Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Дугин
Александър Дугин

Баща му е служител на ГРУ, първата му жена защитава правата на лесбийките

Отсекли главата на прадядо му по религиозни причини

Карал малкия си син да плюе по паметника на Ленин през 80-те г.

Смята, че мъж без брада е като човек без панталони, и оглавява окултни организации

Философът Александър Дугин, който заяви пред Волен Сидеров, че Паисий е техен мислител, е наричан с прозвищата си новия Распутин, Памучната брада, сивия кардинал на Путин, духовния наставник на “Единна Русия” и човека, който дава идеи за речите на президента.

"Както България е наша, така и Русия е ваша, защото всички сме православни - заяви руският интелектуалец пред лидера на "Атака" в партийната му телевизия "Алфа". - И този голям мислител (Паисий - бел. ред.), когото сега аз изучавам, смятам, че е наш. Защото е православен, атонски монах и славянин. Ние се учим от българските мислители и почитаме българската литература и култура.

А вашият Велики Преслав е първообраз на Москва като трети Рим."

Това не е единствената великоруска идея на Александър Дугин. Според него страната му е призвана да спаси света от Антихриста, чиято идеология е глобализацията. В предишни свои прояви той е казвал, че и София е тяхна, както и Вашингтон.

Сивият кардинал на президента е известен с това, че никога не се разделя с брадата си. В интервю пред сп. "Огоньок" споделя, че за нищо на света не би го направил, защото мъж без брада е като без панталони. И добавя, че борбеността му се предава по наследство. Някога отсекли главата на прадядо му Сава Дугин, защото искал да се създаде патриаршия в Русия.

Семейството му е свързано със спецслужбите в Съветския съюз. Баща му Хелий Александрович Дугин е бил юрист, ген.-лейт. от Главното разузнавателно управление на Генщаба на Въоръжените сили на СССР. Работил в Руската митническа академия. Майка му Галина Викторовна Онуфриенко-Дугина е била лекарка.

Първата жена на новия Распутин е Евгения Дебрянская, която по-късно се превръща в основния защитник на руските лесбийки. От нея има син Артур, а от втората си съпруга - Наталия Мелентиева, има дъщеря Дария. И двете му деца в момента са философи и пропагандират като баща си евразийската идея за свръхдържава чрез интеграция на Русия с бившите републики.

След като завършва училище, Александър Дугин е приет за студент в Московския авиационен институт през 1979 г., но е бил изключен още на втората година за лош успех според някои, а според него - по политически причини. След това няма никакви данни да е постъпвал отново във висше учебно заведение. Но когато на 35 г. през 2000 г. защитава дисертацията си, представя пред Научния съвет на Рязанския държавен университет диплома за завършено задочно обучение в Новочеркаския инженерно-мелиоративен институт.

Изявите на 55-годишния Александър Дугин винаги са били на ръба. В живота си той преминава през множество лутания. Твърди, че в младостта си е бил антикомунист и противник на съветската власт. Разказвал е, че през 80-те години е водил малкия си син да плюе паметника на Ленин, за което после съжалявал.

През 80-те години влиза в среда, която смята, че е повлияла по-нататъшното му развитие. Приет е в езотеричен бохемски кръг, чийто духовен наставник е вече емигриралият в САЩ писател Юрий Мамлеев. Творчеството му, под чието влияние попада и Дугин, е ориентирано към описание на състояния, свързани със серийни убийства, наркотици, сексуални извращения и религиозен екстаз. Това е т.нар. Южински кръжок - социален кръг, формиран на ул. "Южин" в Москва в квартирата на Юрий Мамлеев. Там са се провеждали събранията му, преди да замине за САЩ.

През 1980 г., едва 18-годишен, сегашният идеолог на "Единна Русия" заедно с Гейдар Джемал влиза в друг кръжок - окултния "Черният орден SS". Негов "райхсфюрер" е мистикът и един от първите руски нови десни Евгений Головин. А Дугин му е ученик.

Пак в компанията на Гейдар Джемал Дугин се записва през 1988 г. в Национално-патриотичния фронт за защита на руската история и култура "Памет" на Дмитрий Василев, но след това е изгонен от организацията. Официалната причина е, че "е контактувал с представители на емигрантските дисидентски кръгове на окултистко-сатанински уклон и по-конкретно с някакъв писател Мамлеев".

От 1990 до 1992 г. работи с разсекретените архиви на КГБ за материали в различни вестници, списания и телевизионното предаване "Тайните на века" по Първи канал.

Памучната брада е оглавявал преди години историко-религиозната асоциация "Арктогея" (синоним на Туле, тайнствения остров, описан в древността от Питий, на мястото на Северния ледовит океан и бивша прародина на арийците). Подобно окултно общество с теософска насоченост са създали и нацистите, впоследствие то финансира Националсоциалистическата партия, където билет щ1 получава Адолф Хитлер.

Откакто Владимир Путин е президент, Александър Дугин е плътно зад него и действията му и заклеймява противниците му. Брадатият философ е убеден, че руският политически елит е пропит от шпиони на западните държави, които саботират положителните действия на ръководството на Русия. И го защитава от всякакви вражески елементи. За свои главни противници Дугин смята либералите и радикалните националисти, пропагандиращи ксенофобия.

По време на Майдана в Украйна и последвалите събития през 2014 г. Александър Дугин бе един от първите, които нападнаха властите в Киев. През 2014 г. той открито призова да се убиват тези, които са довели до беззаконието в Одеса.

"Това, което се случи на 2 май (при сблъсъци между проруски сепаратисти и проукраински активисти загиват 48 души - бел. ред.), надминава всички граници. Мисля, че трябва да се убива, да се убива, да се убива. Повече никакви разговори не трябва да водим. Така мисля като професор", заявява философът, цитиран от агенция Аннанюз.

В Украйна според него чрез подкрепата на САЩ е установен неонацистки режим на Яценюк, който води страната против геостратегическите интереси на Русия. Установяване на неонацистка диктатура ще доведе до националноосвободителна борба в Крим и в Източна Украйна, защото Киев няма да се спре да започне геноцид срещу руското население и Русия ще бъде принудена да се намеси в конфликта, макар и това да се възприеме като противопоставяне на САЩ.