Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХОД: Бойко Борисов се чу с посланика ни в Москва Бойко Коцев и го извика на консултации в София.
ХОД: Бойко Борисов се чу с посланика ни в Москва Бойко Коцев и го извика на консултации в София.

Привикването на посланик Бойко Коцев за консултации в София е знак за солидарност с Великобритания

България най-вероятно няма да отзовава руски дипломати, а демонстрира солидарност с Великобритания и Европа, привиквайки на консултации посланика в Москва Бойко Коцев. Той е там вече повече от 5 г. и мандатът му е изтекъл. На дипломатически език предприетата мярка означава, че не одобряваме поведението на Русия.

"Няма да гоним представители на мисията без доказателства за ролята на Русия за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал", заяви премиерът Бойко Борисов още преди дни. Според източници на "168 часа"

това няма да се случи и занапред,

но мярката се предприема, за да се покаже, че сме част от европейското семейство и ценностите му. Новите разкрития само потвърждават, че трябва да се изчакат резултати от разследването, преди да се вземе окончателното решение.

Освен София

служители на руските мисии останаха в Гърция,

Словения, Португалия, Белгия и Словакия. Това бяха единствените страни от 28-те, които не последваха примера на Великобритания, която в знак на протест срещу отравянето на Сергей Скрипал поиска 26 руски дипломати да напуснат страната.

България е в много трудна ситуация и не може да развали отношенията си с Русия, така както го направи Обединеното кралство. Първо, русофилските настроения у нас са много силни за разлика от Полша, Литва, Латвия, Естония и Чехия. Тези страни имат доста стресиращи спомени от съветско време, докато тук има цели партии, които настояват ЕС да свали санкциите срещу Русия.

Второ,

у нас живеят

хиляди руснаци,

купили имоти и заселили се в страната.

Трето, голяма част от туристите по Черноморието са руски граждани.

Четвърто, доставките на газ все още са единствено от Русия. Тя вече спря горивото за Украйна и всякакви крайни действия могат да обрекат България на енергийна криза.

Пето,

намираме се в много сложна ситуация

и заради АЕЦ "Белене". Само преди дни премиерът Борисов се чу с президента Путин, който изрази желание страната му да участва в строителството на централата. Ако кабинетът откаже, ще излезе, че напразно данъкоплатците са платили 4 млрд. лв. за площадката, оборудването и блоковете. Ако приемем предложението, най-малкото трябва да поддържаме добри дипломатически отношения с Москва.

Балансът при всички положения ще е труден, но Борисов вече има ноу-хау как да контролира подобни ситуации.