Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крият колко деца са малтретирани в приемни семейства

До 1112 лв. стига доходът на приемно семейство

Агенция "Социално подпомагане" крие колко са пребитите деца в приемни семейства. Според информация, публикувана в "24 часа", в която вестникът се позовава на ведомството, малтретираните малчугани са 442.

"168 часа" помоли агенцията за повече подробности и конкретни случаи, но оттам заявиха, че по този показател не се води статистика.

"Има изолирани случаи, които са много малко на брой - споделят от АСП. - Не е коректно да бъде представяно, че 442 деца са тормозени от приемни родители. По този показател не се води нарочна статистика." Според тях

колегата им не е събрал коректно информацията

и така е излязло, че има подобни данни.

Големият въпрос е, след като има случаи на малтретиране, защо няма точна информация за тях.

Оттам не обясниха и каква е причината през 2016 г. в приемно семейство да почине дете на възраст под 3 години.

Всъщност статистиката показва, че настанените в приемни семейства деца са 2346. Броят на домакинствата, които отглеждат малчугани, е 1 889, като само 7 от тях не се водят професионални.

Приемните семейства, вписани в регистъра, са общо 2488.

За да отглеждат малките, те получават различни възнаграждения. Доходът им зависи от броя на настанени деца в семейството и размера на минималната работна заплата.

Професионалните приемни семейства получават за едно дете 690 лв., за 2 - общо 736 лв., а за 3 или повече сумата нараства на 782 лв.

Всъщност за всяко такова дете

се изплащат месечни средства

съобразно неговата възраст. Те се изчисляват на база гарантирания минимален доход за страната.

Ако малкото е до 7 години, семейството получава 195 лв. Ако е между 7 и 14 г. - 227,50 лв. Сумата се увеличава на 260 лв. при деца над 14-годишна възраст до навършване на пълнолетие или до завършване на средно образование, ако учат.

Ако детето е с увреждания, се изплаща и месечна надбавка от 48,75 лв.

Освен всички тези средства, ако община е партньор по проекта "Приеми ме 2015 г.", осигурява допълнителна финансова подкрепа. Тя отново се определят спрямо гарантирания минимален доход и възрастта на конкретното дете. Ако то е до 3 години, сумата е 260 лв. Ако е между 3 и 14 г. - 227 лв., а ако е от 14-до 18-годишна възраст, е с 30 лв. повече.

Ако е с увреждане, общината заплаща и добавка от 78 лв.

Отделно на децата, настанени в приемни семейства по този проект, се изплащат еднократни помощи в размер на 325 лв.

Оказва се, че за отглеждането на един малчуган сумата не е никак малка, особено ако тези пари изобщо не отиват по предназначение, а се харчат от приемните родители за тях самите.

Лесно може да бъде направено и сравнение с т.нар. заплати, които получават "различните" родители. Съществуват държави, в които приемният родител прави това съвсем доброволно

и не получава никакво възнаграждение. Тоест той със собствени средства отглежда взетото дете. За разлика от други страни тук заплатата на една приемна майка е близо 700 лв. За сравнение - социално слаба биологична майка получава около 300 лв.

Изниква въпросът

защо се дават толкова пари

на приемни семейства, след като може да се отпуснат на родители, които са социалнослаби и не могат да издържат децата си.

Пример за това е и 25-годишната Даниела от Сливен, която умело бе вкарана в капана на социалните "по бедност". В началото на тази година "168 часа" разказа как й бяха отнети и трите деца. Според АСП, след като тя е останала вдовица и без работа, не можела да се грижи за рожбите си. Вместо това от ведомството разпръснаха децата й в различни приемни семейства, едно от които - ромско. Като за дете им плащат по 700 лв., които можеха спокойно да дадат на Даниела и да не й отнемат децата.

Коментара ()

Вашият коментар