Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Николов Банев - Брендо СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Евелин Николов Банев - Брендо СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Местата за лишаване от свобода в Италия преливат - в тях в момента има 56 000 обитатели при капацитет за 50 000. Всеки струва на държавния бюджет поне по 130 евро на ден

Пo времето, когато магистратите в Милано и Рим душеха по следите на международния наркотрафик на Евелин Николов Банев и компания, в същите съдебни зали се разиграваше друга одисея - тази на убития гълъб.

Всичко започва, когато един

милански

адвокат

застрелва с

въздушна пушка

гълъб,

който пада в двора на съседите му. За това “убийство по жесток начин на животно и за опасното му изстрелване в място, чужда частна собственост, заради което се налага и намесата на специална общинска кола”, престъпникът е глобен с 8000 евро. Той обаче не приема наказанието и решава да се бори докрай. Обжалва по два пъти и пред апелативния, и пред касационния съд, в резултат на което в продължение на 5 г. 18 магистрати се мъчат над дилемата дали има достатъчно доказателства, че гълъбът е умрял именно от куршума, а не от внезапно прилошаване.

Случаят с гълъба в Италия се цитира като отрицателен пример за правосъдие, въртящо на празни обороти. От друга страна обаче, е чудесен пример как

всеки в Италия

може да се

опитва да

доказва правото

си до дупка

Така направи и Брендо. Той обжалва по няколко пъти и до последно на всички възможни инстанции, въпреки че подчинените му от трафика на кокаин бяха “отстреляни” още в началото от италианските магистрати. Така върховните съдии потвърдиха, че изхарчването на морето от държавни пари и ангажирането на многото експерти, които трябваше да “заковат” Банев, не е било напразно.

Но колко полицаи, карабинери, агенти, следователи, преводачи, магистрати и съдебни чиновници участваха в разследването и окончателното осъждане на 20 г. затвор на Евелин Банев в Италия? Колко струва всичо това на италианския бюджет?

Нито по първия, нито по втория въпрос могат да се направят точни сметки. Дори и най-приблизителното изчисление на броя на хората, включени в разгадаването на аферата “Кокаинови крале”, показва обаче, че са похарчени много пари от джоба на италианския данъкоплатец.

Поне 20-ина италиански карабинери от Торино, Милано и Рим са следили Брендо и компания през годините на трафика им от Латинска Америка за Западна Европа.

Армия от подслушвачи и преводачи са записвали и превеждали разговорите на организацията, наподобяваща малко ООН заради различните националности на десетките ѝ членове.

Най-малко 13 италиански съдии

са работили, за да решат

и отсъдят “в името на италианския народ” - и тук става въпрос само за съдбата на Банев, а не за тази на съдружниците му. 

Касационният съд в Рим СНИМКА: АВТОРЪТ
Касационният съд в Рим СНИМКА: АВТОРЪТ

Ако вината на Брендо не беше доказана окончателно, въпреки че това беше направено за съзаклятниците му, целият този труд и средства щяха да изглеждат като пропилени. Със сигурност съдиите, ангажирани във финалната фаза от съдебната одисея на Банев, са имали едно наум, когато са решавали.

В крайна сметка обаче италианското правосъдие свърши своето, давайки всичко от себе си за разплитането на кокаиновата мрежа с българско участие.

Дали обаче Банев ще легне на затворнически нар на Апенините и дали и в бъдеще Италия ще иска да се ангажира още с него?

Ако съществува възможност наказанието на Банев да се изтърпи в родината му, със сигурност Италия ще прегърне с облекчение този вариант.

Едва ли Рим ще пожелае

да харчи още за Брендо,

плащайки и издръжката му в затвора.

Случаят “Банев” в Италия е напълно непознат за общественото мнение. Никой не би протестирал, даже напротив, ако го оставят да си изтърпи наказанието в родината. И без това италианските затвори преливат - в тях в момента има 56 000 обитатели, въпреки че капацитетът е за 50 000. Всеки от тях струва на държавния бюджет поне по 130 евро на ден, или 3900 на месец. 70 на сто от тези пари отиват за затворническа администрация и охрана.

Всеки от затворниците плаща месечен “наем” за килията си от 106 евро. Те се вписват в сметката му от дългове към правосъдието, която намира при окончателното си излизане, но, разбира се, са троха от средствата, похарчени от държавата.

Дали италианският данъкоплатец ще задели още близо 1 млн. евро за 20 затворнически години на Евелин Николов Банев? Твърде е съмнително.