Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-шефът на парламентарната група Йордан Цонев и евродепутатката Филиз Хюсменова влизат в сараите за заседанието при Ахмед Доган във вторник.
Зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, зам.-шефът на парламентарната група Йордан Цонев и евродепутатката Филиз Хюсменова влизат в сараите за заседанието при Ахмед Доган във вторник.

Движението ще лансира и свой план за ускорено развитие на страната, около който да се обединят всички политически сили

ДПС се подготвя за предсрочни избори и за управление на страната.

Това стана ясно след заседанието на парламентарната група и на Централното оперативно бюро на партията при почетния председател Ахмед Доган. Сбирката бе в сараите в “Бояна” и продължи близо 5 часа.

“За да проведем днешното заседание тук, има няколко предпоставки. Първо, имаше едни призиви за стабилност по време на европредседателството. В тази връзка ние тази стабилност я разбираме като стабилност на държавата и в този смисъл

даваме своя

принос за

стабилността

на държавата

От друга страна, последните два месеца наблюдаваме, че властимащите непрекъснато генерират различни видове скандали и конфликти - дори между институциите. Тези скандали пораждат напрежение в обществото”, обясни Карадайъ.

На въпрос дали ще има предсрочни избори Карадайъ обясни, че такова нещо още от ДПС не са казали. И повтори тезата си, че движението е фактор за стабилността на държавата.

Източници на “24 часа” обаче заявиха, че на сбирката е дадена команда партията да се готви за предсрочни парламентарни избори догодина. Най-логично било такива да се проведат заедно с вота за Европарламент на 26 май 2019 г., макар че отсега никой не може да закове със сигурност датата им.

“Управляващите правят гаф след гаф. С един гаф замазват друг. И

сами ще се свалят

от власт”

- такива били коментарите и на повечето депутати от ДПС, които присъствали на срещата. Други разказаха, че в сараите била обсъдена и сделката за ЧЕЗ. За Бойко Борисов почетният председател Ахмед Доган не казал нищо добро, но и нищо лошо. Министър-председателят въобще не бил споменат персонално, докато движението крояло бъдещите си планове, твърдят източниците ни.

Присъствали на сбирката разказаха обаче, че Доган изказал възмущението си от войната между президента и премиера. Напрежение между основните институции е нездравословно за държавата, коментирал той.

Когато държавата се тресе от скандали, ДПС трябва да е единно, предупредил Доган своите. И

дал знак, че

е наясно с

битката

между

лобитата

в партията,

която трябвало да бъде прекратена.

В сараите било решено още ДПС да лансира стратегия за ускорено развитие на България - управленска програма с непосредствените приоритети, и тя да бъде представена на всички сили преди парламентарните избори. За да я изпълнява коалицията, която управлява след тях, без значение от конкретния ѝ състав.

Доган обаче разкритикувал хората си, че

нямат готов нито един

управленски закон, ако

дойдат на власт сега.

На срещата била коментирана и идеята на Сокола за либералната демокрация. Моделът на представителна демокрация у нас е изчерпан, единодушни били в ДПС. Затова трябвало да се мисли за по-активно включване на гражданите в процеса на вземане на решения.

“Отворено управление - нова възможност за либералните демокрации. Привличане на гражданите в процеса на вземане на решения” ще бъде и темата на семинар, организиран от ДПС на 5 март. Участие в него ще вземе и дългогодишният председател на АЛДЕ Греъм Уотсън. Поканени са и депутати, представители на европейските институции, на академичната общност и на местната власт. Идеята е семинарът да даде началото на широка обществена дискусия за възможностите и предизвикателствата, пред които са изправени демокрациите от новото време.

“Темата за отворено управление е важна за нас и не само за нас. От тази гледна точка можете да го приемете дори като един вид подготовка за управление на страната от наша страна”, обясни Мустафа Карадайъ след срещата в сараите.