Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акцията е проведена на 29 септември в София. СНИМКИ: МВР
Акцията е проведена на 29 септември в София. СНИМКИ: МВР

Двама тайни свидетели по делото срещу Ахмед Мустафа Мусто

В зловещи клипове на “Ислямска държава” с хора с отрязани глави се е снимал задържаният у нас джихадистки боец Ахмед Мустафа Мусто. Видеата са над 10, обясниха запознати с тях.

За кадрите съобщили свидетелите с тайна самоличност №290 и №295. Те дори ги гледали и останали потресени.

Самият Мусто

разказал на

втория, че е член

на “Ислямска

държава”

Двамата свидетели посочили и точния период, в който Мусто бил в Сирия - от 2013 до 2015 г. Това се потвърдило от редица документи. Те описали и длъжността на сириеца в армията на “Ислямска държава”.

Мусто, който е сириец, живее в София от години. През 2008 г. той е получил български паспорт. Брат му обаче е бил екстрадиран, научи “24 часа”. Мусто пък напуснал страната ни през 2013 г., за да се включи в бойни действия в родината си. Оттогава са и видеата, на които разследващите са назначили експертизи.

Върнал се у нас през 2016 г. и създал банда за трафик на тютюн за наргилета. С парите финансирал терористичната си дейност, смятат разследващите.

При задържането на Мусто на 29 септември в София бил открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ. Свидетелството удостоверявало принадлежността му към организацията и му давало право да преминава свободно през територии на бойни действия. Документът е с партизанското му име Абу Мусат Шуейхи.

Заедно с него били задържани Алаа Бассам, Абдулкарим Шехо и жена му Иванка Шехо. Те са членове на бандата за трафик на тютюн и нямат общо с терористични действия, категорични са разследващи. Семейство Шехо има магазин за наргилета, ароматизиран тютюн и други стоки на женския пазар в София.

Бандата взимала суровия нарязан тютюн от производители в страната и го пренасяла в София. В специално помещение - популярното преди години софийско заведение “Вагон-ресторант”, член от групата обработвал тютюна в кофи с химикали, без да спазва каквито и да било хигиенни изисквания.

Оттам суровината се превозвала в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали, уточниха от прокуратурата.

Пласирането на

продукцията у

нас и в чужбина

ставало чрез

познати купувачи,

най-вече араби

“В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 кг на ден”, обясни Румяна Арнаудова, говорителка на главния прокурор. При извършените претърсвания и изземвания в складове и жилища са открити около 3 тона нарязан тютюн”, допълни тя.

Трима от бандата начело с лидера ѝ Мусто са зад решетките. Те са от една област в Сирия. Жената Иванка Шехо е пусната под домашен арест.

Цветанов: Да не изключваме в България да има чужденци джихадисти

Не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към „Ислямска държава”. Това каза Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, пред Би Ти Ви.

По думите му структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани.

“Това, което се изнася, и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години”, посочи бившият вътрешен министър.

Цветанов допълни, че докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били в боевете за “Ислямска държава”.

“Няма извадка дали и колко от тях са българи, но преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са около 800 човека. В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка, означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение.”