Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Актьорският талант на София Кузева е забелязан още в първи курс в НАТФИЗ.
Актьорският талант на София Кузева е забелязан още в първи курс в НАТФИЗ.

l Бъдещият съпруг, привлечен от приликата, предрича голямо бъдеще

l София Кузева се снима с Невена Коканова в последния филм: “Тя не бе наставник, със стила си направляваше”

l Дъщеря Криста няма връзка със сина на Синди Крауфорд, засекли се на ревю и той два пъти я попитал как се казва

Каква е историята на семейството на красивата Дана от култовия филм "Вчера" - София Кузева и нейната дъщеря Криста, забъркана в любовна авантюра със сина на Синди Крауфорд от жълтите сайтове?

"168 часа" разговаря със София Кузева, съпруга й Панчо Чернев, директор на българския културен институт в Берлин, и дъщеря им Криста за живота им от "Вчера" до днес.

Всъщност както и във филма, всичко започва с една голяма любов.

"Аз бях приета като студентка през 1985 г. в сегашния НАТФИЗ и един месец след приемането ме бяха поканили на кастинг в киноцентър "Бояна" - спомня си Кузева. - Тогава ми се наложи да се запозная и да работя с артиста от "Младежкия театър" Панчо Чернев. Направихме проби на няколко сцени, но нито той, нито аз участвахме."

"Изгледах пробните кадри и тя много ми заприлича на Роми Шнайдер - разказва Панчо. - Тръгнахме си заедно, а на слизане от колата

й казах, че я очаква голямо бъдеще."

За Панчо Чернев било изключително важно София да бъде до него в Берлин.
За Панчо Чернев било изключително важно София да бъде до него в Берлин.

По думите му обаче запознанството между двамата тогава не поражда нищо и всеки тръгва по пътя си.

Още първата година от следването й в НАТФИЗ се оказва знакова за София Кузева. Тогава тя се среща с дясната ръка на режисьора Иван Андонов - Лили Станишева.

"Никога няма да я забравя - спомня си днес София. - Зимната сесия беше, качвам се по онези - тържествените стълби, отивам, треперейки, на един от първите си изпити. Спря ме Лили и ме попита: "Ти студентка ли си?" Отговорих й, че съм в първи курс. А тя ме хвана с думите: "Ти, моето момиче, ще трябва да дойдеш с мен на пробни снимки в Киноцентъра. Не се притеснявай, нищо специално не прави с косата си, по-добре ела и почти без грим."

София отива и вижда, че всички нейни колеги от Академията са там.

"Вълнувахме се, питахме се кой, какво, за какъв филм става дума, и си заживяхме така, както по-късно стана и във филма - заедно - разказва София. - Знам, че имаше колебания кого точно да изберат за ролята на Дана, но

аз бях толкова притеснена и непринудена,

че се оказа, че точно аз съм им трябвала."

София Кузева стана любимата акриса на хората с ролята си на Дана от филма "Вчера".
София Кузева стана любимата акриса на хората с ролята си на Дана от филма "Вчера".

3 години по-късно София вече е голяма звезда и става така, че отново се среща с Панчо Чернев. Двамата участват в продукцията "Очите плачат различно" на режисьора Александър Раковски, която слага началото на по-близките им отношения.

"В този филм двамата бяхме двойка, тоест тройка, защото тя избяга с Христо Шопов", смее се Чернев.

Панчо и София започват романтична връзка, но през 1992 г. той решава да замине за Германия, където е одобрен за сътрудник на Българския културен център в Берлин.

"Тогава бях на 40 г. с 15 г. трудов стаж като актьор, изиграл безброй роли, но някак си не ми беше достатъчно - спомня си Чернев. - Заминах за немската столица с една уговорка - София да си помисли дали иска да дойде при мен, или не."

Последният разговор остава някак си във въздуха.

"За мен беше много важно човекът, когото обичам, да бъде до мен - категоричен е Панчо. - Това обаче беше много тежък момент, защото аз я взех при себе си, но я обрекох на неяснота."

"Когато той замина, аз точно бях назначена в театър "София" на безсрочен договор - спомня си София Кузева. - Беше доста трудно да оставиш такава работа, защото мечтаех за нея и я получих. Изпитах голям ужас, когато загърбих всичко."

Изчаква премиерата на последната си пиеса и хваща първия автобус за Германия.

"Трябваше да отида да видя как е в Берлин и

най-вече какво става с моя човек",

спомня си София.

Месеци по-късно те вдигат сватба, а тя слага точка на актьорските си трепети, отдавайки се на семейството.

"Станах съпруга - споделя Кузева. -Трябваше да разбера какво е това. Започнах да уча немски, а после станах и майка."

Дана от "Вчера" остава някъде на заден план, но талантливата актриса помни още няколко роли, в които се е чувствала специална, въпреки ангажиментите в Берлин.

"Руският режисьор Юнгвалд Хилкевич доста време е търсил главната героиня за негов филм - спомня си София. - Идва в София, където му показват откъси от филма "Вчера". Тогава той възкликнал и казал, че

това е момичето, което е сънувал, и ме поиска веднага

Имаше особено отношение към мен. Само аз бях чужденка."

Несъмнено обаче един от най-запомнящите се моменти в кариерата й ще остане работата й с Невена Коканова във филма на Павел Павлов "Вампир".

"Беше страхотно изживяване - категорична е Кузева. - Не бях подготвена за подобно нещо. Имаше много моменти от филма, в които сме само двете и трявабваше да работим заедно пред камерата. Това беше последната й роля в киното."

