Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Маникатов остава в затвора. СНИМКА: БУЛФОТО
Васил Маникатов остава в затвора. СНИМКА: БУЛФОТО

Апелативният съд в София отказа да пусне условно предсрочно от затвора известния наркотрафикант и сочен за жертва на Наглите Васил Маникатов, отменяйки решението на градския съд.

Маникатов излежава 23-годишна присъда по 4 дела, осъден основно за наркотрафик

Досега е изтърпял 15 години, 1 месец и 15 дни.

Съдията от градския съд Вера Чочкова, която реши да пусне рецидивиста, прие, че той отговаря на законовите изисквания. Тя раздели присъдите му, въпреки че те са минавали през кумулация, и прецени, че наркобосът е излежавал наказанието си за опасен рецидив. "Първоинстанционният съд абсолютно неправилно е разделил общото наказание на две – едно от 15 години и едно от 8 години „лишаване от свобода“, категорични са съдиите Невена Грозева, Пламен Дацов и Светла Буков.

От съда посочват още, че наказанието от 23 г. затвор на Маникатов е при условията на опасен рецидив и за да бъде пуснат предсрочно от затвора, той трябва да е изтърпял поне 2/3 от наказанието. 

"Първоинстанционният съд е определил изпитателен срок, неясно защо и безмотивно от 2 години, а не от 3 години, въпреки, че има остатък от 6 години и 6 месеца и 2 дни, който не е малък по всякакви показатели", недоумява САС.

Съдиите коментират и поведението на Маникатов в затвора. "По отношение на доброто поведение и липсата на нарушения може да се приеме, че е също положителен аспект, но и не трябва да се забравя, че това е правило и задължение на лишения от свобода, а не изключение".