влязла. Семейството ми се гордее с мен."

Четете още:

Как почиваше номенклатурата? Тодор Живков плувал няколко дължини в басейна в Евксиноград. Не обичал морето, защото ходел през август и тогава имало мъртво вълнение и водорасли