По думите й целият снимачен период бил в къщата на Коканова в с. Иглика, където София повече никога не отишла.

"Тя не беше наставник, даващ указания - спомня си Кузева. - Невена беше деликатна и внимателна. Тя имаше един филн стил на работа, чрез който, работейки те, направлява. Караше ме да се чувствам спокойно."

По думите й тя обожавала сцените, в които не участвала, за да може да стои зад камерата и да гледа как работи Коканова.

Въпреки това съпружеските й приоритети надделяват и тя дълго време не се появява под светлината на прожекторите. Любовта към акьторството обаче не се губи и София се появява отново в киното през 2007 г.

"Филмът "Дъщерята" на австриеца Бернхард Каммел ме накара да повярвам, че мога отново да се снимам, дори на немски език, въпреки акцента - разказва актрисата. - Но това не беше моето, не се чувствах така, както преди. Тогава повечето хора разбраха, че отново работя, защото всички си мислеха, че съм приключила с тази професия."

Няколко години по-късно се появява филмът на Камеел "Нощ в края на лятото", в който

София си партнира с дъщеря си Криста

Оказва се, че младото момиче имало опит в актьорството още от 5-и клас.

София Кузева заедно с дъщеря си Криста и съпруга си Панчо Чернев
София Кузева заедно с дъщеря си Криста и съпруга си Панчо Чернев

"В училище имахме възможност да участваме в театрален курс и аз бях Дороти в "Магьосникът от Оз" - споделя Криста. - Може да се каже, че имах някакъв опит, но с мама беше първата ми изява в киното."

Според София на снимките на филма Криста буквално треперела от притеснение.

"Тя си мислеше, че ще е много трудно, защото в повечето сцени, където си партнираше с един руснак - разказва Кузева. - Той говореше само руски и английски, а Криста немски и български. Доста се притесняваше как изобщо ще се разбере с него, но аз я посъветвах да използва погледа си и жестовете. Ако трябва да бъдем честни, бях постоянно зад камерата, за да ме вижда някъде в далечината".

По думите й талантът на дъщеря й е забелязан от техния приятел фотограф Константин Кръстев - Коко.

"Когато течеше сериалът "Къде е Маги", журналистът Станискав Дочев направи едно голямо интервю с нас - спомня си Кузева. - Кръстев както ни снимаше, каза: "Много сте сладки всичките, но може ли да поснимам малко дъщеря ви." Той осъзна, че тя обича да се снима и измисляше всякакви пози."

Малко след това Криста е извикана в България за самостоятелни фотосесии, където я снимат за "Харпърс базар", "Амика" и "Грация". Така започват стъпките й като модел и всяка вакация тя е на фотосесия у нас и сериозните ангажименти не закъсняват. Първо подписва договор с фирма в Берлин, но нещата се променят напълно в началото на тази година.

"През януари сключих договор с агенция в Париж

и това накара останалите да гледат на мен по по-различен начин - спомня си Криста. - Започнаха сериозните ми ангажименти и фотосесиите в различни държави."

Една от най-интересните дестинации, в които се изявава като модел, е Шанхай, където се снима за известна марка козметика и гримове. Междувременно тя не загърбва и актьорството и от миналата година участва в различни филми.

"Първо се снимах в криминале за обществената телевизия ЦДФ, който се излъчваше всяка вечер в праймтайма в една от водещите немски телевизии - споделя младата красавица. - След това имах още 3 малки роли в киното, като в последната играя във филм за зараждането на нацизма."

Интересното е, че когато някой види Криста, не може да не отбележи поразителната прилика с майка й на външен вид. Въпреки това обаче като актриси двете нямат нищо общо, вероятно защото момичето е отдадено повече на моделството.

Именно тази професия срещна Криста със сина на Синди Крауфорд, след което някои жълти сайтове побързаха да обявят любовната им връзка и предстоящия годеж.

Българските жълти медии омъжиха Криста за Пресли Гербер заради тази снимка.
Българските жълти медии омъжиха Криста за Пресли Гербер заради тази снимка.

Запознават се на шоуто на "Хуго Бос" по време на седмицата на модата този месец в Берлин. "Отидох само с моя агент, който е много готин - смее се Криста. - След ревюто започна нещо като парти и аз случайно видях Пресли Гербер, синът на Синди Крауфорд. В тези среди той е доста известен. Тогава

помолих агента ми да ни запознае с него и да ни снима

Отиде директно при Пресли и го заговори. Пресли ме попита как се казвам и се снимахме. След фотосите той отново ме попита, а всъщност ти как се казваш?!" По думите й срещата със сина на Синди Крауфорд траела не повече от 2 минути.

"Нито сме излизали, нито сме ходили на вечери - усмихва се Криста. - И мама, и татко не са се запознавали със Синди Крауфорд".

Смешното в случая е, че семейството разбира за сензационната "новина" в жълтите сайтове от бабата на Криста в България. Нейна приятелка й пратила по вайбър снимката и текста, а бабата на Криста й го препратила.

"Мама ме попита кога съм успяла да се снимам с Пресли и татко реши да качи фотоса във фейсбук - заяви момичето. - Никой от нас не можеше да си представи, че ще се измислят подобни истории." Младата красавица има сериозен приятел на име Кристофър повече от година, който също разбира за българските сайтове с фалшивата новина, но не обръща специално внимание.

Освен модел, Криста учи и бизнес психология, за да има план Б в живота.