Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Близо 4 млв. лв. са събрани за 2017-а година от длъжници по изпълнителни дела, стана ясно от годишния отчет на Варненския районен съд.

47 съдебни състава за решавали казуси по над 25 500 новопостъпили дела през годината. Въпреки намаления щат, служителите на Темида в морската столица отчитат подобрение при показатели като приключването на дела в кратки срокове и качеството на постановените актове.

Райнен съд Варна е сред малкото пилотни съдилища в страната, където функционират специализирани съдебни състави за разглеждане на дела с участие на деца. Само от тези състави през цялата 2017 година са разглеждани над подобни 300 дела, като само 12 процента от тях са наказателни.

При исковете по Кодекса на труда има ръст с 30 броя. Делата сега са 335, като се забелязва спад единствено при заведените искове за отмяна на уволнение и дисциплинарни наказания. Сега тези искове са 85 при 101 за предходната година. Делата за домашно насилие са 216, като се откроява тенденция към стабилизиране. Ръст има при делата, образувани въз основа на искания до Районния съд за даване на разрешение за разпореждане с имущество на непълнолетни или запретени лица, които са над 650 за годината. По-чувствителен спад се забелязва при съдебните производствата по Закона за закрила на детето и Закона за социалното подпомагане, с предмет постановяване или прекратяване на мерки за закрила на деца, които през 2017 г. са общо 191, при съответно 352 и 266 за предходните две години.

Над 6000 са новообразуваните дела в Наказателно отделение, като за първи път през последния тригодишен период се отбелязва известно намаление в постъпленията. Около 1/3 от всички дела в отделението са административно-наказателните. Все повече граждани и юридически лица обжалват активно пред съда наложени им актове на КАТ, НАП, Инспекция по труда, Автомобилна администрация, Комисия за защита на потребителите, Агенциите „Държавна финансова инспекция“, „Медицински одит“ и др.

Спрямо минали години се откроява намаление при делата за нарушения по Указа за борба с дребното хулиганство, делата за налагане на възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и делата за обида или клевета.

В Бюро “Съдимост” при Районен съд – Варна издадените свидетелства и справки са над 58 000, с около 2000 по-малко спрямо предходната година.