Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бити, недохранени и мръсни. Няколко са случаите, които през годините успяха да насадят мнение у хората, че домовете за деца са по-скоро затвор при строг режим, отколкото сигурно убежище. На 6 юли 2016 г. в интернет се появи клип със запис на гласа на жена, която се обръща към плачещо дете с думите: "Няма да те чакам, ей, животно, ще те убия тебе. Разбра ли ме?".

На клипчето освен звуковия запис се вижда и снимка на насинен детски крак. Автор на този запис е Хюлия Арон, служител в шуменския Център за настаняване от семеен тип "Слънчево детство", в който живеят деца с различни увреждания. Малко преди да приключи смяната, тя вижда как нейна колежка на име Деница Атанасова нагрубява едно от 14-те деца, настанени в центъра. Това е 14-годишният Венцислав, който предизвиква гнева й, защото й взема телефона, а тя по-късно намира мобилния апарат в леглото му. След това започва да раздава шамари на детето по врата и гърба му.

„Чакай!“, вика момчето.

„Напоследък си станал непоносим. Няма да те чакам бе, животно, ще те убия бе, животно! Качи се на главите ни отгоре. Ставай прав, тука прав!“, нарежда му възпитателката Деница Атанасова.

Детегледачката, която снима, подава сигнал веднага, тъй като разполага и с доказателство, а именно записа. На 7 юли идват на проверка от местната община, социалните и "Закрила на детето". Хюлия подава жалба и до кмета на Шумен. Директорът Мария Андонова тогава отрече автентичността на записа, а малко по-късно бе освободена от длъжност, докато течеше разследването. Оказа се, че центърът е бил разследван и за бой над друго момиче – на 19 години, което е удряно по дупето със свалени гащи. Повече от веднъж са подавани жалби от колежки на Хюлия Арон, но към днешна дата те са или освободени от длъжност, или са напуснали сами. Хюлия също вече не работи в „Слънчево детство“.

През 2014 г. новоназначеният директор на Дома за възрастни с умствена изостаналост „Качулка" Злати Стоянов направи скандални разкрития за случващото се там. Той разказа, че в годините назад настанените не са имали право да напускат трите жилищни блока, а вратите за излизане били заключени по цял ден. Те били държани в сградите години наред, но това всъщност се оказа най-малкото. Установи се още, че 180 от всичките 240 болни били на различни видове терапия, но хапчетата им се изписвали без преглед на място. Много често персоналът забравял да дава лекарствата, а през това време си устройвал обеди и купони. Работещите там дори си обзавели кухня, в която готвели, пушели в сградата и стояли по 24 часа, без да са на работа.

Къпането на възрастните хора се извършвало в коридора, а неведнъж част от служителите си позволявали дори да удрят с юмрук по гърба, през кръста или да ритат в краката възрастните хора. Обитатели на дома тогава разказаха, че една от жените, която била глухоняма, дори е насилвана сексуално от огняря на заведението. Новият директор разказа още, че хора от персонала, който наброявал 130 души, не са знаели своите служебни характеристики. След като Злати Стоянов оглави дома, в него вече има пълна свобода, обитаващите го не се заключват, а персоналът се съобразява напълно с нуждите и желанията на настанените.

През 2013 г. след проверка на Държавната агенция за закрила на детето в социалнопедагогическия интернат в Стралджа е установено, че върху децата там е упражнявано системно насилие. Оказва се, че персоналът е прилагал изключително жестоки форми на наказания. Инспекторите тогава установяват следи от побой върху телата на част от момчетата. Младежите сами разказали, че са бити с пръчки, палки и прътове. Те обяснили, че служителите в дома имали шкаф със специални „пособия за бой”. Сред тях имало и бухалка, подсилена отвътре с метал и облицована с кожа. От проверката става ясно още, че децата имали сериозни затруднения при четене и писане, а знанията им не съответствали на класа, в който се обучават.

Не била осигурена и храна в съответствие с изискванията за здравословно хранене на учениците. Също така не са били правени медицински изследвания и профилактични прегледи. ДАЗД открива още, че повечето деца нямат лични дрехи и вещи, тоалетни принадлежности и хигиенни средства. Материалната база, в която живеели, не се поддържала в добро състояние. След разкритията бяха уволнени трима охранители и един възпитател. Освободен от длъжност беше и директорът на интерната Димитър Петров.

На 6 април 2012 г. е направена внезапна проверка на Дома за медико-социални грижи в Плевен, предизвикана от редица сигнали на неправителствени организации. Установиха се редица нарушения, които показаха, че

грижите за децата са били крайно неадекватни. В едно от отделенията тогава беше открито 16-годишно дете с тегло под 16 килограма, както и 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма. Проверката установи, че грамажът на даваната на децата храна не бил измерен правилно, хранителни продукти били съхранявани в едно помещение с белина и архивни документи, както и че дарената храна не е имала сертификат за произход. Освен това за хранене били отделяни максимум по 5 минути, а самата храна пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Още по-фрапиращото беше, че тогавашният министър на здравеопазването Десислава Атанасова разкри, че от дома за медико-социални грижи за година и половина са починали осемнадесет деца при общо 150 живеещи там.