Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Манолев оттегли кандидатурата си за транспортен министър.
Манолев оттегли кандидатурата си за транспортен министър.

Предстои му среща с адвокати за контрадействия

и да защити името си

Нов кандидат предлагат в понеделник

Поисках от премиера номинацията ми за министър на транспорта да бъде оттеглена. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет в сряда Александър Манолев. Той бе посочен от Бойко Борисов за наследник на Ивайло Московски.

“Причината е координираната атака, която се провежда срещу мен от една определена група със скалъпени твърдения и без никакви доказателства”, обоснова се Манолев, но не назова коя е групата.

Той обяви оттеглянето си пред журналисти веднага след разговора си с премиера и вицепремиера Валери Симеонов. С тях проведохме мъжки разговор, каза Манолев.

Той смята, че от момента, в който е станало ясно, че е предложен за министър на транспорта, тази група се опитвала да блокира работата му в министерството.

“По този начин атакуват не само мен като кандидат, а целия кабинет. Давам си ясна сметка, че всички

тези съшити

твърдения нямат

нищо общо

с истината,

напротив, има доказателства в обратната посока. Те обаче явно не са интересни. Много въпроси си задавам. Най-важният за мен е защо точно сега някой реши да съшива подобни твърдения, при условие че аз съм заемал ръководни позиции и преди”, каза Манолев.

Той припомни, че е бил зам.-министър на туризма, след това шеф на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, сега е зам.-министър на икономиката. Смята, че

някой се

притеснява от

реформите,

които е щял да провежда в министерството на транспорта.

“Не мога да допусна да ме вкарат в обяснителен режим, още по-малко ГЕРБ и премиера”, заяви отказалият се кандидат. Той припомни, че има над 6700 преференции на изборите, срещал се с много хора и подобни твърдения никога не били тема.

“Явно е, че точно сега е моментът да се атакува. Разбирам много добре каква щета се цели да се постигне с това и не мога да го допусна,” заяви той и допълни, че му предстоят срещи с адвокати за обсъждане на неговите контрадействия, за да може да защити името си.

А дали ще остане като зам.-министър на икономиката, той още не искал да взема решение под емоция. В крайна сметка това е решение на премиера, каза Манолев. И уточни, че му предстои да си отговори на въпроси, на които нямал отговор.

Справка показва, че Александър Манолев е бил осъден на 250 лв. глоба, а после оправдан за хвърлена бутилка с вода по спецпрокурора Емил Галипонов. Случката е от 17 октомври 2014 г. Тогава, около 14 ч, на пътя от Сандански към с. Поленица кола, в която се возел Манолев, и друг автомобил с прокурора Емил Галипонов и две негови колежки се засекли.

Последвала разправия между водачите. Според прокурора Манолев хвърлил по него бутилка минерална вода и започнал да го ругае. Галипонов подал жалба в полицията в Сандански.

На втора инстанция глобата е отменена, защото актът бил съставен на 30 октомври в присъствието на трима свидетели, но в отсъствието на Манолев и му е връчен на 2 декември. От показания в съда станало ясно, че в пререканието участвал роднина на Манолев, а не той самият.

По повод отказа на Манолев в парламента председателят на групата “Обединени патриоти” Волен Сидеров заяви, че в понеделник ще се състои коалиционният съвет и сигурно ще има нова кандидатура. “Квотата е на ГЕРБ, така че те ще предложат кой да замести Манолев. Познавайки как премиерът Бойко Борисов реагира, той със сигурност е решил Александър Манолев да се оттегли, за да няма никаква сянка на съмнение”, допълни депутатът.

Той акцентира, че от ГЕРБ ще трябва да посочат друг кандидат и много по-внимателно да се вгледат в биографията му.

“Когато предлагаш екип, с който ще работиш, трябва да го познаваш добре. Трябва да знаеш миналото му”, каза пък депутатът от БСП Георги Свиленски. “Действието показва безсилието на правителството, защото се действа в ситуацията на паника. Виждаме последната седмица чудене - какво да се прави с предложение за министри и коалиционните партньори”, допълни Свиленски.